Wiosenne przebudzenie- superfoods w mojej kuchni

Opublikowano: 02.05.2016
Autor: smerfetka79
Wiosenne przebudzenie- superfoods w mojej kuchni
Wiosna to idealny czas aby zacząć zastanowić się nad naszym zdrowiem i wiedzę praktyczną zamienić w czyny. Od jakiegoś już czasu,w mojej kuchni zagościły produkty, które co prawda są jeszcze mało znane albo jeszcze nie docenione. ale i to się zmienia

Prowadząc bloga kulinarnego, staram się urozmaicać moje przepisy o coś nowego. Dzięki wyszukiwaniu takich składników, zyskałam na tym również, albo przede wszystkim ja sama i moi bliscy, bo dzięki wspominanymi "superfoods" czujemy się lepiej.

A co kryje się pod tym magicznym hasłem?

 

Mianem "superfoods” czyli super żywnością, określa się produkty spożywcze, które są bogate w składniki odżywcze  dzięki czemu przyczyniają się do poprawy stanu naszego zdrowia i samopoczucia..  Są nimi między innymi witaminy, składniki mineralne, enzymy, antyoksydanty, aminokwasy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, czy też błonnik pokarmowy. Warto wspomnieć, że żywność ta jest najczęściej pochodzenia naturalnego, a najlepsze działanie wykazuje wtedy, kiedy sięgamy po nie w formie nie przetworzonej, gdy jest spożywana na surowo bo to właśnie wtedy uwalnia się najwięcej składników aktywnych.

 

Czasem nie zdajemy sobie sprawy że takie produkty, są też w naszej kuchni- czosnek, kurkuma, len to produkty znane większości. Do tej listy dopisuję i rozszyfrowuję kolejne składniki, takie jak zielony jęczmień, błonnik witalny, płatki drożdży, chia, moringa, lucuma, ostropest  i wiele wiele innych.

 

W kolejnych wpisach będę chciała Wam przedstawić pomysły na wykorzystanie tych produktów i opowiedzieć więcej o ich właściwościach.

prymat