Do świąt już tylko tydzien i dlatego przedstawiam wpis z moimi ciastami wielkanocnymi.
Co rok obowiązkowo na świątecznym stole musi znaleźć się: babka, mazurek i makowiec:)
N apoczatek babka marmurkowa:
4 jajka
30 dkg mąki
Cukier waniliowy
1 szklanka mleka
20 dkg cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyzki kakao
1 kostka margaryny
Margaryne utrzec z cukrem pudrem, cukrem wnailiowym i żółtkami. Dodać szklankę mleka, make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Dodać szklankę mleka. Ubic pianę z białek. Dodać do ciasta. Do 1/3 dodac kakao. Jasne ciasto wlac do formy i na nie ciasto ciemne. Piec ok. godziny w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach.
albo babka piaskowa:
4 jajka
1 margaryna
1 szklanka maki tortowej
¾ szklanki maki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyzeczka proszku do pieczenia
Cukier waniliowy
4 łyzeczki kakao
Margaryne rozpuścić i ostudzić. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i zmiksować. Dodać mąke z proszkiem i cukrem waniliowym następnei margarynę. Wymieszac. Do 1/3 dodać kakao i wymieszać. Do foremki wlac ciasto białe na nie ciemne potem znów białe. Piec w 180 stopniach.
Mazurek
Ciasto:
60 dkg maki
15 dkg cukru pudru
3 jajka
1 kostka margaryny
7 dkg miodu (3 łyżki)
1 łyżka sody
Wyrobić ciasto i podzielić na 4 części. Każdą z nich upiec osobno.
Masa:
1 litr mleka
8 łyżek grysiku
10 łyżek cukru pudru
1 paczka masła
Olejek migdałowy
Ugotować mleko z grysikiem. Ostudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać grysik i olejek i ucierać.
Na 1 placek nałożyć masę, przykryć drugim plackiem, posmarować powidłem, nałożyć 3 placek, posmarować masą i przyłożyć ostatnim plackiem. Na wierzchu polać polewą (pół kostki masła, 3 łyżki cukru, łyżka mleka- zagotować dodać 2 łyżki kakao) posypać kokosem lub ułożyć wzorki z płatków migdałów.
makowiec:
300 g maku
¾ szklanki cukru
0,5 szklanki bakalii
4 białka
Powidła wisniowe
Ciasto:
5 jajek
5 łyzek mąki
5 łyzek cukru
2 łyzeczki proszku do pieczenia
Polewa:
0.5 kostki Kasi
0,5 szklanki mleka
3 łyżki cukru
2 łyzki kakao
Mak sparzyć i dwa razy zmielic. Wymieszać z bakaliami i dzemem. Białka ubić z cukrem na sztywno i wymieszać z makiem. Piec ok. 25 minut.
Ciasto:
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Wylac na mak i piec jeszcze ok. 26 minut. Po upieczeniu
Margarynę rozpuscić . Dodać mleko i szybko mieszać cały czas podgrzewając. Dodac kakao i cukier gdy całkowicie się wymieszają polac ciasto i udekorować.