Karnawałowe przekąski na jeden gryz :)

Opublikowano: 23.01.2014
Autor: Łucja
Karnawałowe przekąski na jeden gryz :)
Przepis na udaną imprezę karnawałową to na pewno dobre towarzystwo, następnie - muzyka która stworzy klimat. Jednak przede wszystkim musimy zadbać o ciekawe menu. Doskonale sprawdzą się tu przekąski – małe, lekkie i proste w przygotowaniu. Możemy stworzyć ich całą gamę kolorów i smaków. Przekąski powinny cieszyć oczy swoim kształtem i różnorodnością, tak by każdy z gości chętnie po nie sięgał i przegryzał między daniami na ciepło. Prezentowane przeze mnie przekąski nie wymagają użycia sztućców, są na tyle małe, że wystarczy chwycić je do ręki i zjeść na jeden gryz :)

Tartinki z pastą krabową i oliwkami

Karnawałowe przekąski na jeden gryz :)

Lekkie i smaczne mini kanapeczki na jeden gryz -  z pastą z paluszków krabowych i zieloną oliwką. Przygotowanie takiej przekąski nie wymaga ani wielu składników, ani  zbyt wiele czasu. Świetnie się prezentuje i sprawdzi się zarówno podczas kameralnej kolacji jak i przyjęcia zorganizowanego dla większego grona osób.

 

Składniki:

  • 250 g paluszków krabowych
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • zielone oliwki
  • mini sucharki

Paluszki krabowe pokroić na kawałki, dodać majonez, jogurt, po szczypcie soli i pieprzu. Wszystko zmiksować na gładko. Gdyby pasta była zbyt gęsta dodać oliwę z oliwek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotową pastę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i nakładać na mini sucharki. Udekorować oliwką. 

 

Tartinki z wędzonym łososiem i kuleczkami twarogowymi

Karnawałowe przekąski na jeden gryz :)


Kuleczki twarogowe obtaczane w szczypiorku i skórce cytrynowej, podane z wędzonym łososiem na chlebku pumpernikiel. Całość idealnie się komponuje i efektownie wygląda. Gwarantuję, że każdy chętnie chwyci taką przekąskę :) 

Przygotowanie ich nie jest trudne ani czasochłonne. Kuleczki twarogowe możemy przygotować na kilka godzin przed imprezą, a 30 minut przed podaniem przygotować tartinki.

 

Składniki:

  • chleb pumpernikiel
  • 200 g łososia wędzonego
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 duże pęczki szczypiorku
  • cytryna
  • 2 łyżki świeżych kiełek
  • sól, pieprz
  • płaska łyżeczka czarnuszki - opcjonalnie
  • wykałaczki

Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem. Obrać cienko ze skórki - tylko żółtą część. Skórkę pokroić w kosteczkę. Szczypiorek umyć, wysuszyć i drobno posiekać. Odłożyć łyżkę, resztę wymieszać ze skórką z cytryny.

Twaróg rozetrzeć widelcem z jogurtem i łyżką soku  z cytryny. Dodać łyżkę szczypiorku, kiełki, czarnuszkę. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Z gotowej masy formować kuleczki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i obtaczać w szczypiorku i cytrynie. Odkładać na talerz, następnie schłodzić w lodówce. 

Z chlebka wyciąć kółka, lub pokroić w kwadraty - kupiłam już w kształcie kółeczek. Na nim ułożyć po kawałku wędzonego łososia i kuleczkę twarogową.  Spiąć wykałaczką. Podawać.

 

Serowe kuleczki w orzechach

Karnawałowe przekąski na jeden gryz :)

Serowe kuleczki obtaczane w pistacjach i orzechach włoskich. Prezentują się bardzo efektownie i świetnie smakują. Niewiele przy nich pracy i można je przygotować na kilka godzin przed podaniem.

Składniki:

  • 200 g twarogu zmielonego z wiaderka
  • 200 g sera gorgonzola
  • po dwie duże garści pistacji i orzechów włoskich (obranych, z pistacji pościągać łuski)
  • sól, pieprz do smaku

Orzechy osobno posiekać nożem, niezbyt drobno.
Gorgonzolę rozkruszyć, dodać twarożek, widelcem ucierać aż otrzymamy jednolity krem. Doprawić solą i pieprzem.
Ręce posmarować olejem i formować z sera małe kuleczki, które obtaczać w orzechach.
Gotowe kuleczki ułożyć na talerzykach i wbić w nie wykałaczki. Schłodzić kilka godzin w lodówce. 

Karnawałowe przekąski na jeden gryz :)

 

Francuskie ślimaczki z bazylią i pomidorami

Karnawałowe przekąski na jeden gryz :)

Ślimaczki z ciasta francuskiego, jedne z pastą z suszonych pomidorów, drugie z pastą z bazylii. Lekka imprezowa przekąska. Ślimaczki można upiec dzień wcześniej i ostudzone przechować w szczelnym pojemniku.

Przekąskę podałam z Party Dipem czosnkowym Prymat.

 

Francuskie ślimaczki z pastą bazyliową:

  • arkusz świeżego ciasta francuskiego
  • duży pęczek świeżej bazylii - ok 60 g
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku

Listki bazylii umyć i osuszyć, wrzucić do wysokiego pojemnika, dodać sok z cytryny, pokrojone ząbki czosnku i 4 łyżki oleju. Wszystko zmiksować na gładką pastę. W razie potrzeby dodać odrobinę oleju. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotową pastą wysmarować równomiernie arkusz ciasta francuskiego. Ciasto zwinąć w rulon. Pokroić w ok. 2 cm plastry, które układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożone na papierze kawałki ciasta lekko rozpłaszczyć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni przez ok. 20 minut, aż ślimaczki zrumienią się z obu stron.

 

Francuskie ślimaczki z pastą pomidorową:

  • arkusz świeżego ciasta francuskiego
  • 1 duża czerwona papryka
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie
  • pieprz, sól, ostra papryka i słodka papryka do smaku

Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić  w kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Kiedy papryka zacznie pachnieć, przełożyć ją do wysokiego naczynia, dodać kilka suszonych pomidorów i odrobinę oliwy, która zostanie po pomidorach. Składniki zmiksować, w razie potrzeby dodać jeszcze oliwę, tak by uzyskać konsystencję pasty. Doprawić przyprawami do smaku. Gotową pastą wysmarować arkusz ciasta francuskiego. Ciasto zwinąć w rulon. Pokroić w ok. 2 cm plastry, które układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożone na papierze kawałki ciasta lekko rozpłaszczyć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni przez ok. 20 minut, aż ślimaczki zrumienią się z obu stron.

Dodatkowo:

  • Party DIP czosnkowy Prymat + majonez + gęsty jogurt naturalny

Składniki razem wymieszać. Podawać z francuskimi ślimaczkami.

 

Pingwinki

Karnawałowe przekąski na jeden gryz :)

Składniki:

  • 1 słoiczek oliwek czarnych królewskich drylowanych
  • 1 słoiczek małych oliwek czarnych drylowanych
  • 1 opakowanie mozzarelli w kulkach
  • 1-2 grube marchewki
  • kilka listków natki pietruszki
  • 1 opakowanie galaretki turkusowej
  • płaski talerz

Marchewkę ugotować na wpół twardo, żeby nie była zbyt miękka, ostudzić. Rozrobić galaretkę w 1 szklance wody. Przestudzić i wylać cienką warstwę galaretki na talerz (jeśli warstwa galaretki będzie zbyt gruba pingwiny będą się chwiały i mogą upadać). 

Z marchewki kroimy dość grube plastry. W każdym plasterku wycinamy trójkącik, który wkładamy w otwór po pestce w malej oliwce. Duże oliwki nacinamy z jednej strony i wciskamy w nią kuleczkę mozzarelli. Nabijamy na wykałaczkę główkę z dzióbkiem, następnie nakładamy kołnierzyk z pietruszki, brzuszek i nóżki z marchewki.

Gotowe ustawiamy na stężałej galaretce.

 

Smacznego :)

 

 

prymat