Karnawałowe menu dla dzieci, cz. 3 - Owoce w roli głównej

Opublikowano: 17.01.2014
Autor: Łucja
Karnawałowe menu dla dzieci, cz. 3 - Owoce w roli głównej
Dziś chciałabym podzielić się z Wami swoimi pomysłami na podanie owoców dzieciom. Wszyscy wiemy, że w towarzystwie wszystko lepiej smakuje. Kiedy moje dzieci spotykają się z rówieśnikami nie muszę za nimi biegać by coś zjadły, wystarczy postawić talerzyk z owocami w ich zasięgu a będą jadły patrząc czy inne dzieci nie zjedzą przypadkiem o jeden kawałek więcej :) Pamiętam, jakiś czas temu, moja wówczas dwuletnia córka, którą do jedzenia trudno było nakłonić, dostała pojemniczek malin do podziału ze swoją kuzynką. Dziewczyny tak wcinały że się nadziwić nie mogliśmy. Dlatego organizując przyjęcia dla dzieci warto pamiętać, by na ich stole oprócz słodyczy znalazły się również pełne witamin owoce.

Owoce w osianych miseczkach

Karnawałowe menu dla dzieci, cz. 3 - Owoce w roli głównej

Sezonowe owoce podane w zdrowych miseczkach owsianych, z dodatkiem płatków migdałowych, pestek słonecznika i miodu. Miseczki są dość delikatne więc tworzą bardziej formę dekoracji niż faktycznie miseczek, jednak są smaczne, słodkie, chrupiące i świetnie komponują się z owocami. 

Składniki na 3 miseczki:

  • 40 g płatków owsianych
  • 15 g ziaren słonecznika
  • 15 g płatków migdałowych
  • 10 g roztopionego masła
  • 40 g płynnego miodu

Wszystkie składniki wymieszać. Z papieru do pieczenia wyciąć 3 kwadraty o wymiarach 15x15 cm. Na każdym z nich rozsmarować w kształcie koła masę z płatków. Zapiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Uważać by nie przypalić. Wyjąć z piekarnika i jeszcze gorące nałożyć na szklanki odwrócone do góry nogami. Po wystudzeniu delikatnie ściągnąć i wypełnić owocami.

 

Owocowe rolki

Karnawałowe menu dla dzieci, cz. 3 - Owoce w roli głównej

Jeśli Wasze dzieci uwielbiają słodycze, a mało jest takich które nie lubią :) Możecie im zrobić gumowe, owocowe rolki, które będą mogły jeść bezkarnie i bez ograniczeń. Zero cukru, tylko owoce i miód. Rolki wykonałam w trzech wersjach, z mango, truskawek i wiśni. Tych z mango obawiałam się najbardziej a wyszły najlepsze, skórki wyszły cieniutkie i gładkie, niemal przeźroczyste. Truskawki i wiśnie użyłam mrożone, te pierwsze musiałam bardzo długo odparowywać w rondelku i później suszyłam dużo dłużej niż mango czy wiśnie. Takie rolki możemy przygotować z wszystkich dostępnych owoców świeżych i mrożonych.


Karnawałowe menu dla dzieci, cz. 3 - Owoce w roli głównej

Składniki:
  • 250 g mango - waga już po obraniu
  • 2 łyżki miodu
Mango  pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka, na walonym ogniu odparować przez 15 minut. Następnie dodać miód, wymieszać do połączenia. Zmiksować na gładko. Owocową masę rozłożyć cienko na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 75 stopni (z termoobiegiem) i suszyć przy uchylonych drzwiczkach minimum 3 godziny. Po tym czasie sprawdzić palcem, czy owocowa skórka jest sucha i zbytnio się nie ugina. Pozostawić do wystudzenia w piekarniku, zdjąć z papieru, pociąć nożyczkami w paski, zrolować.
Tak samo przygotowałam rolki z wiśni i truskawek. Truskawki dłużej odparowywały w rondelku i w piekarniku suszyłam je 4 godziny. Z wiśniami nie miałam żadnych problemów.

