Owoce w osianych miseczkach
Sezonowe owoce podane w zdrowych miseczkach owsianych, z dodatkiem płatków migdałowych, pestek słonecznika i miodu. Miseczki są dość delikatne więc tworzą bardziej formę dekoracji niż faktycznie miseczek, jednak są smaczne, słodkie, chrupiące i świetnie komponują się z owocami.
Składniki na 3 miseczki:
- 40 g płatków owsianych
- 15 g ziaren słonecznika
- 15 g płatków migdałowych
- 10 g roztopionego masła
- 40 g płynnego miodu
Wszystkie składniki wymieszać. Z papieru do pieczenia wyciąć 3 kwadraty o wymiarach 15x15 cm. Na każdym z nich rozsmarować w kształcie koła masę z płatków. Zapiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Uważać by nie przypalić. Wyjąć z piekarnika i jeszcze gorące nałożyć na szklanki odwrócone do góry nogami. Po wystudzeniu delikatnie ściągnąć i wypełnić owocami.
Owocowe rolki
Jeśli Wasze dzieci uwielbiają słodycze, a mało jest takich które nie lubią :) Możecie im zrobić gumowe, owocowe rolki, które będą mogły jeść bezkarnie i bez ograniczeń. Zero cukru, tylko owoce i miód. Rolki wykonałam w trzech wersjach, z mango, truskawek i wiśni. Tych z mango obawiałam się najbardziej a wyszły najlepsze, skórki wyszły cieniutkie i gładkie, niemal przeźroczyste. Truskawki i wiśnie użyłam mrożone, te pierwsze musiałam bardzo długo odparowywać w rondelku i później suszyłam dużo dłużej niż mango czy wiśnie. Takie rolki możemy przygotować z wszystkich dostępnych owoców świeżych i mrożonych.
- 250 g mango - waga już po obraniu
- 2 łyżki miodu
Przygotowując mango i truskawki do tego przepisu, odłożyłam kilka łyżek puree by przygotwać:
Owocowe lizaki
Składniki:
2 łyżki puree z mango
4 łyżki puree z truskawek
cukier
patyczki do lizaków lub długie wykałaczki
Puree z mango i 4 łyżki cukru podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści i utworzy się gęsty syrop.
Puree z truskawek i 8 łyżek cukru podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści i utworzy się gęsty syrop. Przy truskawkach będzie to trwało dłużej niż przy mango.
Przygotować papier do pieczenia. Do wylewania masy użyłam strzykawki z syropu dla dzieci. Najpierw nałożyłam masę z mango, następnie masę z truskawek. Włożyłam patyczek i poczekałam aż lizaki wyschną.
Cytrusowe galaretki
Galaretki owocowe które spokojnie mogą zastąpić żelki lub galaretki kupowane w sklepie, a przynjamniej mamy pewność że są przygotowane z naturalnych owoców.
Galaretki cytrynowe:
- 120 g soku z cytryny
- 100 ml wody
- 2 łyżki cukru
- 50 ml wrzątku + 15 g żelatyny
- cukier do obtoczenia
Sok z cytryny, wodę i cukier zagotować. Dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Wszystko mieszać aż wszystko dokładnie się połączy a żelatyna rozpuścić. Wylać do płaskiego naczynia do wystudzenia. Następnie wstawić na kilka godzin do lodówki by masa stężała. Gotową pokroić w kosteczkę, obtoczyć w cukrze i podawać.
Galaretki pomarańczowe:
- 180 ml soku z pomarańczy
- 1 łyżka wody różanej
- 1 łyżka cukru
- 40 ml wrzątku + 15 g żelatyny
- cukier do obtoczenia
Sok z pomarańczy, wodę różaną i cukier zagotować. Dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie.
Wszystko mieszać aż wszystko dokładnie się połączy a żelatyna rozpuścić. Wylać do płaskiego naczynia do wystudzenia. Następnie wstawić na kilka godzin do lodówki by masa stężała. Gotową pokroić w kosteczkę, obtoczyć w cukrze i podawać.
Kremy z owoców
Krem z mango, anansa, cyrynowy i z każdego innego owocu. Smaczny, kremowy i delikatny. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do deserów, serników, bez, tortów i ciastek. Taki krem można przygotować nawet na 2 dni przed planowanym przyjęciem a później przygotować na jego bazie deser, przełożyć bezy lub wypełnić kruche babeczki.
Składniki:
- 400 g świeżego ananasa (waga po obraniu)
- 35 g cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka masła
Ananasa drobno pokroić, zmiksować i przetrzeć przez sitko. Puree z ananasa przełożyć do garnka, wymieszać z jajkiem, żółtkami i mąką kukurydzianą. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu do zagotowania. Cały czas mieszamy, by masa się nie przypaliła. Gdy masa zacznie bulgotać dodać sok z cytryny i masło, gotować jeszcze ok 3-4 minut. Krem powinien mieć konsystencję luźnego budyniu.
Gotowy krem przełożyć do słoiczka, wystudzić i zakręcić słoik. Przechowywać w lodówce.
Bezy przłożone kremem cytrynowym
- 2 białka
- szczypta soli
- 125 g cukru pudru
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 cytryny
- 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 2 całe jajka
- 230 g cukru
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Bezy przełożyć kremem cytrynowym i podawać :)
Deser bezowy z bitą śmietaną i kremem z mango
- bezy z 4 białek
- ok. 400 ml kremu z mango
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g gorzkiej czekolady - roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
- 4 białka
- szczypta soli
- 250 g cukru pudru
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 mango
- 75 ml soku z pomarańczy
- sok z ½ cytryny
- 90 g cukru
- 3 łyżki śmietanki kremówki
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
Talerz pełen owoców
Talerz pełen owoców pokrojonych w plasterki, paseczki lub kulki - wycięte łyżką do melonów, tak by dzieci mogły sięgać rączkami i zjadać.
Smacznego :)