Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smaki jesieni- grzyby

Złota jesień, wiatr melodie niesie a my znów jesteśmy w lesie. Runo z tego słynie, że bogactwo w nim płynie. Świetnie jest w lesie, zwłaszcza, jak się z niego coś wyniesie. Borowiki czy maślaki, wybór jest nie byle jaki! A czerwone muchomorki, niejadalne są i basta! Więc gdy chcesz, grzybiarzu miły, by cię żadne bóle nie trapiły, nigdy do koszyka swego, nie zrywaj grzyba obcego! [Joanna Gryz]

 

Chociaż są smakowite mogą być też groźne. Ale gdy już będziemy mieć w domu pięknego grzybka, którego jesteśmy pewni możemy przygotować wspaniałe potrawy.

Potrawy z grzybami są ciężkostrawne i wiele osób twierdzi, ze z tego powodu nie powinno się jeść grzybów na kolację. Chociaż niektórzy twierdzą, że w grzybach nie ma zadnych wartości odżywczych i powinno się je spożywać tylko od czasu do czasu jako dodatek smakowy prawdą jest, iż grzyby zawierają witaminę A, B1 i B2.

Smaki jesieni- grzyby

 

Z grzybami wiąże się wiele przysłów i powiedzonek, np.:  „Gdy grzyby wielkie korzenie mają, wielką zimę zapowiadają”, „Lepszy rydz niż nic” czy „Dwa grzyby w barszcz”.

Grzyby dodawane do potrawy nadają jej niepowtarzalny smak i zapach. Urozmaicają ja i czynią smaczniejszą. Sa jednak tez potrawy, które na grzybach bazują.

Oto kilka potraw z wykorzystaniem grzybów:

Kapuśniaczki z dodatkiem grzybów

 

Pyszne kapuśniaczki w cieście drożdżowo-francuskim mogą być alternatywa dla tradycyjnych uszek

 

Ciasto:

2 szklanki maki pszennej

1 jajko

½ kostki margaryny

½ szklanki kwaśnej gęstej śmietany

2 dkg drożdży

Szczypta soli

Farsz:

30 dag kapusty kiszonej

20 dag pieczarek

1 nieduże cebula

Sol, pieprz do smaku

3-4 liście laurowe

Bialko do posmarowania

 

 

Cebulę i pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Doprawić sola i pieprzem. Kapustę gotować aż będzie miękka. Następnie wycisnąć sok, i drobno ją pokroić. Połączyc z pieczarkami, dodać lisć laurowy i jeszcze kilka minut smażyć na wolnym ogniu. Przez rozłożeniem farszu usunąc z niego liscie.

Drożdże rozrobić (z odrobiną śmietany+maki+szczypta cukru) gdy wyrosną dodać do maki i pozostałych składników. Margarynę roztopić i zimną dodć do ciasta. Wyrobić. Rozwałkowac cienko i na całości rosmarować farsz. Zwijac w rulon, lekko go spłaszczyć  i ciąć na paseczki długości ok. 7 cm. Posmarować białkiem. Piec z nagrzanym piekarniku w 180 st. przez ok. pół godziny go złotego koloru.

Smaki jesieni- grzyby

 

Kotlety z kani

5 kapeluszy kani

1 jajko

Bułka tarta

Szklanka mleka

Sól

Kanie opłukac i zalac mlekiem na na ok. godzinę. Posolić i obtoczyć w jaku i bułce- zamiast soli do jajka można dac wegetę. Smazyć jak kotlety.

Smaki jesieni- grzyby

 

Grzyby marynowane z ketchupem

 

1 kg grzybów

30 dkg cebuli

1/3 szklanki oleju

3 łyżki octu

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyzka ketchupu

Cukier, sól, pieprz

 

Grzyby gotować ok. 20 minut.

Cebulę dusić na patelni, dodać przyprawy i dodatki. Grzyby odcedzić i przelać wodą, potem połaczyc z cebulą i dusic ok. 10 minut.

Pasteryzowac 10 minut w sloikach.

Smaki jesieni- grzyby

 

Kotlety z pieczarkami i serem

 

5 kotletów schabowych

30 dkg pieczarek

1 cebula

5 plasterków sera żółtego

Jajko

Bułka tarta

Olej do smażenia

 

Cebulę drobno pokroić, pieczarki w plasterki. Usmazyć. Mięso rozbić i na każdym kawałku mięsa położyć plasterek sera, a na nim pieczarki. Ciasno zwinąc i obtoczyc w jajku wymieszanym z odrobiną wegety i bułce. Usmażyć.

Smaki jesieni- grzyby

 

Krem grzybowy

 

1 marchew

1 pietruszka

30 dkg pieczarek

1 szklanka suszonych grzybów

1 cebula

1 kotka grzybowa

1 szklanka mleka

Woda

Sól

Pieprz

Groszek ptysiowy

Olej

1 łyzka maki

 

Suszone grzyby zalać wrzątkiem i moczyć cała noc. Marchewkę i pietruszke obrać i zalać ok. 1 l wody. Do tego wrzucić wymoczone grzyby razem z ta wodą, w której się moczyły. Cebule pokroić w kosteczkę i zeszklic na oleju. Do niej wrzucić obrane i pokrojone pieczarki i podsmażyć. Nastepnie przełożyć do garnka z gotującym się wywarem.  Nabrac chochle wywaru i romieszac w niej kostkę grzybową. Wlac do reszty. Gotować aż grzyby będą miękkie. W mleku rozmieszać łyżkę mąki w wlac do garnka. Doprawić i wszystko razem zmikesowac blenderem. Tuż przed podaniem posypac natke pietruszki i wrzucić groszek ptysiowy.

Smaki jesieni- grzyby

 

 

Marynowane grzybki

 

1 kg grzybów

1 szklanka octu

2 liscie laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

5 ziaren pieprzu

1 łyzka cukru

3 szklanki wody

4 łyzeczki soli

1 srednia cebula

 

Grzyby obrac i umyć. Cebulę pokroic w paski. Zagotowac wodę z 2 łyzeczkami soli. Wrzucić grzyby i cebulę. Gotowac aż grzyby będą miękkie. Odcedzić i ostudzić. Przygotowac zalewę z 3 szklanek wody, octu, liści, ziela, pieprzu, 2 lyżeczek soli i cukru. Zalewę ostudzić. Grzyby ułożyć do słoików i zalac zalewą. Słoiki dokręcić i sprawdzić czy nie ciekna. Przetrzymywac w ciemnym i chłodnym miejscu.

Smaki jesieni- grzyby

 

 

Nalesniki z podgrzybkami i serem

2 jajka

1/3 szklanki mleka

1/3 szklanki maki

Szczypta soli

4 łyżki podgrzybków usmażonych z cebulą

2 plasterki sera

 

Jajka roztrzepać. Dodać mleko i makę. Posolić. Naleśniki piec z obu stron na rozgrzanej patelni. Na połowe nałożyć ser i złożyć na pół. Na polowe zlozonego naleśnika dac grzyby i ser i złożyć. Podpiec jeszcze chwilę, aby ser się roztopił.

Smaki jesieni- grzyby

 

 

Sałatka warzywna z marynowanymi grzybkami

1 mała cebula

2 pomidory

2 ogórki małosolne

1 sredni ogorek zielony

Szczypiorek

Koperek

150 g grzybów marynowanych

3 łyzki soku z cytryny

3 łyzki oliwy z oliwek

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

 

Cebule pokroic w krążki. Pomidory i ogórki w kosteczkę. Koperek i szczypiorek posiekać. Wszystkie warzywa wymieszać z grzybami. Przygotować sos z soku z cytryny, oliwy i przypraw. Następnie polać nim sałatkę.