Przygotowując mango i truskawki do tego przepisu, odłożyłam kilka łyżek puree by przygotwać:

Owocowe lizaki

Karnawałowe menu dla dzieci, cz. 3 - Owoce w roli głównej

Składniki:

2 łyżki puree z mango
4 łyżki puree z truskawek
cukier
patyczki do lizaków lub długie wykałaczki

 

Puree z mango i 4 łyżki cukru podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści i utworzy się gęsty syrop. 

Puree z truskawek i 8 łyżek cukru podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści i utworzy się gęsty syrop. Przy truskawkach będzie to trwało dłużej niż przy mango.

Przygotować papier do pieczenia. Do wylewania masy użyłam strzykawki z syropu dla dzieci. Najpierw nałożyłam masę z mango, następnie masę z truskawek. Włożyłam patyczek i poczekałam aż lizaki wyschną.

 

Cytrusowe galaretki

Karnawałowe menu dla dzieci, cz. 3 - Owoce w roli głównej

Galaretki owocowe które spokojnie mogą zastąpić żelki lub galaretki kupowane w sklepie, a przynjamniej mamy pewność że są przygotowane z naturalnych owoców.

Galaretki cytrynowe:

  • 120 g soku z cytryny
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml wrzątku + 15 g żelatyny
  • cukier do obtoczenia

Sok z cytryny, wodę i cukier zagotować. Dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie. Wszystko mieszać aż wszystko dokładnie się połączy a żelatyna rozpuścić. Wylać do płaskiego naczynia do wystudzenia. Następnie wstawić na kilka godzin do lodówki by masa stężała. Gotową pokroić w kosteczkę, obtoczyć w cukrze i podawać. 

Karnawałowe menu dla dzieci, cz. 3 - Owoce w roli głównej

Galaretki pomarańczowe:

  • 180 ml soku z pomarańczy
  • 1 łyżka wody różanej
  • 1 łyżka cukru
  • 40 ml wrzątku + 15 g żelatyny
  • cukier do obtoczenia 

Sok z pomarańczy, wodę różaną i cukier zagotować. Dodać żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie.

Wszystko mieszać aż wszystko dokładnie się połączy a żelatyna rozpuścić. Wylać do płaskiego naczynia do wystudzenia. Następnie wstawić na kilka godzin do lodówki by masa stężała. Gotową pokroić w kosteczkę, obtoczyć w cukrze i podawać.

Kremy z owoców

Karnawałowe menu dla dzieci, cz. 3 - Owoce w roli głównej

Krem z mango, anansa, cyrynowy i z każdego innego owocu. Smaczny, kremowy i delikatny. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do deserów, serników, bez, tortów i ciastek. Taki krem można przygotować nawet na 2 dni przed planowanym przyjęciem a później przygotować na jego bazie deser, przełożyć bezy lub wypełnić kruche babeczki.

Krem z anansa

  Składniki:

  • 400 g świeżego ananasa (waga po obraniu)
  • 35 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka masła

Ananasa drobno pokroić, zmiksować i przetrzeć przez sitko. Puree z ananasa przełożyć do garnka, wymieszać z jajkiem, żółtkami i mąką kukurydzianą. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu do zagotowania. Cały czas mieszamy, by masa się nie przypaliła. Gdy masa zacznie bulgotać dodać sok z cytryny i masło, gotować jeszcze ok 3-4 minut. Krem powinien mieć konsystencję luźnego budyniu. 
Gotowy krem przełożyć do słoiczka, wystudzić i zakręcić słoik. Przechowywać w lodówce.

