Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiem co jem - seria z płatkami owsianymi.

Postanowiłam od Nowego Roku świadomie wybierać posiłki znając ich wartości odżywcze. Otwieram moją akcję WIEM CO JEM od płatków owsianych. Chciałabym uświadomić Was jak bardzo są odżywcze i smaczne i jak bardzo warto je jeść :)

 

Płatki owsiane głównie są zajadane na śniadanie i tu jest duży plus! Śniadanie powinno być najbardziej pożywnym posiłkiem w ciągu dnia, aby dało Nam energię na cały dzień (którą i tak spalimy w ciągu dnia :))

Wiem co jem - seria z płatkami owsianymi.

Jaki pływ mają dla nas na zdrowie?

Zawarte w nich: 

  • Witamina B6 poprawia pamięć i lepszą koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy. 
  • Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu. 
  • Błonnik rozpuszczalny tzw betagluken obniża we krwi poziom złego cholesterolu LDL 
  • U cukrzyków wpływa na wyrównanie poziomu glukozy i insuliny we krwi
  • Błonnik zawarty w płatkach przyspiesza przemianę materii
  • Zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów.
  • Płatki jedzone na śniadanie dzięki błonnikowi wypełniają żołądek zapewniajac na długo uczucie sytości - w diecie idealne! 
Tabela wartosci odżywczych: 
Wiem co jem - seria z płatkami owsianymi.

Poniżej kilka propozycji z płatkami owsianymi wraz z tabelą wartości odżywczych - na pewno Wam zasmakuja :)

Płatki owsiane z pomarańczą 

Wiem co jem - seria z płatkami owsianymi.


Składniki:

  • 70g płatków owsianych 
  • 200 ml mleka 2%
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 pomarańcza

Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy płatki i miód i  gotujemy na małym ogniu ok 5-7 minut. Gotowe przekładamy do miseczki, na górę wykładamy obraną i pokrojoną pomarańczę. 


Placuszki owsiane z musem jabłkowym

Wiem co jem - seria z płatkami owsianymi.

Masę można przygotować wieczór, a rano szybko usmażyć placuszki.

  • Składniki na ok 3-4 porcje: 
  • 60g płatków owsianych
  • 300 ml mleka 2%
  • 1 jajko
  • 70g mąki
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 0,5 łyżeczki oleju
  • 3 jabłka (ok 750g)

 

Zagotować 200 ml mleka, dodać płatki owsiane, łyżeczkę cukru, gotować na małym ogniu ok 5 minut. Gotowe płatki wystudzić. 

Do wystudzonych płatków dodac jajko, mąkę, pozostałe zimnie mleko, delikatnie zmikasować.

Rozgrzaną patelnie wysmrować delikatnie oliwą (najlepiej kawałek ręcznika papierowego zamoczyć oliwą  i wysmarować nim patelnię.)

Usmażyć placuszki z dwóch stron.

Jabłka obrać, pokroić w drobną kosteczkę, dusić w rondelku z dodatkiem kilku łyżek wody i goźdzków do wyparowania wody. 

Placuszki podawać z musem jabłkowym.  Smacznego!

 
PLACKI Z PŁATKAMI OWSIANYMI, KASZA PERŁOWĄ I WARZYWAMI

Składniki:

  • 175g twarogu light
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta soli, pieprzu, gałki muszkatołowej
  • pęczek dymki
  • 10  sztuk brukselek
  • 50g pora
  • 90g płatków owsianych
  • 90 g kaszy perłowej
  • 25g ziaren słonecznika
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki oleju
 

Płatki owsiane ugotować w mleku (ok 3/4 szklanki), kaszę ugotować w wodzie - wystudzić.

Por i brukselki pokroić drobno, poddusić w małej ilości wody, odcedzić.

Twaróg odcisnąć, wymieszać z mąką, jajkami, przyprawić solą, pieprzem , gałką muszkatołową. Dodać kaszę, płatki owsiane, słonecznik, warzywa, połowę posiekanej dymki, zamieszać. Ciasto powinno być bardzo gęste.

Na niewielkiej patelni rozgrzać łyżeczkę tłuszczu, rozsmarować na całej patelni ciasto i smażyć z 2 stron na złoty kolor, bądź smażyć małe placuszki.

Placek rozkroić na trójkąty, posypać pozostałą dymką, podawać z dipem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak