Wielkanocne ciasta

Opublikowano: 29.03.2012
Wielkanocne ciasta
Święta się zbliżają...

Do świąt już tylko tydzien i dlatego przedstawiam wpis z moimi ciastami wielkanocnymi.

Co rok obowiązkowo na świątecznym stole musi znaleźć się: babka, mazurek i makowiec:)

 

N apoczatek babka marmurkowa:

4 jajka

30 dkg mąki

Cukier waniliowy

1 szklanka mleka

20 dkg cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyzki kakao

1 kostka margaryny

 

Margaryne utrzec z cukrem pudrem, cukrem wnailiowym i żółtkami. Dodać szklankę mleka, make wymieszana z proszkiem do pieczenia. Dodać szklankę mleka. Ubic pianę z białek. Dodać do ciasta. Do 1/3 dodac kakao.  Jasne ciasto wlac do formy i na nie ciasto ciemne.  Piec ok. godziny w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach.

 

Wielkanocne ciasta

 

albo babka piaskowa:

 

4 jajka

1 margaryna

1 szklanka maki tortowej

¾ szklanki maki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

1 łyzeczka proszku do pieczenia

Cukier waniliowy

4 łyzeczki kakao

Margaryne rozpuścić i ostudzić. Białka ubić z cukrem,  dodać żółtka i zmiksować. Dodać mąke z proszkiem i cukrem waniliowym następnei margarynę. Wymieszac. Do 1/3 dodać kakao i wymieszać. Do foremki wlac ciasto białe na nie ciemne potem znów białe. Piec w 180 stopniach.

Wielkanocne ciasta

 

Mazurek

Ciasto:

60 dkg maki

15 dkg cukru pudru

3 jajka

1 kostka margaryny

7 dkg miodu (3 łyżki)

1 łyżka sody

Wyrobić ciasto i podzielić na 4 części. Każdą z nich upiec osobno.

 

Masa:

1 litr mleka

8 łyżek grysiku

10 łyżek cukru pudru

1 paczka masła

Olejek migdałowy

Ugotować mleko z grysikiem. Ostudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać grysik i olejek i ucierać.

 

Na 1 placek nałożyć masę, przykryć drugim plackiem, posmarować powidłem, nałożyć 3 placek, posmarować masą i przyłożyć ostatnim plackiem. Na wierzchu polać polewą (pół kostki masła, 3 łyżki cukru, łyżka mleka- zagotować dodać 2 łyżki kakao) posypać kokosem lub ułożyć wzorki z płatków migdałów.

Wielkanocne ciasta

Wielkanocne ciasta

Wielkanocne ciasta

 

makowiec:

300 g maku

¾ szklanki cukru

0,5 szklanki bakalii

4 białka

Powidła wisniowe

Ciasto:

5 jajek

5 łyzek mąki

5 łyzek cukru

2 łyzeczki proszku do pieczenia

Polewa:

0.5 kostki Kasi

0,5 szklanki mleka

3 łyżki cukru

2 łyzki kakao

 

Mak sparzyć i dwa razy zmielic. Wymieszać z bakaliami i dzemem. Białka ubić z cukrem na sztywno i wymieszać z makiem. Piec ok. 25 minut.

Ciasto:

Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Wylac na mak i piec jeszcze ok. 26 minut. Po upieczeniu

Margarynę rozpuscić . Dodać mleko i szybko mieszać cały czas podgrzewając. Dodac kakao i cukier gdy całkowicie się wymieszają polac ciasto i udekorować.

Wielkanocne ciasta

prymat