Błonnik witalny jest naturalnym suplementem diety, po który warto sięgać w przypadku niedoborów błonnika w naszej diecie. Do głównych zadań błonnika należy usprawnianie funkcjonowanie przewodu pokarmowego, wzmagają ruchy robaczkowe jelit, oczyszczają jelita i usuwają toksyny,pomagają przy problemach ze wrzodami i hemoroidami, dają uczucie sytości a dodatkowo regulują poziom cukru we krwi oraz w moczu, a także obniżają poziom cholesterolu. Korzystnie wpływają również na cerę i problemy z trądzikiem. Śluzy zawarte w łupinach babki, działają osłonowo na jelita,powlekają złogi i dodatkowo ułatwiają ich wydalanie, są więc też pomocne przy problemach z zaparciami.
Gro polaków, niestety spożywa zbyt mało owoc i warzyw, w których zawarty jest błonnik, w takim przypadku warto wzbogacić naszą dietę o ten produkt. Bogatym źródłem błonnika, jest babka płesznik (Plantago psyllium) i babka jajowata (Plantago ovata), które znajdują się we wspomnianym suplemencie.
Babka płesznik i babka jajowata, w połączeniu z płynami, podobnie jak np. siemię lniane uwalniają śluz i tworzą żel. Można je stosować do koktajli, napoi, wód smakowych, jogurtów...a przepisy z wykorzystaniem błonnika witalnego znajdziecie już w kolejny wpisie.