Chia- szałwia hiszpańska- cz. I.

Opublikowano: 09.05.2016
Autor: smerfetka79
Chia- szałwia hiszpańska- cz. I.
Nasiona chia, od jakiegoś czasu cieszą się ogromną popularnością. Ze względu na swoje właściwości, zaliczane są do superfoods. Zapraszam i Was do poznania bliżej tych magicznych ziarenek.

Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.),czy też po prostu chia, jest rośliną z rodziny jasnotowatych, pochodząca z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali. Nasiona szałwii hiszpańskiej, uprawiane były już  przez Azteków już w czasach prekolumbijskich fenomen tych nasion, pozostał do dziś.

Nasiona,  są źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach, łatwo przyswajalnego białka, dużej ilości błonnika (dzięki czemu dają uczucie sytości na długi czas), bogatym źródłem witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy, zapobiegających rozwojowi nowotworów.

Dobroczynne właściwości chia, wpływają na obniżenie ciśnienie krwi, błonnik regulują trawienie błonnika,magnez działa kojąco i uspokajając, fosfor wzmacnia kości

Zawarte Kwasy omega-3 wspomagają pracę mózgu korzystnie wpływają na pamięć, koncentrację. Wspomagają też układ nerwowy, chroniąc przed depresją oraz demencją starczą, chronią też układ naczyniowy.

Dzięki dużej zawartości błonnika, korzystnie wpływają na pracę jelit, na odchudzanie oraz zapobiegają cukrzycy typu II.

O właściwościach chia można by pisać wiele. Wam polecam używać tych nasion w swojej kuchni.

Nasionka podobnie jak len pęcznieją, są więc doskonałym dodatkiem do koktajli, napojów, czy też puddingów.

 

 

 

 

 

prymat