Uwielbiam bezy. Wbrew pozorom nie są trudne. Na początku myślałam, że właśnie takie są, ale jak się później okazało moje myśli były błędne. Jest to wypiek, który brzmi strasznie, ale taki nie jest. Bezy piecze się bardzo długo, dlatego warto uzbroić się w cierpliwość.
Zastosowań mają wiele. Można zrobić z nich torcik, roladę czy dodać do deseru. Zawsze też można zjeść je same, bez niczego- takie też są bardzo, bardzo pyszne.
Do bez idealnie pasuje bita śmietana.
Przedstawiam jak przygotować klasyczne, najprostsze bezy.
Jak przygotować bezy?
Będziemy potrzebować:
- 2 białka
- 0,5 szklanki cukru
Krok 1
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Krok 2
Stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 3
Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
Krok 4
Wyciskamy beziki.
Krok 5
Pieczemy przez 10 minut w 120 stopniach. Po czym temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika z termoobiegiem.
Krok 6
Bezy wyciągamy z piekarnika.
Rady:
- bezy powinny być dobrze wysuszone zanim je wyciągniemy z piekarnika
- z piekarnika po upieczeniu nie wyciągać ich od razu. Pozostawić w nim na chwilkę
- bezy możemy zrobić kolorowe! Wystarczy dodać troszkę barwnika spożywczego
- bezy można zrobić w innym smaku- do masy bezowej dodać można kakao albo kawę
- cukier do bez powinien być dobrej jakości. Lepiej postawić na droższy i żeby bezy wyszły. Zbyt tani cukier może się nie rozpuścić.
Kilka przepisów z zastosowaniem bezy
Bezowy wieniec z kiwi
Składniki
Beza:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
Bita śmietana:
- 1 śmietana typu Śnieżka
- 150 ml mleka
Dodatkowo:
- 4 sztuki kiwi na mus
- 1 sztuka kiwi do dekoracji
- kilka listków melisy
Sposób przygotowania przepisu:
1. Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż całkowicie się rozpuści.
2. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy bezę i formujemy łyżką wieniec.
3. Wieniec wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 120 stopni przez 10 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 90 i suszymy około 2 godzin przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika z termoobiegiem. Beza powinna być dobrze wysuszona. Pozostawiamy ją w piekarniku do wystygnięcia. Zimną zdejmujemy z papieru.
4. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość.
5. Z kolei robimy mus. Obrane kiwi miksujemy na mus.
6. Na wieniec nakładamy bitą śmietanę, później nakładamy mus.
7. Obrane kiwi kroimy i dekorujemy nim wieniec. Dekorujemy dodatkowo listkami melisy.
8. Gotowe! Smacznego!
Deser bezowo-jagodowy
Składniki
- 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
- cukier puder do smaku
Mus:
- 0,5 szklanki jagód kamczackich
- cukier do smaku
Bezy:
- 2 zimne białka
- 0,5 szklanki cukru
Dodatkowo:
- kilka jagód kamczackich do dekoracji
Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw przygotowujemy bezy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier cały czas ubijając. Masę na bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy beziki na wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Z kolei bezy pieczemy przez 10 minut w 120 stopniach. Temperaturę zmniejszamy do 90 stopni i suszymy bezy przez 2 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika albo z termoobiegiem. Po tym czasie pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia i zdejmujemy je z papieru.
2. Następnie przygotowujemy jogurt. Jogurt mieszamy z cukrem pudrem.
3. Jagody z cukrem miksujemy, żeby powstał mus.
4. Na spód słoiczka dajemy jogurt. Później wlewamy mus. Bezy kruszymy i dajemy je do słoiczka.
5. Dekorujemy jagodami.
6. Gotowe! Smacznego!
Torcik bezowy z orzechową masą krówkową
Składniki
bezy
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
dodatkowo
- bita śmietana typu Śnieżka
- 150 ml mleka
- 2 łyżki masy krówkowej o smaku orzechowym
Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw przygotowujemy bezy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier cały czas ubijając. Masę na bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy 4 krążki o średnicy 14 cm na wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach. Z kolei bezy pieczemy przez 10 minut w 120 stopniach. Temperaturę zmniejszamy do 90 stopni i suszymy bezy przez 2 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika albo z termoobiegiem. Po tym czasie pozostawiamy je w piekarniku do wystygnięcia i zdejmujemy je z papieru.
2. Przygotowujemy bitą śmietanę. Śnieżkę ubijamy z mlekiem na puszystość. Dodajemy masę krówkową i ponownie ubijamy.
3. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ją na 3 krążki bezowe.
4. Układamy krążki i gotowe.