Chia- szałwia hiszpańska-cz. II zdrowe desery

Opublikowano: 10.05.2016
Autor: smerfetka79
Chia- szałwia hiszpańska-cz. II zdrowe desery
Kiedy odkryłam te nasionka, nawet nie zdawałam sobie sprawy, że tak często będę po nie sięgać. Pomysły na ich wykorzystanie rodzą się w mojej głowie ilekroć po nie sięgnę. Zobaczcie co do tej pory przygotowałam.

W tej części chciałabym Wam polecić desery z nasionami chia. Znajdziecie tu puddingi i batoniki.

 

Pudding kokosowy z nasionami chia

Chia- szałwia hiszpańska-cz. II zdrowe desery

150 ml mleczka kokosowego

100 ml mleka 3 łyżki nasion chia

*1,2-1łyżeczka syropu z agawy/miodu

4 kostki gorzkiej czekolady

1 banan lub inne ulubione owoce

Przygotowanie: Do słoiczka wlewamy obydwa rodzaje mleka i wsypujemy nasionka chia.Zakręcamy słoiczek i energicznie potrząsamy 2-3 minuty. Odstawiamy. Po ok 10 minutach znów mieszamy. Czynność tą warto powtórzyć jeszcze kilka razy. Pudding dosładzamy wedle uznania. Ja dodałam odrobinę syropu na końcówkę łyżeczki. Deser odstawiamy najlepiej na kilka godzin-lub całą noc d lodówki. Przed podaniem starłam na wierzch po dwie kostki gorzkiej czekolady i udekorowałam plasterkami bananów. *dosładzamy do smaku według uznania.

 

Pudding czekoladowy z chia

Chia- szałwia hiszpańska-cz. II zdrowe desery

 

 

150 ml mleczka kokosowego
100 ml mleka
3 łyżki nasion chia
*1,2-1łyżeczka syropu z agawy/miodu
30 gram rozpuszczonej gorzkiej czekolady
Truskawki, borówki, banan lub inne ulubione owoce
Odrobina startej czekolady do dekoracji .


Przygotowanie: Do słoiczka wlewamy obydwa rodzaje mleka i wsypujemy nasionka chia. Zakręcamy słoiczek i energicznie potrząsamy 2-3 minuty. Odstawiamy. Po ok.10 minutach znów mieszamy. Czynność tę, warto powtórzyć jeszcze kilka razy. Następnie pudding dzielimy na dwie części- do jednej dodajemy rozpuszczoną czekoladę, a do drugiej syrop/miód- do smaku. Deser przekładamy do pucharków/ słoiczków ( ja najpierw wyłożyłam porcję czekoladową, a na wierzch warstwę mleczną. Tak przygotowany deser, odstawiamy na kilka godzin do lodówki Przed podaniem układamy na wierzchu owoce i posypujemy odrobiną startej czekolady. *dosładzamy do smaku według uznania *mleko krowie możemy zastąpić innym mlekiem, np. kozim lub roślinnym

 

Batoniki owsiano-migdałowe:

Chia- szałwia hiszpańska-cz. II zdrowe desery

1 szklanka płatków owsianych górskich

3/4 szklanki płatków migdałowych

1/2 szklanki mleka

1-2 łyżki miodu/syropu z agawy

2-3 łyżki jogurtu naturalnego

po 1 łyżce: nasion chia, suszonej żurawiny, owoców goi

3-4 łyżki zarodków pszennych

8-10 suszonych moreli pokrojonych w małe cząstki

Płatki i nasiona chia zalewamy mlekiem i odstawiamy na ok 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie mieszamy. Masa powinna mieć dosyć gęstą, zwartą konsystencje. Jeśli byłaby zbyt rzadka dodajemy więcej bakali, gdyby była zbyt sypka dodajemy odrobinę mleka bądź jogurtu. Masę wykładamy do małej keksówki wyłożonej pergaminem, lekko dociskamy,wygładzamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok.20-25 minut. Lekko przestudzone ciasto kroimy na małe batoniki. Z podanej porcji otrzymamy 8-10 batoników

prymat