Karnawałowe menu - przystawki na ciepło i zimno

Przystawki na ciepło wymagają dużej mobilizacji z naszej strony. Musi być podana na ciepło, więc najlepiej by została przygotowana na kilka minut przed podaniem Odgrzana w mikrofalówce nie będzie już tak dobra, a niektórych dań po prostu nie da się w niej odgrzać.
Pamiętajmy o tym przygotowując menu i wybierajmy proste dania, których przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu.
Pieczony Camembert z pomidorami i mango
Pieczony ser camembert podany z sałatką z pomidorów i mango. Smaczne danie na ciepło, które możemy przygotować na kolację lub jako przystawkę podczas przyjęcia. Gorący ser ma wspaniałą lejącą i lekko ciągnącą konsystencję, doskonale komponuje się z słodką sałatką. Całość przygotujemy w kilka minut.
Składniki na 2 porcje:
- 2 sery Camembert - po 120 g
- mango
- 2 pomidory
- czerwona cebula
- listki bazylii do dekoracji
- suszony tymianek
- oliwa z oliwek
- łyżka kremowego octu balsamicznego - opcjonalnie
- sól, pieprz do smaku
Mango umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce. Wszystko umieścić w miseczce, skropić oliwą i doprawić solą i pieprzem. Odstawić.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Ser wyciągnąć z opakowania, umieścić w naczyniu żaroodpornym, lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch sera delikatnie nakłuć nożem, skropić oliwą i posypać suszonym tymiankiem. Zapiec przez 10 minut.
Podawać na ciepło z sałatką, którą przed podaniem udekorować listkami bazylii i skropić octem balsamicznym.
Boczniaki ala flaczki
· 500 g boczniaków
· 2 marchewki
· ¼ dużego selera
· cebula
· 2 litry bulionu
· płaska łyżka mąki pszennej
· szczypta gałki muszkatołowej
· szczypta imbiru
· łyżka suszonego majeranku
· masło
· sól, pieprz, ostra papryka do smaku
Boczniaki umyć, pokroić w paski i obsmażyć w rondlu na 2 łyżkach masła przez 10 minut. Odstawić.
Marchew i seler obrać, umyć i pokroić w zapałki. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle, następnie dodać marchew, seler, dusić do miękkości. Warzywa obsypać łyżką mąki i cały czas mieszając podsmażyć. Przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać grzyby. Całość zagotować i na małym ogniu gotować ok. 10 minut. Doprawić do smaku.
Kremowa zupa z cebuli
Lekko ostra, pachnąca i pożywna. Zaledwie kilka składników, banalnie prosta do przygotowania, zaskakująco smaczna.
Składniki na 2 porcje:
- 4-5 sporych cebul (ok. 600 g po obraniu)
- 3 łyżki masła
- 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 2 kromki chleba + oliwa z oliwek
- 4 łyżki startego sera żółtego
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Masło rozgrzać na patelni, dodać cebulę, zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić ok. 15 minut, aż cebula będzie miękka. Czosnek obrać, posiekać. Cebulę odkryć, zwiększyć ogień, dodać czosnek i łyżeczkę soli. Chwilę podsmażać, cebulka może się lekko zrumienić. W garnku zagotować bulion, dodać cebulę. Gotować kilka minut. do śmietany wlać 2 łyżki gorącego bulionu, energicznie wymieszać i dodać do garnka. Całość zmiksować na krem, doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Na czystej patelni rozgrzać oliwę i dodać pokrojony w kostkę chleb, zrumienić ze wszystkich stron.
Do miseczek rozlać zupę, podawać z grzankami i żółtym serem.
Zupa serowa w chlebowych miseczkach
Miseczki chlebowe piekłam sama, ale w dobrych piekarniach można kupić gotowe. Zupę można podać w talerzach, wtedy podać ją z grzankami.
Składniki na 4 porcje:
- 3 szklanki bulionu
- 1 szklanka mleka
- 150 ml wina - użyłam francuskiego wina Celebro
- 3 serki topione śmietankowe
- 100 g gorgonzoli
- 100 g szynki
- 2 cm ostrej papryczki
- 1 cebula
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- ewentualnie - 4 chlebki - 200 gramowe
Cebulkę, papryczkę i szynkę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na odrobinie oleju rzepakowego. Zalać bulionem i mlekiem, podgrzewając dodać serki topione i gorgonzolę. Gdy zupa się zagotuje zmiksować wszystko na gładki krem, doprawić pieprzem i gałką, ewentualnie solą, ale wydaje mi się że zupa będzie już dość słona. Dodać wino, zamieszać i nalewać w miseczki.
Jeśli zupę podajemy w chlebkach, należy wcześniej odkroić wierzch chlebków, wydrążyć miąższ. W środku i na zewnątrz posmarować chlebki olejem i zapiekać w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach. Paluchy z ciasta francuskiego z pieczarkami i czerwoną cebulką
Paluchy z ciasta francuskiego, nadziewane pieczarkami i czerwoną cebulką. Wierzch posypany serem żółtym i czarnuszką, która nadaje całości ciekawego smaku i aromatu. Smaczne, lekkie i szybkie. Doskonale sprawdzą się jako przekąska i danie główne, dodatek do sałaty lub gorącego czerwonego barszczu.
Paluchy z ciasta francuskiego z pieczarkami i czewoną cebulą
Składniki:
- opakowanie świeżego ciasta francuskiego,
- 250 g pieczarek
- 2 średnie cebule czerwone
- łyżeczka suszonego oregano
- pieprz, sól
- łyżka czarnuszki
- żółty ser,
Cebulę obrać, umyć i pokroić w półksiężyce. Zeszklić na odrobinie oleju. Pieczarki obrać, umyć i osuszyć, pokroić w plasterki. Dodać do cebuli i podsmażać kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Ostudzić. Ciasto francuskie pokroić na ok. 8 cm pasy, nakładać farsz i zwijać, następnie ruloniki poprzekrawać i ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 15-20 minut, do zrumienienia.
W roli przystawek doskonale sprawdzają się sałatki. Smaczne, kolorowe i lekkie. Zaspokoją pierwszy głód i zaostrzą apetyt na kolejne dania.
Pieczone buraczki z kozim serem i orzechami
Składniki:
- 1/2 kg czerwonych buraków
- 250 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki natki pietruszki
- kilka listków świeżego tymianku
- sok z cytryny
- garść orzechów włoskich
- mielona słodka papryka, sól
- ok. 100 g koziego sera
Buraki umyć, każdy z nich zawinąć w folię aluminiową i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ostudzić, obrać i pokroić w cienkie paseczki. 5 śliwek odłożyć, resztę pokroić w słupki i dodać do buraków.
Odłożone śliwki włożyć do rondelka, zalać wrzątkiem. Po kilku minutach dodać obrany czosnek, natkę pietruszki i tymianek - zmiksować wszystko na gładko. Krótko zagotować i doprawić do smaku solą i mieloną papryką. Gorącym sosem zalać buraki i wymieszać, ostudzić.
Przed podaniem sałatkę skropić sokiem z cytryny, posypać orzechami i pokruszonym kozim serem.
Sałatka z gruszką, serem i orzechami
Składniki:
- duża gruszka
- mała sałata masłowa
- 100 g sałaty roszponki
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g sera z niebieską pleśnią
Dressing do sałatki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki musztardy gruboziarnistej
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2-3 łyżki posiekanego cienkiego szczypiorku
Składniki dressingu umieścić w małym słoiczku, zakręcić i mocno wstrząsnąć. Odstawić.
Orzechy posiekać, nie za drobno. Zrumienić na suchej patelni.
Sałatę umyć, osuszyć. Duże liście postrzępić. Gruszkę obrać, pokroić w plasterki i dodać do sałaty. Na to pokruszyć ser, dodać ostudzone orzechy. Całość polać dressingiem i delikatnie wymieszać. Podawać.
Smacznego :)