Wiem co jem - seria z kaszą
Opublikowano: 12.05.2012

Kasza....tak niedoceniona, a tak zdrowa! Kasza przewyższa swoimi wartościami odżywczymi makaron czy ryż, warto więc pamiętać o niej chociaż raz w tygodniu:)
Dla uświadomienia kazdego z Was kilka słów o cennych wartościach odżywczych:
- Są bogatym źródłem skrobi, która w organizmie rozkłada się powoli na glukozę - paliwo potrzebne do pracy mózgu i wszystkich innych komórek.
- Zawierają witaminy z grupy B: B1, B2, PP, B6, kwas foliowy i witaminę E.
- Zawiera mnóstwo składników mineralnych, głównie potasu obniżającego ciśnienie, żelaza zapobiegającego niedokrwistości oraz magnezu korzystnie działającego na układ nerwowy i pracę mięśni (w tym sercowego).
- Kasze są też cennym źródłem wapnia, miedzi, cynku, manganu i krzemu.
Nie każdy lubi kaszę, ale wierzcie mi można z niej zrobić mnóstwo smacznych i pożywnych dań. Chciałabym przedstawić Wam moje dwa ulubione:)
Pierwsza propozycja: Kasza ze szpinakiem i bryndzą z szaszłykiem.

Przepis tutaj
Druga propozycja: Pyszne naleśniki z kaszą i ibiałym serem:)

Przepis tutaj
Pierwsza propozycja: Kasza ze szpinakiem i bryndzą z szaszłykiem.

Przepis tutaj
Druga propozycja: Pyszne naleśniki z kaszą i ibiałym serem:)

Przepis tutaj