Wiem co jem: seria z burakiem

"Sokiem z buraka panie robiły sobie kiedyś rumieńce na twarzy, by wyglądać zdrowo. Ale burak naprawdę ma leczniczą siłę. Zawdzięcza ją antocyjanom - tym samym barwnikom, które występują w czerwonym winie. "
Burak zawiera nie tylko mnóstwo witamin takich jak kwas foliowy, witaminę C i B1, ale również mnóstwo składników mineralnych (żelazo, wapń, magnes, potas).
Aby uzyskać z buraka jak najwięcej składników odżywczych, najlepiej go upiec w piekarniku w skórce, gotowany niestety traci w wodzie składniki odżywcze.
Co daje nam burak? Już mówię :)
- Potas - obniża ciśnienie tęnicze krwi oraz reguluje gspodarkęwodną Naszego ciała
- Barwnik buraczany wnika do wnętrza bakterii i hamuje ich rozwój
- Betanina zatrzymuje rozwój infekcji - wzmacnia odporność
- Kwas foliowy chroni przed zmęczeniem oraz zapobiega anemii
- Dla kobiety w ciąży burak odpowoada za ukształtowanie rozwoju nerwowego płodu
- Błonnik wspomaga pracęjelit np. przy walce z zaparciami
- W diecie odchudzającej, hamuje apetyt na słodycze!!!
- Zwiazki zawarte w tym warzywie pobudzają wydzielanie żółci, usuwają toksyny z wątroby
- Barwniki, antocyjany mają działanie antyrakowe
Buraczki na słodko

Składniki:
1 burak, 1 łyżeczka miodu, 100g jogurtu naturalnego 1% tłuszczu, 2 łyżeczki soku z limonki
Buraka upiec w skorupce w piekarmniku, nastęnie obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, dodać do niego sok z limonki, jogurt, miód, zamieszać - deser gotowy!
1 porcja (na zdjęciu): kcal: 129, białko: 7g, węglowodany: 25g, tłuszcz: 1g
Kotleciki z indyka, pieczony burak i pieczony ziemniak
Składniki:
2 ziemniaki, 1 burak, 200g mięsa mielonego z indyka, 15g kaszki manny, białko z jaja.
Buraka i ziemniaka oczyszczamy, wkładamy do rozgerzanego piekarnika i pieczemy do miękkości ok 45 minut. Mięso mieszamy z kaszką manną i białkiem, formujemy kotleciki, i grillujemy lub pieczemy na kratce w piekarniku (dodając mięso przed końcem pieczenia buraka i ziemniaków).
1 porcja (na zdjęciu): kcal: 368, białko: 53g, węglowodany: 81g, tłuszcz: 2g
Kotleciki ziemniaczano buraczane z dipem
Składniki:
300 ziemniaków, 200g buraków, 3 łyżki drobne j kaszy perłowej, 2 jajka, sól ,pieprz, 0,5 łyżeczki tartego chrzanu, 3-4 łyżki bułki tartej, 1 filet z kurczaka, 3 łyżeczki oleju, DIP: jpurt, chrzan, posiekana pietruszka, pieprz
Buraka i ziemniaki oczyścić, włożyć do rozgerzanego piekarnika i piec do miękkości ok 45 minut. Gotowe obrać, zetrzeć tarce na małych oczkach, dodać jajka, ugotowanakaszę perłową, chrzan, bułkę tartą, pokrojony w kostkę filet z kurczaka, przyprawić solą, pieprzem. Patelnię wysmarowaćolejem, smażyć niewielkie placuszki na wolnym ogniu do uzyskania skorupki.
W tym czasie przygotowaćdip, podawać z kotlecikami.
(na zdjęciu): kcal: 346, białko: 31g, węglowodany: 34g, tłuszcz: 23g