Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karnawałowe menu - przystawki na ciepło i zimno, cz. II

Przystawka to potrawa którą na przyjęciach i imprezach podajemy między daniami głównymi. Może być podawana na zimno i na ciepło. Lekka a jednocześnie zaspokajająca pierwszy głód, tak by goście spokojnie doczekali dania głównego. Wpis zawiera przystawki podawane na zimno, małe, smaczne i kolorowe :) Zapraszam!

Przystawki na zimno, małe, lekkie. W trakcie imprezy mogą stać na stole, tak by każdy mógł po nie sięgnąć i zjeść, kiedy tylko ma ochotę.

 

Galaretka drobiowa

Karnawałowe menu - przystawki na ciepło i zimno, cz. II

Składniki: 

  • kurczak
  • 2,5 litra wody
  • 4 marchewki
  • 1,2 serela
  • 2 pietruszki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka groszku konserwowego
  • opakowanie żelatyny
  • sól, pieprz w ziarenkach, 4 ziarenka ziela angielskiego,2 listki laurowe

Dodatkowo: cytryna

Kurczaka poporcjować, umyć. Włożyć do dużego garnka, zalać wodą, wrzucić listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Wstawić na mały ogień i gotować. Zdjąć szumowiny wrzucić obrane i umyte warzywa. Odrobinę posolić. Gotować wszystko do miękkości. Miękkie warzywa i mięso wyłowić i odstawić do wystudzenia - użyję tylko marchewkę, resztę odkładam. Wywar przelać przez drobne sitko. Podgrzać, nie gotować, doprawić solą, tak byśmy mieli wrażenie, że jest odrobinę za słone. W gorącym wywarze (ok. 2 litry) rozpuścić opakowanie żelatyny (porcja na 2,5 litra wywaru). Zostawić do wystudzenia. 

Naszykować naczynia w których zrobimy galaretkę, mogą to być plastikowe pudełka na żywność, opakowania po jogurtach, filiżanki, lub foremka na babeczki. 

Groszek osączyć z zalewy, nasypać do pojemniczków. Zalać zimnym wywarem tak by przykrył groszek. Poczekać chwilę aż galaretka zacznie tężeć. Marchewkę pokroić w plasterki lub kosteczkę, wsypać do pojemniczków, zalać wywarem i poczekać aż lekko stężeje. Kurczaka obrać, mięso drobno pokroić, wyłożyć na marchewkę, zalać pozostałym wywarem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać z cytryną pokrojoną w ćwiartki, lub jak ktoś lubi - z octem.

 

Roladki serowe w auszpiku

Karnawałowe menu - przystawki na ciepło i zimno, cz. II


Składniki:

  • 14 plasterków sera żółtego - u mnie ser Edamski MSM Mońki
  • 4 duże rzodkiewki
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • ok. 4 łyżeczki chrzanu tartego + łyżka majonezu
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 3-4 łyżeczki żelatyny
  • sól, pieprz do smaku

 

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, wymieszać z bulionem i odstawić do przestudzenia.
Jajka obrać, umyć i pokroić w kosteczkę, wymieszać z chrzanem i majonezem. Szczypiorek pokroić i dodać do jajek. Wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ser zwijać w ruloniki i napełnić je jajkami, zostawiając troszkę miejsca u góry. Roladki ułożyć na liściach sałaty. Wypełnić startą na tarce rzodkiewką.
Tężejącą galaretką posmarować roladki serowe. Resztę schłodzić w lodówce, po czym posiekać nożem i  nałożyć galaretkę na całości.

Jajka faszerowane pieczarkami i słonecznikiem

Karnawałowe menu - przystawki na ciepło i zimno, cz. II

 Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 200 g pieczarek umytych i obranych
  • 100 g słoneczniku uprażonego na suchej patelni
  • mały pęczek szczypiorku
  • garść rzeżuchy
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • pieprz, sól

Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na lekko naoliwionej patelni, tak by zmiękły i lekko odparowały. Wystudzić.

Szczypiorek drobno posiekać.

Jaja obrać, przekroić na pół, wyciągnąć żółtka. Białka odłożyć, a żółtka włożyć do miseczki.

W miseczce rozgnieść żółtka widelcem, dodać odsączone pieczarki, słonecznik, majonez i jogurt, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać wszystko dokładnie. Dodać połowę szczypiorku, wymieszać. 

Przygotowanym farszem nadziać białka, ułożyć na talerzu, udekorować rzeżuchą i pozostałym szczypiorkiem.


Cytryny faszerowane lekką sałatką z tuńczykiem

Karnawałowe menu - przystawki na ciepło i zimno, cz. II

 Składniki na 4 osoby:

  • 4 cytryny
  • 3 jajka, ugotowane na twardo
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 ogórek
  • garść zielonych oliwek
  • 5-6 łyżek majonezu
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • cukier, sól, pieprz

Cytryny umyć sparzyć i osuszyć. Odkroić wierzch w 3/5 wysokości, ściąć nieco spód, tak by owoce mogły stać. Miąższ wydrążyć. Z jednej cytryny miąższ zostawić i drobno posiekać.

Jaja pokroić w kosteczkę. Koperek i natkę umyć i posiekać, zostawiając kilka gałązek koperku do dekoracji. Ogórek obrać i pokroić w kostkę, wsypać do małej miseczki, posolić i odstawić.

Oliwki pokroić w plasterki. Tuńczyka osączyć, rozdrobnić. Wszystkie składniki sałatki połączyć, dodać osączony z wody ogórek. Majonez wymieszać z odłożonym miąższem cytryny, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Sałatkę polać sosem, wymieszać. Nałożyć do wydrążonych cytryn. Gotowe ustawić na talerzu i ozdobić koperkiem.


Jajka faszerowane szynką i serem

Karnawałowe menu - przystawki na ciepło i zimno, cz. II

 Składniki: 

  • 6 małych jaj -  ugotowanych na twardo
  • 5 łyżek sera żółtego startego na drobnych oczkach
  • 4 plasterki szynki 
  • 2 łyżki majonezu
  •  sól i pieprz do smaku
  • oliwki czarne do dekoracji
Jaja obrać, przekroić na pół, wyciągnąć żółtka. W miseczce wymieszać ser, żółtka, majonez i drobno pokrojoną szynkę. Doprawić solą i pieprzem. Napełnić białka farszem. Część oliwek przekroić na pół i zrobić z nich tułów pająków, resztę oliwek pokroić na ósemki i zrobić z nich nóżki.  

 

Sałatka z tuńczyka w chlebowych miseczkach

Karnawałowe menu - przystawki na ciepło i zimno, cz. II

 Składniki na miseczki: 

  • 12 kromek chleba tostowego
  • odrobina oleju
  • forma do muffinek

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Formę na muffiny delikatnie natłuścić.

Z chleba tostowego odkroić skórki. Chleb delikatnie rozwałkować, ułożyć w formie. Piec ok 8 minut. przestudzić.

 Składniki na sałatkę:

·        puszka tuńczyka w sosie własnym

·        3 łyżki kukurydzy

·        2 ogórki korniszone

·        mała cebulka

·        łyżka majonezu

·        sól, pieprz

 

Cebulkę obrać, razem z ogórkami pokroić w drobną kosteczkę. Tuńczyka odsączyć. Wszystkie składniki połączyć, dodać łyżkę majonezu, delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Przed samym podaniem wyłożyć do chlebowych miseczek.

 

Będę szczęśliwa jeśli choć jedna osoba skorzysta z moich Karnawałowych propozycji dla dzieci i dorosłych :)

Smacznego :)

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak