Pomysłów na stworzenie uroczych muffinek jest mnóstwo. Jak zrobić wyjątkową? Na jaki pomysł się zdecydować?
Muffinki kojarzą mi się z przyjęciami, przede wszystkim takimi dla dzieci. Przygotować takie muffinki jest bardzo prosto. Nic skomplikowanego, jednak jak już przyjdzie do dekoracji można trochę się namęczyć. Jeśli chcemy udekorować je trochę ciekawiej to nie ukrywajmy trzeba mieć i pomysł i czas. Pierwszą taką najistotniejszą rzeczą jest bita śmietana, która przeważnie może dać nam podstawę do głębszych wariacji. Przykładem mogą być muffinki z tęczą, gdzie bita śmietana posłużyła jako chmurki. Możemy ją zabarwnić na jakiś kolor.
Posypki to też całkiem fajny pomysł gwiazdki, serduszka, inne ciekawe kształty jak najbardziej się sprawdzą przy tym wypieku. Możemy do dekopracji też użyć gotowych słodyczy jak np. żelki czy czekoladowe jajka, batoniki. Wszystko sprawi, że babeczki staną się jeszcze bardziej oryginalniejsze i kolorowe
Nie wolno też zapomnieć o wnętrzu, z nim również można się zabawić. Zawsze postawić można na klasykę zwykłe muffinki ewentualnie dodać troszkę kakao. Jednak warto czasem odejść od tych schematów i dodać coś co urozmaici ten wypiek. Przykładem mogą być muffinki z kawałkami czekolady mlecznej, dodatkowo udekorowane białą czekoladą- zastosowałam dwa rodzaje czekolady co dało brak monotonności. Zamiast ciasta zwykłego na muffinki zawsze można zrobić biszkoptowe, dodać lentilki i wiele wiele innych.
Kształtem polecam też się pobawić. Muffinki zrobić jako choineczki, niedźwiadki, pszczółki czy chmurki z tęczą.
Muffinki to jedne z najbardziej uroczych wypieków.
Pomysły na muffinki:
Tęczowe muffinki
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 4 łyżki oleju
Dodatkowo:
- bita śmietana
- niebieski barwnik spożywczy
- żelki tęczowe paski
Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę.
2. Potem wlewamy do tego olej i wszystko ubijamy jeszcze raz.
3. Dodajemy proszek do pieczenia oraz obie mąki. Miksujemy wszystko na gładką masę.
4. Następnie ciasto przelewamy do formy na muffinki i pieczemy w 170 stopniach przez 25-30 minut.
5. Muffinki upieczone odstawiamy do wystygnięcia. W tym samym czasie przygotowujemy bitą śmietanę. Ubijamy ją według opakowania albo po prostu bierzemy gotową. Dzielimy ją na dwie części. Jedna pozostaje biała, a do drugiej dodajemy barwnik, aby była ona niebieska.
6. Następnie bierzemy muffinki i smarujemy każdą niebieską bitą śmietaną. Z białej wyciskamy rękawem cukierniczym chmurki.
7. Żelki kroimy na mniejsze części i wbijamy w chmurki tak aby powstała tęcza. Gotowe. Smacznego!
Muffinki z kawałkami czekolady
Składniki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek oleju
- 10 dag mlecznej czekolady
- 2 jajka
Dodatkowo:
- 5 dag białej czekolady
Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw musimy ubić jajka z cukrem na puszystość.
2. Do tego dodajemy olej oraz mleko i miksujemy.
3. Dodajemy jeszcze mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie miksujemy.
4. Kroimy czekoladę mleczną w kosteczkę i dodajemy ją do masy. Dokładnie mieszamy.
5. Blaszkę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy po porcji ciasta.
6. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach
7. Z kolei białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dekorujemy nią muffinki.
8. Gotowe! Smacznego!
Muffinki z czekoladkami
Składniki
Ciasto
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki kakao
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki mleka
Dodatkowo:
- 1 łyżka kakao
- bita śmietana typu Śnieżka
- 150 ml mleka
- 3 kinder jajka niespodzianki
- opakowanie kinder czekoladek
Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw jajka z cukrem ubijamy na puszystość.
2. Wlewamy do tego olej i jeszcze chwilkę ubijamy.
3. Następnie dodajemy kakao i znowu ubijamy.
4. Dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę, wlewamy mleko oraz miksujemy wszystko na gładką masę.
5. Formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami. Po porcji ciasta wlewamy do formy.
6. Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 25-30 minut.
7. Muffinki wyjmujemy i studzimy.
8. Teraz przygotowujemy bitą śmietanę. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość. Dodajemy kakao i chwilkę ubijamy.
9. Muffinki dekorujemy bitą śmietaną oraz czekoladkami i kinder jajkiem. Smacznego!
Muffinki z lentilkami
Składniki
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 gram cukierków lentilek
Sposób przygotowania przepisu:
1. Białka ubijamy na sztywno. Wsypujemy cukier i jeszcze chwilkę ubijamy.
2. Następnie dodajemy żółtka i ponownie ubijamy.
3. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy.
4. Dodajemy lentilki i znowu mieszamy.
5. Z kolei formę do pieczenia muffinek wykładamy papilotkami i przelewamy po porcji ciasta.
6. Pieczemy przez około 20 minut w 170 stopniach.
7. Smacznego!