Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe lody część 2

Kolejna porcja przepisów na pyszne domowe lody.

Takie lody dadzą ochłodzenie w upalny dzień. Najlepiej jest przygotować je samemu, bo jak wiadomo domowe lody są najpyszniejsze.

Najbardziej w domowych lodach uwielbiam ich smak. Jest on inny niż w lodach, które dostępne są w sklepach. Powiedziałabym, że jest smaczniejszy. Dodatkową zaletą jest to, że to my decydujemy o tym co w nich się znajdzie. Mamy pełne pole do popisu.
Tak samo decydujemy o kształcie naszych lodów. Możemy postawić na standardową wersję w pudełku albo zawsze można poszaleć i zrobić w różnych kształtach jak np. serduszka. Możliwości jest mnóstwo.
Kajmakowe lody do strzał w dziesiątkę. Po prostu rozpływają się w ustach. Lody z kawałkami oreo mogą dorównać lodom kajmakowym. Oreo możemy pokroić w kosteczkę, albo zmielić na drobno. Obie wersje będą przepyszne. Kolejną świetną propozycją są lizaki lodowe. Zostały zrobione ze zwykłej bitej śmietany, a smakują naprawdę wyśmienicie. Dodatkowo połówkę z nich możemy ozdobić mleczną czekoladą.

Kajmakowe lody na serku mascarpone

Domowe lody część 2
Domowe lody część 2Składniki
- 25 dag serka mascarpone

- 330 ml śmietany kremówki 30%

- 1 cukier waniliowy

- 10 dag masy krówkowej o smaku kajmaku


Sposób przygotowania przepisu:
1. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier waniliowy i ubijamy, aż ten cukier się rozpuści.
2. Z kolei dodajemy serek mascarpone oraz kajmak. Miksujemy, aż masa będzie puszysta.
3. Masę przekładamy do zamykanego, plastikowego pojemnika. Wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Od czasu do czasu mieszamy lody.
4. Po upływie kilku godzin możemy nakładać lody i delektować się ich smakiem.


Lody z kawałkami oreo

Domowe lody część 2
Domowe lody część 2Składniki
- 330 ml śmietany kremówki 30%

- 250 g serka mascarpone

- cukier puder do smaku

- 12 sztuk oreo


Sposób przygotowania przepisu:

1. Śmietanę ubijamy na puszystość. Dodajemy cukier puder do smaku i jeszcze chwilkę ubijamy.
2. Dodajemy serek mascarpone i ubijamy.
3. Z ciasteczek usuwamy białe nadzienie, a następnie kroimy i dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy.
4. Masę na lody przekładamy do pojemnika i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki. od czasu do czasu mieszamy masę.
5. Jak się zamrożą nakładamy lody do miseczek. Gotowe! Smacznego!


Lizaki lodowe śmietankowe

Domowe lody część 2
Domowe lody część 2Składniki
- bita śmietana typu Śnieżka

- 100 ml mleka

- 5 dag czekolady mlecznej


Sposób przygotowania przepisu:
1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
2. Jedną część specjalnych foremek do robienia lizaków lodowych smarujemy czekoladą. Trzeba dać w miarę grubą warstwę czekolady, ale też nie za grubą.
3. Wstawiamy to na kilka minut do lodówki aby czekolada zastygła.
4. Następnie gdy już czekolada zastygnie bitą śmietanę ubijamy na puszystość i przekładamy ją do obu foremek. Składamy je i wbijamy patyczki.
5. Przekładamy do zamrażarki i zostawiamy na kilka godzin, żeby się zamroziły.
6. Wyciągamy z foremki gotowe!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak