Jabłka przynoszą naszemu zdrowiu wiele dobrego. Świetnie wpływają na cerę wygładzając ją i ujędrniając. Oprócz jedzenia można także przygotowywać z nich maseczki i płukanki do włosów.
Mają dobry wpływ na trawienie dzięki dużej zawartości błonnika, także neutralizują toksyny w naszym organizmie. Chronią także przed zawałem zmniejszając wchłanianie cholesterolu.
To tylko kilka z bardzo wielu pozytywnych aspektów jedzenia jabłek. Istnieje nawet powiedzenie, które mówi, ze jeśli codziennie będzie się jadło jabłko lekarz nie będzie nam potrzebny.
Jabłka mają też bardzo starą i rozbudowaną symbolikę. Pierwsze chyba co przychodzi nam na myśl to kuszenie w raju. Ale nie tylko tam pojawiało się jabłko.
Jeśli przypomnimy sobie mitologię grecką tam tez pojawia się jabłko- idąc po nitce do kłębka dochodzimy do wniosku, że jabłko z napisem „dla najpiękniejszej” było przyczyna wojny trojańskiej.
U Celtów natomiast jabłka były owocami, które ratowały życie bohaterom.
W mitologii nordyckiej natomiast jabłka były odpowiednikiem greckiego nektaru i ambrozji, które zapewniały wieczną młodość.
Z jabłkami wiąże się tez sporo przysłów np. "Niedaleko pada jabłko od jabłoni", "Stłuc kogoś na kwaśne jabłko" czy "Jakie jabłko, taka skórka, jaka matka, taka córka".
A teraz zapraszam na kilka smakowitych propozycji z użyciem tych pysznych owoców.
Biszkopt z jabłkami i śmietaną
Biszkopt:
5 jajek
5-6 łyżek cukru
5-7 łyżek maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Reszta:
1 kg jabłek
2 galaretki (czerwona i pomarańczowa)
Śmietana 30% - 1 opakowanie 180g
Łyżeczka zelatyny
1/3 szklanki cukru pudru
100 g wiórek kokosowych
2 łyzki cukru
2 łyzki masła
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Jabłka obraca, pokroic na drobne kawałki i rozgotować, dodać galaretki. Zimną masę wylac na biszkopt.
Śmietanę utrzepac z cukrem pudrem aż podwoi swoją objętość i dodać żelatynę przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.
Rozsmarować na masie jabłkowej.
Kokos uprażyc na patelni z cukrem i masłem. Posypac na smietanie.
Ciasto pomarańczowe bez pomarańczy, a z jablkami
Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa owocowa:
1 kg owoców: jabłka i brzoskwinie
2 galaretki pomarańczowe
Masa:
300 g serka homogenizowanego
2 łyżki zelatyny
Reszta:
Galaretka pomarańczowa
Biszkopt:
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Masa owocowa:
Owoce obrac i pokroic na mniejsze części. Rozgotowac je i dodać 2 galaretki. Jeszcze chwile pogotowa ci ostudzić. Wylac na biszkopt.
Masa:
Przygotowac żelatyne i ostudzić. Serki utrzeć na puszysta masę, powoli dodawac po łyżce żelatyny cały czas miksując. Wylac na masę owocową.
Przygotowac galaretkę w ¾ podanej wody. Ostudzic i wylac na masę.
Kruchy jabłecznik
500 g maki
250 g tłuszczu
2 całe jajka
1 żółtko
200 g cukru pudru
2 łyzki śmietany
½ proszku do pieczenia
1 łyzka tartej bułki
1,5 kg jabłek
Cynamon
Zagnieść ciasto: tłuszcz posiekać z mąką i proszkiem, potem dodać jajka, cukier i śmietanę.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce (ja miałam jeszcze z zeszłorocznych zaprawianych do słoików). Ciasto podzielic na pół. Jedna część wyłożyć na blachę, położyć jabłka, posypać cynamonem i przykryc drugim plackiem – wczesniej rozwałkowanym i zwiniętym na wałek, a rozwiniętym nad brytfanka. Nakłuc widelcem. Piec w 180 st. Przez 1 godzinę. Po upieczeniu posypac cukrem pudrem.
Wigilijne jabłka nadziewane
5 duzych, twardych jabłek
1 pomarańcza
3 łyżki rodzynek
3 łyżki orzechów łoskich
3 łyżki miodu
1 cytryna
10 gozdzików
1 łyzeczka cynamonu
3 łyżki skórki pomarańczowej
Jabłka obrac i przekroić na połówki. Wydrążyć srodek zostawiając ok. 0,5 cm przy skórce, wyrzucić gniazda nasienne, a miąższ pokroić drobno. Połowka cytryny natrzeć jabłka, aby nie sciemniały. Rodzybki sparzyć. Orzechy drobno pokroić, ale nie mielić. Rodzynki, orzechy, skórkę wymieszać z miodem, sokiem z cytryny i cynamonem oraz pokrojonym miąższem jabłka. Do wydrążonych połówek jabłka włożyć nadzienie. Do każdego wbić po jednym goździku oraz udekorować plasterkami pomarańczy. Piec w 150 stopniach ok. 20 minut.
Snikers z jabłkami
Ciasto:
3 szklanki maki tortowej
1 szklanka cukru
2 jajka
2 łyzki miodu
1 kostka margaryny
2 łyzeczki proszku do pieczenia
masa:
1 kg jabłek
1 galaretka
Polewa:
100 g margaryny lub masła
3 łyzki miodu
0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/3 szklanki sparzonych rodzynek
Mąkę i proszek przesiac przez sito i posiekac z margaryną. Dodać pozostałe składniki na ciasto i zagnieść. Rozłożyc na blachę. Piec ok. godziny.
Jabłka obrać, wyciąc gniazda nasienne i zetrzec na tarce o grubych oczkach. Przełozyc do garnka i ugotowac razem z galaretką. Rozłozyć na upieczone ciasto.
Polewa- tłuszcz rozpuścić na małym ogniu, dodać miód i bakalie. Podgrzewając wymieszać. Gdy przestygnie wylac na masę jabłkową.
Placuszki z jabłkami
Ciasto:
2 jajka
Szklanka mleka
Szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
Łyzka oleju
Mąka (tyle żeby ciasto dobrze się zarobiło i było lekko płynne)
Łyżeczka proszku do pieczenia
Reszta:
4-5 jabłek
Cukier puder do posypania
Olej do smażenia
Zarobić składniki na jednolite ciasto. Jabłka umyć, obrać, pokroić w drobne kawałki, dodać do ciasta wymieszać. Piec na oleju do zarumienienia ciasta i przypieczenia. Posypac cukrem pudrem.