Bezy przłożone kremem cytrynowym

Karnawałowe menu dla dzieci, cz. 3 - Owoce w roli głównej

 

Składniki na bezy:
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 125 g cukru pudru
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać powoli, łyżka po łyżce cukier. Po każdej łyżce miksować jakiś czas, tak by cukier całkowicie się rozpuścił. Na końcu dodać mąkę i jeszcze chwilę miksować. Gdy weźmiemy pianę między palce i nie wyczujemy cukru, to znaczy że jest dokładnie ubita. 
Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego, lub woreczka, odciąć końcówkę i wyciskać bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 120 stopni przez 40-45 minut. Powinny wyjść chrupiące z zewnątrz i lekko ciągnące w środku.
(mój piekarnik jest bardzo mocny, jeśli Wasze piekarniki pieką normalnie, możecie piec w temperaturze 140 stopni, kontrolując, by bezy się nie przypiekły za mocno, w razie potrzeby wyciągnąć szybciej z piekarnika)

Składniki na krem cytrynowy:
  • 4 cytryny
  • 1 łyżkę mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 230 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Cytryny wyszorować, wyparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok.  Sok, skórkę z cytryny umieścić w rondelku, dodać mąkę, cukier, żółtka i jaja. Laskę wanilii przekroić i wyciągnąć miąższ, dodać do reszty składników. Wszystko podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, cały czas mieszając. Gdy krem się zagotuje dodać oliwę i jeszcze chwilę pogotować, mieszając. Zdjąć z ognia, przetrzeć przez gęste sitko by krem był gładki. Wystudzić. Przechowywać w lodówce.

Bezy przełożyć kremem cytrynowym i podawać :)

                  Deser bezowy z bitą śmietaną i kremem z mango

Karnawałowe menu dla dzieci, cz. 3 - Owoce w roli głównej
Składniki na 6 porcji:
  • bezy z 4 białek
  • ok. 400 ml kremu z mango
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady - roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
  
Składniki:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 250 g cukru pudru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać powoli, łyżka po łyżce cukier. Po każdej łyżce miksować jakiś czas, tak by cukier całkowicie się rozpuścił. Na końcu dodać mąkę i jeszcze chwilę miksować. Gdy weźmiemy pianę między palce i nie wyczujemy cukru, to znaczy że jest dokładnie ubita. 
Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego, lub woreczka, odciąć końcówkę i wyciskać bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 140 stopni przez 60 minut. Powinny wyjść chrupiące w środku i z zewnątrz.
Po wyciągnięciu z piekarnika zostawić bezy jeszcze kilka minut na papierze, po czy ostrożnie ściągnąć.
Można też kupić gotowe bezy.
Przygotować krem mango:
 
Składniki:
  • 2 mango
  • 75 ml soku z pomarańczy
  • sok z ½ cytryny
  • 90 g cukru
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki masła
Mango obrać ze skórki, pokroić drobno, zmiksować na mus i wrzucić do rondelka o grubym dnie. Dodać sok z cytryny i pomarańczy, mąkę ziemniaczaną. Wszystko lekko podgrzać, do połączenia składników, odstawić.
W miseczce ubić lekko jajka z cukrem. Wlać do rondelka z musem, dodać masło i kremówkę. Rondelek ponownie postawić na małym ogniu i gotować, cały czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Po kilku/kilkunastu minutach zdjąć z ognia. Całkowicie wystudzić.
Śmietankę kremówkę ubic na sztywno z dwiema łyżkami cukru pudru.
 
Naszykować 6 pucharków. Do każdego wsypać po kilka połamanych bez, następnie ubitą śmietanę i mango curd. Czynność powtórzyć, na wierzch dać pokruszone bezy i polać je czekoladą. 
Podawać od razu.

 

Talerz pełen owoców

Karnawałowe menu dla dzieci, cz. 3 - Owoce w roli głównej

Talerz pełen owoców pokrojonych w plasterki, paseczki lub kulki - wycięte łyżką do melonów, tak by dzieci mogły sięgać rączkami i zjadać.

Smacznego :)

 

prymat