Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chia- szałwia hiszpańska-cz. III pij na zdrowie!

Chia jest doskonałym dodatkiem do soków czy koktajli. Dzięki dodatkowi tych ziarenek wasz napój zyska na wartości odżywczej.

Sok owocowy z jabłkiem marchewką i morelą

Chia- szałwia hiszpańska-cz. III pij na zdrowie!

4-5 dużych twardych jabłek

6- moreli

2 duże marchwie

1 szklanka malin

1 nektarynka

1 brzoskwinie

1/2 cytryny

1łyżeczka nasion chia

Wszystkie oczyszczone i podzielone (jeśli jest tego konieczność)na mniejsze kawałki owoce i warzywa przekładamy kolejno do wyciskarki/sokowirówki. Do tak przygotowanego soku dodajemy łyżeczkę nasion chia, nie jest to obligatoryjny dodatek ale podniesie walory odżywcze tego napoju. Sok warto aby chwilę odstał po przygotowaniu- wtedy nasiona delikatnie napęcznieją- ok 10 minut.

Koktajl malinowo-truskawkowy


Chia- szałwia hiszpańska-cz. III pij na zdrowie!
250 ml kefiru bądź jogurtu naturalnego
czubata szklanka malin
szklanka truskawek (ok.6-7 sztuk)
1 dojrzały banan średniej wielkości
1 łyżeczka nasion chia
kilka gałązek mięty
ewentualnie *miód/stewia/cukier do smaku.


Umyte owoce,mięte i kefir przekładamy do pojemnika i chwilę miksujemy. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta możecie dolać odrobinę więcej kefiru albo mleka. Na koniec dodajemy nasiona i ewentualnie dosładzamy do smaku. Koktajl dobrze jest odstawić na 15-30 minut do lodówki aby nasionka chia napęczniały.

 

 

Napój energetyczny Chia fresca

Chia- szałwia hiszpańska-cz. III pij na zdrowie!
Składniki na ok.450 ml płynu:
400 ml wody mineralnej
1 łyżka nasion chia
ok 30-70 ml soku z limonki
1-2 łyżki syropu z agawy/miodu

Składniki dokładnie mieszamy ze sobą powtarzając tę czynność co kilka minut (doskonale sprawdza się do tego zakręcony słoik czy też shaker. Łączymy z syropem/miodem i sokiem z limonki.
Napój jest gotowy po ok. 15-20 minutach.

 

 

 

 

 

 

Wiosenny koktajl witaminowy

Chia- szałwia hiszpańska-cz. III pij na zdrowie!
garść szpinaku
1 duży banan
1/4 awokado
150 ml kefiru/ jogurtu naturalnego
200-250 ml mleka
sok z limonki (do smaku)
miód do smaku (u mnie łyżeczka)/ksylitol
1 łyżka nasion chia
*świeżo starty imbir do smaku
kilka gałązek melisy

Do wysokiego naczynia wkładamy banana, szpinak, awokado,kefir, mleko i całość dokładnie blendujemy. Na koniec dodajemy sok z limonki,melisę, imbir i miód (ksylitol) według upodobań smakowych.Na koniec dodajemy nasiona chia i całość dokładnie mieszamy. Dobrze odstawić koktajl na minimum 15-30 minut do lodówki aby nasiona napęczniały.

W zależności od konsystencji jaką chcemy otrzymać można zwiększyć ilość mleka.
Dla osób, które z różnych powodów nie spożywają mleka krowiego, można je zastąpić innym - np. kokosowym, migdałowym, sojowym.

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak