Przystawki na zimno, małe, lekkie. W trakcie imprezy mogą stać na stole, tak by każdy mógł po nie sięgnąć i zjeść, kiedy tylko ma ochotę.
Galaretka drobiowa
Składniki:
- kurczak
- 2,5 litra wody
- 4 marchewki
- 1,2 serela
- 2 pietruszki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka groszku konserwowego
- opakowanie żelatyny
- sól, pieprz w ziarenkach, 4 ziarenka ziela angielskiego,2 listki laurowe
Dodatkowo: cytryna
Kurczaka poporcjować, umyć. Włożyć do dużego garnka, zalać wodą, wrzucić listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Wstawić na mały ogień i gotować. Zdjąć szumowiny wrzucić obrane i umyte warzywa. Odrobinę posolić. Gotować wszystko do miękkości. Miękkie warzywa i mięso wyłowić i odstawić do wystudzenia - użyję tylko marchewkę, resztę odkładam. Wywar przelać przez drobne sitko. Podgrzać, nie gotować, doprawić solą, tak byśmy mieli wrażenie, że jest odrobinę za słone. W gorącym wywarze (ok. 2 litry) rozpuścić opakowanie żelatyny (porcja na 2,5 litra wywaru). Zostawić do wystudzenia.
Naszykować naczynia w których zrobimy galaretkę, mogą to być plastikowe pudełka na żywność, opakowania po jogurtach, filiżanki, lub foremka na babeczki.
Groszek osączyć z zalewy, nasypać do pojemniczków. Zalać zimnym wywarem tak by przykrył groszek. Poczekać chwilę aż galaretka zacznie tężeć. Marchewkę pokroić w plasterki lub kosteczkę, wsypać do pojemniczków, zalać wywarem i poczekać aż lekko stężeje. Kurczaka obrać, mięso drobno pokroić, wyłożyć na marchewkę, zalać pozostałym wywarem. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać z cytryną pokrojoną w ćwiartki, lub jak ktoś lubi - z octem.
Roladki serowe w auszpiku
Składniki:
- 14 plasterków sera żółtego - u mnie ser Edamski MSM Mońki
- 4 duże rzodkiewki
- 5 jaj ugotowanych na twardo
- ok. 4 łyżeczki chrzanu tartego + łyżka majonezu
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 3-4 łyżeczki żelatyny
- sól, pieprz do smaku
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, wymieszać z bulionem i odstawić do przestudzenia.
Jajka obrać, umyć i pokroić w kosteczkę, wymieszać z chrzanem i majonezem. Szczypiorek pokroić i dodać do jajek. Wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ser zwijać w ruloniki i napełnić je jajkami, zostawiając troszkę miejsca u góry. Roladki ułożyć na liściach sałaty. Wypełnić startą na tarce rzodkiewką.
Tężejącą galaretką posmarować roladki serowe. Resztę schłodzić w lodówce, po czym posiekać nożem i nałożyć galaretkę na całości.
Jajka faszerowane pieczarkami i słonecznikiem
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 200 g pieczarek umytych i obranych
- 100 g słoneczniku uprażonego na suchej patelni
- mały pęczek szczypiorku
- garść rzeżuchy
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- pieprz, sól
Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na lekko naoliwionej patelni, tak by zmiękły i lekko odparowały. Wystudzić.
Szczypiorek drobno posiekać.
Jaja obrać, przekroić na pół, wyciągnąć żółtka. Białka odłożyć, a żółtka włożyć do miseczki.
W miseczce rozgnieść żółtka widelcem, dodać odsączone pieczarki, słonecznik, majonez i jogurt, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać wszystko dokładnie. Dodać połowę szczypiorku, wymieszać.
Przygotowanym farszem nadziać białka, ułożyć na talerzu, udekorować rzeżuchą i pozostałym szczypiorkiem.
Cytryny faszerowane lekką sałatką z tuńczykiem
Składniki na 4 osoby:
- 4 cytryny
- 3 jajka, ugotowane na twardo
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 ogórek
- garść zielonych oliwek
- 5-6 łyżek majonezu
- 1/2 pęczka koperku
- 2 gałązki natki pietruszki
- cukier, sól, pieprz
Cytryny umyć sparzyć i osuszyć. Odkroić wierzch w 3/5 wysokości, ściąć nieco spód, tak by owoce mogły stać. Miąższ wydrążyć. Z jednej cytryny miąższ zostawić i drobno posiekać.
Jaja pokroić w kosteczkę. Koperek i natkę umyć i posiekać, zostawiając kilka gałązek koperku do dekoracji. Ogórek obrać i pokroić w kostkę, wsypać do małej miseczki, posolić i odstawić.
Oliwki pokroić w plasterki. Tuńczyka osączyć, rozdrobnić. Wszystkie składniki sałatki połączyć, dodać osączony z wody ogórek. Majonez wymieszać z odłożonym miąższem cytryny, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Sałatkę polać sosem, wymieszać. Nałożyć do wydrążonych cytryn. Gotowe ustawić na talerzu i ozdobić koperkiem.
Jajka faszerowane szynką i serem
Składniki:
- 6 małych jaj - ugotowanych na twardo
- 5 łyżek sera żółtego startego na drobnych oczkach
- 4 plasterki szynki
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
- oliwki czarne do dekoracji
Jaja obrać, przekroić na pół, wyciągnąć żółtka. W miseczce wymieszać ser, żółtka, majonez i drobno pokrojoną szynkę. Doprawić solą i pieprzem. Napełnić białka farszem. Część oliwek przekroić na pół i zrobić z nich tułów pająków, resztę oliwek pokroić na ósemki i zrobić z nich nóżki.
Sałatka z tuńczyka w chlebowych miseczkach
Składniki na miseczki:
- 12 kromek chleba tostowego
- odrobina oleju
- forma do muffinek
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Formę na muffiny delikatnie natłuścić.
Z chleba tostowego odkroić skórki. Chleb delikatnie rozwałkować, ułożyć w formie. Piec ok 8 minut. przestudzić.
Składniki na sałatkę:
· puszka tuńczyka w sosie własnym
· 3 łyżki kukurydzy
· 2 ogórki korniszone
· mała cebulka
· łyżka majonezu
· sól, pieprz
Cebulkę obrać, razem z ogórkami pokroić w drobną kosteczkę. Tuńczyka odsączyć. Wszystkie składniki połączyć, dodać łyżkę majonezu, delikatnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Przed samym podaniem wyłożyć do chlebowych miseczek.
Będę szczęśliwa jeśli choć jedna osoba skorzysta z moich Karnawałowych propozycji dla dzieci i dorosłych :)
Smacznego :)