Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocne wypieki z motywem króliczka

Chciałabym podzielić się dwoma pomysłami jak króliczka wykorzystać do wypieków wielkanocnych.

Wielkanoc kojarzy mi się właśnie z motywem króliczka. Często pojawia się on na owijkach do pisanek, serwetkach, czy nawet w postaci figurek porcelanowych. Nie ukrywam, że jest to mój ulubiony motyw wielkanocny.
Chciałabym podzielić się dwoma pomysłami jak króliczka wykorzystać do wypieków wielkanocnych. Gwarantuję, że jeśli zdecydujecie się na upieczenie któregoś z nich to mile zaskoczycie gości.
Pierwszą moją propozycją będzie torcik, który jest króliczkiem. Uszy zostały zrobione z zwykłego kruchego ciasta. Szablon polecam wydrukować z internetu. Oczywiście nie możemy zapomnieć o tym, aby uszka dopasować wielkością. Przede wszystkim nie mogą być za małe. Jak będą troszkę większe niż powinny to nic się nie dzieje. Króliczka możemy zrobić w jakim chcemy kolorze. Ja jednak postawiłam na jasny róż. Wygląda wtedy tak uroczo. Możemy również zrobić go w odcieniach niebieskich, fioletowych czy chociażby postawić na kolor biały.
Drugim pomysłem są cynamonowe zwijaski, które zostały zrobione na główki króliczka. Cynamon co prawda kojarzy się nam z Bożym Narodzeniem, ale w takiej wersji jak najbardziej z Wielkanocą. Jeśli ktoś nie lubi rodzynek, to oczka można zastąpić cukrowymi oczkami, posypką czy jakimś innym składnikiem, który będzie imitował oczy. Drożdżowe króliczki są pracochłonne, ale dla takiego efektu można poświęcić więcej czasu i pracy.


Przedstawiam kilka moich pomysłów na słodkie wypieki właśnie, które wyglądają jak króliczki:

 

Cynamonowe króliczki

Wielkanocne wypieki z motywem króliczka

Wielkanocne wypieki z motywem króliczka

Składniki
rozczyn

- 5 dag świeżych drożdży

- 1 łyżka cukru

- 1 łyżka mąki tortowej

- 1 łyżka ciepłego mleka

ciasto

- 3 szklanki mąki tortowej

- 2 jajka

- 10 dag margaryny

- 1 cukier waniliowy

- 4 łyżki cukru

- około 0,5 szklanki mleka

- szczypta soli

dodatkowo

- cynamon mielony według uznania

- cukier według uznania

- 5 dag margaryny

dekoracja

- 2 kostki czekolady mlecznej

- rodzynki na oczy


Sposób przygotowania przepisu:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, mąką i mlekiem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut do wyrośnięcia.
2. Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Do mąki wbijamy jajka, dodajemy oba cukry, sól, margarynę, rozczyn i stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto. przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą osobno wałkujemy, smarujemy rozpuszczoną i ostudzona margaryną, posypujemy cukrem i cynamonem. Ciasto rolujemy.
5. Roladę kroimy w cienkie plastry. Dodatkowo kroimy jeszcze dwa cieńsze plastry, z których formujemy uszy. Uszy dolepiamy do grubszego plastra i układamy na blaszce.
6. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
7. Króliczki ściągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
8. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jedną stronę rodzynek smarujemy czekoladą i przyklejamy je do główki.
9. Gotowe! Smacznego!

 

Tort królik

Wielkanocne wypieki z motywem króliczka
Składniki
Biszkopty x3:

- 2 jajka

- 2 łyżki mąki tortowej

- 2 łyżki cukru

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

- 330 ml kremówki 30%

- 25 dag serka mascarpone

- cukier puder do smaku

- 1 łyżka żelatyny

- 2 łyżki gorącej wody

- różowy barwnik spożywczy

Uszy:

- 1 szklanka mąki tortowej

- 10 dag margaryny

- 3 łyżki cukru pudru

- 2 żółtka

Lukier:

- 1 małe białko

- około 1 szklanka cukru pudru

- różowy barwnik spożywczy

Nos i oczy:

- 2 kostki mlecznej czekolady

 

Sposób przygotowania przepisu:

1. Biszkopty: Najpierw białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i jeszcze raz ubijamy. Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy. Wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez około 25-30 minut. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Jeśli patyczek będzie wilgotny oznacza to, że trzeba jeszcze chwilkę piec. Natomiast jeśli będzie suchy, biszkopt trzeba wyjąć i odłożyć do ostudzenia. Tak samo pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Biszkopty odstawiamy do ostygnięcia.
2. Uszy: Mąkę, cukier puder i margarynę przekładamy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 20 minut. Następnie przygotowujemy sobie szablon. Polecam wydrukować wzór uszów królika z gotowej grafiki, którą znajdziecie w internecie. Wydrukowane uszy wycinamy. Ciasto wałkujemy na średnią grubość. Uszy nie mogą być ani za grube ani za cienkie. Szablon przykładamy do ciasta i wycinamy go ostrym nożem. Uszy układamy na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10-15 minut w 180 stopniach. Upieczone uszy odstawiamy do ostygnięcia.
3. Lukier: Białko ucieramy z cukrem przez kilka minut. Jak już będzie odpowiednia konsystencja to dodajemy troszeczkę barwnika.

Zimne uszy ozdabiamy lukrem.
4. Nos i oczy: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie czekoladę przekładamy do woreczka strunowego i na papierze do pieczenia rysujemy oczy i nosek. Odstawiamy do ostygnięcia.
5. Krem: Ubijamy kremówkę na puszystość. Dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Ponownie ubijamy. Dodajemy barwnik i ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Żelatynę studzimy. Letnią, ale płynną wlewamy do kremu i dokładnie łączymy z kremem.
6. Składanie: W biszkopcie, który pójdzie na wierzch tortu wycinamy dwa otwory, w których umieścimy uszy.Tort przekładamy częścią kremu. Również kremem smarujemy boki i wierzch tortu. W otworach umieszczamy uszy. Na przodzie tortu umieszczamy oczy i nos.
7. Gotowe! Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak