Płatki owsiane głównie są zajadane na śniadanie i tu jest duży plus! Śniadanie powinno być najbardziej pożywnym posiłkiem w ciągu dnia, aby dało Nam energię na cały dzień (którą i tak spalimy w ciągu dnia :))
Jaki pływ mają dla nas na zdrowie?
Zawarte w nich:
- Witamina B6 poprawia pamięć i lepszą koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy.
- Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu.
- Błonnik rozpuszczalny tzw betagluken obniża we krwi poziom złego cholesterolu LDL
- U cukrzyków wpływa na wyrównanie poziomu glukozy i insuliny we krwi
- Błonnik zawarty w płatkach przyspiesza przemianę materii
- Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów.
- Płatki jedzone na śniadanie dzięki błonnikowi wypełniają żołądek zapewniajac na długo uczucie sytości - w diecie idealne!

Poniżej kilka propozycji z płatkami owsianymi wraz z tabelą wartości odżywczych - na pewno Wam zasmakuja :)
Płatki owsiane z pomarańczą
Składniki:
- 70g płatków owsianych
- 200 ml mleka 2%
- 1 łyżeczka miodu
- 1 pomarańcza
Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy płatki i miód i gotujemy na małym ogniu ok 5-7 minut. Gotowe przekładamy do miseczki, na górę wykładamy obraną i pokrojoną pomarańczę.
Placuszki owsiane z musem jabłkowym
Masę można przygotować wieczór, a rano szybko usmażyć placuszki.
- Składniki na ok 3-4 porcje:
- 60g płatków owsianych
- 300 ml mleka 2%
- 1 jajko
- 70g mąki
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 0,5 łyżeczki oleju
- 3 jabłka (ok 750g)
Zagotować 200 ml mleka, dodać płatki owsiane, łyżeczkę cukru, gotować na małym ogniu ok 5 minut. Gotowe płatki wystudzić.
Do wystudzonych płatków dodac jajko, mąkę, pozostałe zimnie mleko, delikatnie zmikasować.
Rozgrzaną patelnie wysmrować delikatnie oliwą (najlepiej kawałek ręcznika papierowego zamoczyć oliwą i wysmarować nim patelnię.)
Usmażyć placuszki z dwóch stron.
Jabłka obrać, pokroić w drobną kosteczkę, dusić w rondelku z dodatkiem kilku łyżek wody i goźdzków do wyparowania wody.
Placuszki podawać z musem jabłkowym. Smacznego!
PLACKI Z PŁATKAMI OWSIANYMI, KASZA PERŁOWĄ I WARZYWAMI
Składniki:
- 175g twarogu light
- 2 łyżki mąki
- szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowej
- pęczek dymki
- 10 sztuk brukselek
- 50g pora
- 90g płatków owsianych
- 90 g kaszy perłowej
- 25g ziaren słonecznika
- 2 jajka
- 4 łyżeczki oleju
Płatki owsiane ugotować w mleku (ok 3/4 szklanki), kaszę ugotować w wodzie - wystudzić.
Por i brukselki pokroić drobno, poddusić w małej ilości wody, odcedzić.
Twaróg odcisnąć, wymieszać z mąką, jajkami, przyprawić solą, pieprzem , gałką muszkatołową. Dodać kaszę, płatki owsiane, słonecznik, warzywa, połowę posiekanej dymki, zamieszać. Ciasto powinno być bardzo gęste.
Na niewielkiej patelni rozgrzać łyżeczkę tłuszczu, rozsmarować na całej patelni ciasto i smażyć z 2 stron na złoty kolor, bądź smażyć małe placuszki.
Placek rozkroić na trójkąty, posypać pozostałą dymką, podawać z dipem.