Wiem co jem: seria z burakiem

Opublikowano: 17.01.2012
Autor: wedith1
Wiem co jem: seria z burakiem
Mało kto lubi buraki jak i również mało kto jest świadomy jego wartości odżywczych. Dzisiaj we wpisie kilka słów o buraku i kilka fajnych propozycji ich podania. Może się skusicie? :)

"Sokiem z buraka panie robiły sobie kiedyś rumieńce na twarzy, by wyglądać zdrowo. Ale burak naprawdę ma leczniczą siłę. Zawdzięcza ją  antocyjanom - tym samym barwnikom, które występują w czerwonym winie. "

Burak zawiera nie tylko mnóstwo witamin takich jak kwas foliowy, witaminę C i B1, ale również mnóstwo składników mineralnych (żelazo, wapń, magnes, potas).

Aby uzyskać z buraka jak najwięcej składników odżywczych, najlepiej go upiec w piekarniku w skórce, gotowany niestety traci w wodzie składniki odżywcze.

Co daje nam burak? Już mówię :)

  • Potas - obniża ciśnienie tęnicze krwi oraz reguluje gspodarkęwodną Naszego ciała
  • Barwnik buraczany wnika do wnętrza bakterii i hamuje ich rozwój
  • Betanina zatrzymuje rozwój infekcji - wzmacnia odporność
  • Kwas foliowy chroni przed zmęczeniem oraz zapobiega anemii
  • Dla kobiety w ciąży burak odpowoada za ukształtowanie rozwoju nerwowego płodu
  • Błonnik wspomaga pracęjelit np. przy walce z zaparciami
  • W diecie odchudzającej, hamuje apetyt na słodycze!!!
  • Zwiazki zawarte w tym warzywie pobudzają wydzielanie żółci, usuwają toksyny z wątroby
  • Barwniki, antocyjany mają działanie antyrakowe


A teraz kilka propozycji:

Buraczki na słodko

 

Składniki:
1 burak, 1 łyżeczka miodu, 100g jogurtu naturalnego 1% tłuszczu, 2 łyżeczki soku z limonki

Buraka upiec w skorupce w piekarmniku, nastęnie obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach,  dodać do niego sok z limonki, jogurt, miód, zamieszać - deser gotowy!

1 porcja 
 (na zdjęciu):  kcal: 129,  białko: 7g, węglowodany: 25g, tłuszcz: 1g





Kotleciki z indyka, pieczony burak i pieczony ziemniak

 

Składniki:  
2 ziemniaki, 1 burak, 200g mięsa mielonego z indyka, 15g kaszki manny, białko z jaja.

Buraka i ziemniaka oczyszczamy, wkładamy do rozgerzanego piekarnika i pieczemy do miękkości ok 45 minut.  Mięso mieszamy z kaszką manną i białkiem, formujemy kotleciki, i grillujemy lub pieczemy na kratce w piekarniku (dodając mięso przed końcem pieczenia buraka i ziemniaków).

1 porcja (na zdjęciu):  kcal: 368,  białko: 53g, węglowodany: 81g, tłuszcz: 2g 




Kotleciki ziemniaczano buraczane z dipem
 

Składniki:  
300 ziemniaków, 200g buraków, 3 łyżki drobne j kaszy perłowej, 2 jajka, sól ,pieprz, 0,5 łyżeczki tartego chrzanu, 3-4 łyżki bułki tartej, 1 filet z kurczaka, 3 łyżeczki oleju, DIP: jpurt, chrzan, posiekana pietruszka, pieprz


Buraka i ziemniaki oczyścić, włożyć do rozgerzanego piekarnika i piec do miękkości ok 45 minut.  Gotowe obrać, zetrzeć tarce na małych oczkach, dodać jajka, ugotowanakaszę perłową, chrzan, bułkę tartą, pokrojony w kostkę filet z kurczaka, przyprawić solą, pieprzem. Patelnię wysmarowaćolejem, smażyć niewielkie placuszki na wolnym ogniu do uzyskania skorupki.
W tym czasie przygotowaćdip, podawać z kotlecikami.


 (na zdjęciu):  kcal: 346,  białko: 31g, węglowodany: 34g, tłuszcz: 23g 

 

 

 

prymat