Smaki jesieni- grzyby

 

 

Bez grzybów nie wyobrażamy sobie tez tradycyjnych wigilijnych dań

 

Bigos świąteczny

 

2 kg kiszonej kapusty

Pół szklanki suszonych grzybów

2 średnie cebule

Szklanka wytrawnego wina

2-3 liście laurowe

3-4 ziarna ziela angielskiego

3-4 łyzki przecieru pomidorowego

1 kg mięsa (wołowe, wieprzowe, piętki z wędlin)

200 g chudego boczku

Olej do smażenia

Sol, pieprz, ostra papryka- wg uznania

Kapustę płuczemy pod bieżąca wodą i odciskamy. Kroimy na niezbyt duze kawałki, aby nie ciągnęła się przy jedzeniu. Przekładamy do dużego garnka. Zalewamy wrzątkiem –tyle aby przykryć kapustę, dodajemy liscie laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu aż zmięknie. A międzyczasie… Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem na ok. godzinę po tym czasie je odcedzamy. Mięso płuczemy. Boczek, mieso kroimy w kostkę- przyprawiamy. Gotujemy w osobnym garnku niż kapustę. Odcedzamy, ale wodę zostawiamy do podlewania kapusty. Cebulę kroimy i podsmażany na oleju, dorzucamy wędlinę pokrojonę w  kostkę.Podsmażany na wolnym ogniu do zarumienienia cebuli.

Gdy kapusta będzie miękka dodajmey grzyby, mięso i wedlinę. W razie potrzeby podlewamy wodą z pod mięsa. Po ok. pół godziny odcedzamy chochla nadmiar wody i dolewamy wina. Nadal gotujemy. Doprawiamy i jeszcze gotujemy po jakiejs pół godzinie dodajemy przecier i jeszcze chwilę gotujemy.

Smaki jesieni- grzyby

Uszka z kapusta i grzybami

 

…tradycyjnie do Wigilijnego barszczu

 

Ciasto:

40 dag mąki
1 szklanki ciepłej wody
1jajko
Szczypta soli
Łyzka oliwy

Farsz:

30 dag kapusty kiszonej

Pół szklanki suszonych grzybów

1 nieduże cebula

Sol, pieprz do smaku

3-4 liście laurowe

Oliwa do podsmażenia

 

 

Grzyby zamoczyc w gorącej wodzie gdy zmiękna drobno je pokroić. Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć. Kapustę gotować aż będzie miękka. Następnie wycisnąć sok, i drobno ją pokroić. Grzyby kapustę i cebulę połączyć i razem podsmażyć z liśćmi laurowymi i doprawić. Przed nałozeniem farszu liscie usunąć.

Składniki na ciasto zagnieść, aby było sprężyste. Cienko rozwałkowac jak na pierogi i pokroic na kwadraty o bokach o ok. 5-6 cm. Na każdy kwadrat nałożyc łyżeczkę farszu i złożyć na trójkąt. Następnie jednakowe boki trójkąta złożyć do siebie, a trzeci bok lekko odgiąć do tyłu.

Gotowac w osolonej wodzie aż do wyłynięcia na powierzchnię.

Smaki jesieni- grzyby

 

 

Żurek wigilijny

 

1 szklanka zakwasu na żur

1 marchewka

1 pietruszka

0,5 selera

2-3 liscie alurowe

2-3 ziela angielskie

1 łyzeczka majeranku

Sól, pieprz do smaku

1 szklanka grzybów suszonych

1 łyzka masła

2 l wody

ziemniaki

 

Grzyby zalac woda, aby namokły. Nastepnie ugotowac wywar: woda, marchew, pietruszka, seler, liscie, ziele, majeranek oarz jedynym tłuszczem z tej potawie łyzką masła. Do ugotowanego wywaru wlać zakwas, doprawić do smaku i zagotować.

Smaki jesieni- grzyby

 

sara1 28.09.2012 18:49
jestem pod wrażeniem grzybowego festiwalu, wspaniały wpis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak