Ostatnio dość popularne stały się kruche torciki przekładane kremem z bardzo obfitą dekoracją. Na samym początku to były number cake, czyli numerkowe torty. Przede wszystkim przygotowywane na urodziny. Były to po prostu wycięte z kruchego ciasta liczby, które tworzyły wiek jubilata. Jednak z czasem zaczęły pojawiać się inne wersje jak np. serduszka. Skusiłam się jak na razie na dwie wersje- serduszko oraz uroczy jednorożec. Jak przygotować taki tort? Przedstawiam kilka wskazówek.
Pomysł
Najważniejszy jest pomysł. Trzeba przemyśleć jak chcemy aby taki tort wyglądał. Również warto zastanowić się nad dominującą kolorystyką. W obu przypadkach poszłam w róż i biel. Można takie torciki zrobić w niebieskich, żółtych, zielonych kolorach. Wybór należy do ciebie. Tutaj warto również zastanowić się nad kształtem. Postawić na cyferki czy na serduszka, które wyglądają bardzo uroczo? Ale też można poszaleć i zrobić na przykład...jednorożca!
Szablony
W tym wypieku nie obejdzie się bez szablonów. Przecież od ręki nie potrafimy bez szablonu na cieście odrysować dwóch takich samych cyferek. Wystarczy znaleźć w internecie odpowiadający nam kształt, wydrukować i wyciąć. Nic trudnego.
Krem
Krem musi być stabilny. Dlatego lepiej pokusić się o zrobienie gęstszego. Idealnie sprawdzi się na bazie kremówki i serka mascarpone jak i krem budyniowy. Dodatkowo ma on na torciku określony kształt, są to takie jakby kuleczki. Do tego trzeba wybrać odpowiednią okrągłą końcówkę cukierniczą.
Dekoracja
Pełni ona nieodłączny i bardzo ważny element. Tutaj mamy dowolność. Jednak jak dla mnie nie obejdzie się bez bezików. Ponadto możemy wybrać ciasteczka, makaroniki, pralinki, posypki, a nawet i kwiaty.
Takie torciki są dość trudne do złożenia. Kruche podstawy mogą się złamać. Mi niestety się to przydarzyło, dlatego polecam albo skutecznie to zakryć albo upiec więcej. Lepiej się ubezpieczyć na przyszłość.
Moje dwie propozycje na kruche torciki:
Kruchy tort jednorożec
Składniki
ciasto:
- 1 żółtko
- 1 szklanka mąki tortowej
- 10 dag margaryny
- 1/4 szklanki cukru pudru
krem:
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- cukier puder do smaku
oczy:
- 3 kosteczki gorzkiej czekolady
dekoracja:
- 1 truskawka
- 1 makaronik
- różowe i białe beziki
- cukrowa posypka: perełki, serduszka, gwiazdki
- pralinki raffaello
Sposób przygotowania przepisu:
1. Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na około 30 minut.
2. Przygotowujemy szablony. Potrzebne nam będzie kółko oraz dwa trójkąty: jeden większy i bardziej ostry, a drugi mniejszy. Można je wydrukować z internetu.
3. Ciasto wałkujemy. Szablony przykładamy do ciasta i nożem je obrysowujemy na cieście. Wycinamy dwa kółka, dwa trójkąty ostre oraz cztery trójkąty mniejsze.
4. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Gotowe części odkładamy do ostygnięcia.
6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Na papierze do pieczenia czekoladą rysujemy oczy i odkładamy do zastygnięcia.
7. Następnie przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na puszystość. Dodajemy cukier puder oraz serek i ubijamy.
8. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Składamy jednorożca. Układamy jednorożca na talerzu: kółko będzie głową, trójkąt ostry posłuży jako róg, natomiast mniejsze trójkąty jako uszy. Rękawem cukierniczym wyciskamy rozetki. Następnie przykładamy pozostałe elementy. Na wierzchu ponownie wyciskamy rozetki.
9. Na koniec układamy oczy i dekorujemy różnymi dodatkami.
10. Gotowe! Smacznego!
Kruchy tort serduszko
Składniki
ciasto:
- 1 żółtko
- 1 szklanka mąki tortowej
- 10 dag margaryny
- 1/4 szklanki cukru pudru
lukier:
- 1 białko
- około 1 szklanka cukru pudru
- różowy barwnik spożywczy
krem:
- 2 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe
- cukier puder do smaku
- 25 dag margaryny ,,Kasia''
dekoracja:
- różowe i białe beziki
- makaroniki
- bratki
- truskawki
Sposób przygotowania przepisu:
1. Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na około 30 minut.
2. Przygotowujemy szablon. Drukujemy szablon serduszka.
3. Ciasto wałkujemy. Szablony przykładamy do ciasta i nożem je obrysowujemy na cieście. Wycinamy trzy serduszka. Dodatkowo wycinamy foremką małe serduszka, które posłużą do dekoracji.
4. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Gotowe części odkładamy do ostygnięcia.
6. Białko ucieramy z cukrem pudrem, który dodajemy stopniowo.Ucieramy aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Dodajemy barwnik i jeszcze chwilkę ucieramy. Gotowy lukier przekładamy do rękawa cukierniczego.
7. Ciasteczka dekorujemy wedle uznania lukrem. Zostawiamy do zastygnięcia lukru.
8. Przygotowujemy krem. Budynie rozpuszczamy w jednej szklance mleka. Drugą szklankę mleka zagotowujemy. Następnie wlewamy rozpuszczone budynie i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Gotową odkładamy do ostygnięcia.
9. Margarynę ucieramy na puszystość. Dodajemy cukier puder i ponownie ucieramy.
10. Stopniowo dodajemy zimny budyń i dokładnie ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
11. Na sercach wyciskamy rozetki z kremu i przekładamy kolejno. Na wierzchu również wyciskamy rozetki.
12. Dekorujemy ciasteczkami, bezikami i różnymi dodatkami.
13. Gotowe! Smacznego!