Smaki jesieni- jabłka

Opublikowano: 19.09.2012
Smaki jesieni- jabłka
Nasze pyszne polskie jabłuszka, które czasem nie są doceniane i u wielu przegrywają walkę z egzotycznymi, kolorowymi, różnokształtnymi południowymi owocami.

 

 

Jabłka przynoszą naszemu zdrowiu wiele dobrego. Świetnie wpływają na cerę wygładzając ją i ujędrniając. Oprócz jedzenia można także przygotowywać z nich maseczki i płukanki do włosów.

Mają dobry wpływ na trawienie dzięki dużej zawartości błonnika, także neutralizują toksyny w naszym organizmie. Chronią także przed zawałem zmniejszając wchłanianie cholesterolu.

To tylko kilka z bardzo wielu pozytywnych aspektów jedzenia jabłek. Istnieje nawet powiedzenie, które mówi, ze jeśli codziennie będzie się jadło jabłko lekarz nie będzie nam potrzebny.

 

 

Jabłka mają też bardzo starą i rozbudowaną symbolikę. Pierwsze chyba co przychodzi nam na myśl  to kuszenie w raju. Ale nie tylko tam pojawiało się jabłko.

Jeśli przypomnimy sobie mitologię grecką tam tez pojawia się jabłko- idąc po nitce do kłębka dochodzimy do wniosku, że jabłko z napisem „dla najpiękniejszej” było przyczyna wojny trojańskiej.

U Celtów natomiast jabłka były owocami, które ratowały życie bohaterom.

W mitologii nordyckiej natomiast jabłka były odpowiednikiem greckiego nektaru i ambrozji, które zapewniały wieczną młodość.

 

 

Z jabłkami wiąże się tez sporo przysłów np. "Niedaleko pada jabłko od jabłoni", "Stłuc kogoś na kwaśne jabłko" czy "Jakie jabłko, taka skórka, jaka matka, taka córka".

 

A teraz zapraszam na kilka smakowitych propozycji z użyciem tych pysznych owoców.

 

 

Biszkopt z jabłkami i śmietaną

 

 

 

Biszkopt:

 

5 jajek

 

5-6 łyżek cukru

 

5-7 łyżek maki

 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Reszta:

 

1 kg jabłek

 

2 galaretki (czerwona i pomarańczowa)

 

Śmietana 30% - 1 opakowanie 180g

 

Łyżeczka zelatyny

 

1/3 szklanki cukru pudru

 

100 g wiórek kokosowych

 

2 łyzki cukru

 

2 łyzki masła

 

 

 

Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.

 

Jabłka obraca, pokroic na drobne kawałki i rozgotować, dodać galaretki. Zimną masę wylac na biszkopt.

 

Śmietanę utrzepac z cukrem pudrem aż podwoi swoją objętość i dodać żelatynę przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.

 

Rozsmarować na masie jabłkowej.

 

Kokos uprażyc na patelni z cukrem i masłem. Posypac na smietanie.

 

 

 

 

 

Ciasto pomarańczowe bez pomarańczy, a z jablkami

 

Biszkopt:

 

5 jajek

 

5 łyżek cukru

 

5 łyżek maki

 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa owocowa:

 

1 kg owoców: jabłka i brzoskwinie

 

2 galaretki pomarańczowe

 

Masa:

 

300 g serka homogenizowanego

 

2 łyżki zelatyny

 

Reszta:

 

Galaretka pomarańczowa

 

 

 

Biszkopt:

 

Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.

 

Masa owocowa:

 

Owoce obrac i pokroic na mniejsze części. Rozgotowac je i dodać 2 galaretki. Jeszcze chwile pogotowa ci ostudzić. Wylac na biszkopt.

 

Masa:

 

Przygotowac żelatyne i ostudzić. Serki utrzeć na puszysta masę, powoli dodawac po łyżce żelatyny cały czas miksując. Wylac na masę owocową.

 

Przygotowac galaretkę w ¾ podanej wody. Ostudzic i wylac na masę.

 

 

 

Kruchy jabłecznik

 

 

 

500 g maki

 

250 g tłuszczu

 

2 całe jajka

 

1 żółtko

 

200 g cukru pudru

 

2 łyzki śmietany

 

½ proszku do pieczenia

 

1 łyzka tartej bułki

 

1,5 kg jabłek

 

Cynamon

 

 

 

Zagnieść ciasto: tłuszcz posiekać z mąką i proszkiem, potem dodać jajka, cukier i śmietanę.

 

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce (ja miałam jeszcze z zeszłorocznych zaprawianych do słoików). Ciasto podzielic na pół. Jedna część wyłożyć na blachę, położyć jabłka, posypać cynamonem i przykryc drugim plackiem – wczesniej rozwałkowanym i zwiniętym na wałek, a rozwiniętym nad brytfanka. Nakłuc widelcem.  Piec w 180 st. Przez 1 godzinę. Po upieczeniu posypac cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

 

Wigilijne jabłka nadziewane


 

5 duzych, twardych jabłek

 

1 pomarańcza

 

3 łyżki rodzynek

 

3 łyżki orzechów łoskich

 

3 łyżki miodu

 

1 cytryna

 

10 gozdzików

 

1 łyzeczka cynamonu

 

3 łyżki skórki pomarańczowej

 

Jabłka obrac i przekroić na połówki. Wydrążyć srodek zostawiając ok. 0,5 cm przy skórce, wyrzucić gniazda nasienne, a miąższ pokroić drobno. Połowka cytryny natrzeć jabłka, aby nie sciemniały. Rodzybki sparzyć. Orzechy drobno pokroić, ale nie mielić. Rodzynki, orzechy, skórkę wymieszać z miodem, sokiem z cytryny i cynamonem oraz pokrojonym miąższem jabłka. Do wydrążonych połówek jabłka włożyć nadzienie. Do każdego wbić po jednym goździku oraz udekorować plasterkami pomarańczy. Piec w 150 stopniach ok. 20 minut.

 

 

 

 

Snikers z jabłkami

 

Ciasto:

3 szklanki maki tortowej

1 szklanka cukru

2 jajka

2 łyzki miodu

1 kostka margaryny

2 łyzeczki proszku do pieczenia

masa:

1 kg jabłek

1 galaretka

Polewa:

100 g margaryny lub masła

3 łyzki miodu

0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich

1/3 szklanki sparzonych rodzynek

 

Mąkę i proszek przesiac przez sito i posiekac z margaryną. Dodać pozostałe składniki na ciasto i zagnieść. Rozłożyc na blachę. Piec ok. godziny.

Jabłka obrać, wyciąc gniazda nasienne i zetrzec na tarce o grubych oczkach. Przełozyc do garnka i ugotowac razem z galaretką.  Rozłozyć na upieczone ciasto.

Polewa- tłuszcz rozpuścić na małym ogniu, dodać miód i bakalie. Podgrzewając wymieszać. Gdy przestygnie wylac na masę jabłkową.

 

 

Placuszki z jabłkami

 

Ciasto:

2 jajka

Szklanka mleka

Szczypta soli

2 łyżki cukru pudru

Łyzka oleju

Mąka (tyle żeby ciasto dobrze się zarobiło i było lekko płynne)

Łyżeczka proszku do pieczenia

Reszta:

4-5 jabłek

Cukier puder do posypania

Olej do smażenia

 

Zarobić składniki na jednolite ciasto. Jabłka umyć, obrać, pokroić w drobne kawałki, dodać do ciasta wymieszać. Piec na oleju do zarumienienia ciasta i przypieczenia. Posypac cukrem pudrem.

 

prymat