Chociaż są smakowite mogą być też groźne. Ale gdy już będziemy mieć w domu pięknego grzybka, którego jesteśmy pewni możemy przygotować wspaniałe potrawy.
Potrawy z grzybami są ciężkostrawne i wiele osób twierdzi, ze z tego powodu nie powinno się jeść grzybów na kolację. Chociaż niektórzy twierdzą, że w grzybach nie ma zadnych wartości odżywczych i powinno się je spożywać tylko od czasu do czasu jako dodatek smakowy prawdą jest, iż grzyby zawierają witaminę A, B1 i B2.
Z grzybami wiąże się wiele przysłów i powiedzonek, np.: „Gdy grzyby wielkie korzenie mają, wielką zimę zapowiadają”, „Lepszy rydz niż nic” czy „Dwa grzyby w barszcz”.
Grzyby dodawane do potrawy nadają jej niepowtarzalny smak i zapach. Urozmaicają ja i czynią smaczniejszą. Sa jednak tez potrawy, które na grzybach bazują.
Oto kilka potraw z wykorzystaniem grzybów:
Kapuśniaczki z dodatkiem grzybów
Pyszne kapuśniaczki w cieście drożdżowo-francuskim mogą być alternatywa dla tradycyjnych uszek
Ciasto:
2 szklanki maki pszennej
1 jajko
½ kostki margaryny
½ szklanki kwaśnej gęstej śmietany
2 dkg drożdży
Szczypta soli
Farsz:
30 dag kapusty kiszonej
20 dag pieczarek
1 nieduże cebula
Sol, pieprz do smaku
3-4 liście laurowe
Bialko do posmarowania
Cebulę i pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Doprawić sola i pieprzem. Kapustę gotować aż będzie miękka. Następnie wycisnąć sok, i drobno ją pokroić. Połączyc z pieczarkami, dodać lisć laurowy i jeszcze kilka minut smażyć na wolnym ogniu. Przez rozłożeniem farszu usunąc z niego liscie.
Drożdże rozrobić (z odrobiną śmietany+maki+szczypta cukru) gdy wyrosną dodać do maki i pozostałych składników. Margarynę roztopić i zimną dodć do ciasta. Wyrobić. Rozwałkowac cienko i na całości rosmarować farsz. Zwijac w rulon, lekko go spłaszczyć i ciąć na paseczki długości ok. 7 cm. Posmarować białkiem. Piec z nagrzanym piekarniku w 180 st. przez ok. pół godziny go złotego koloru.
Kotlety z kani
5 kapeluszy kani
1 jajko
Bułka tarta
Szklanka mleka
Sól
Kanie opłukac i zalac mlekiem na na ok. godzinę. Posolić i obtoczyć w jaku i bułce- zamiast soli do jajka można dac wegetę. Smazyć jak kotlety.
Grzyby marynowane z ketchupem
1 kg grzybów
30 dkg cebuli
1/3 szklanki oleju
3 łyżki octu
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyzka ketchupu
Cukier, sól, pieprz
Grzyby gotować ok. 20 minut.
Cebulę dusić na patelni, dodać przyprawy i dodatki. Grzyby odcedzić i przelać wodą, potem połaczyc z cebulą i dusic ok. 10 minut.
Pasteryzowac 10 minut w sloikach.
Kotlety z pieczarkami i serem
5 kotletów schabowych
30 dkg pieczarek
1 cebula
5 plasterków sera żółtego
Jajko
Bułka tarta
Olej do smażenia
Cebulę drobno pokroić, pieczarki w plasterki. Usmazyć. Mięso rozbić i na każdym kawałku mięsa położyć plasterek sera, a na nim pieczarki. Ciasno zwinąc i obtoczyc w jajku wymieszanym z odrobiną wegety i bułce. Usmażyć.
Krem grzybowy
1 marchew
1 pietruszka
30 dkg pieczarek
1 szklanka suszonych grzybów
1 cebula
1 kotka grzybowa
1 szklanka mleka
Woda
Sól
Pieprz
Groszek ptysiowy
Olej
1 łyzka maki
Suszone grzyby zalać wrzątkiem i moczyć cała noc. Marchewkę i pietruszke obrać i zalać ok. 1 l wody. Do tego wrzucić wymoczone grzyby razem z ta wodą, w której się moczyły. Cebule pokroić w kosteczkę i zeszklic na oleju. Do niej wrzucić obrane i pokrojone pieczarki i podsmażyć. Nastepnie przełożyć do garnka z gotującym się wywarem. Nabrac chochle wywaru i romieszac w niej kostkę grzybową. Wlac do reszty. Gotować aż grzyby będą miękkie. W mleku rozmieszać łyżkę mąki w wlac do garnka. Doprawić i wszystko razem zmikesowac blenderem. Tuż przed podaniem posypac natke pietruszki i wrzucić groszek ptysiowy.
Marynowane grzybki
1 kg grzybów
1 szklanka octu
2 liscie laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
1 łyzka cukru
3 szklanki wody
4 łyzeczki soli
1 srednia cebula
Grzyby obrac i umyć. Cebulę pokroic w paski. Zagotowac wodę z 2 łyzeczkami soli. Wrzucić grzyby i cebulę. Gotowac aż grzyby będą miękkie. Odcedzić i ostudzić. Przygotowac zalewę z 3 szklanek wody, octu, liści, ziela, pieprzu, 2 lyżeczek soli i cukru. Zalewę ostudzić. Grzyby ułożyć do słoików i zalac zalewą. Słoiki dokręcić i sprawdzić czy nie ciekna. Przetrzymywac w ciemnym i chłodnym miejscu.
Nalesniki z podgrzybkami i serem
2 jajka
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki maki
Szczypta soli
4 łyżki podgrzybków usmażonych z cebulą
2 plasterki sera
Jajka roztrzepać. Dodać mleko i makę. Posolić. Naleśniki piec z obu stron na rozgrzanej patelni. Na połowe nałożyć ser i złożyć na pół. Na polowe zlozonego naleśnika dac grzyby i ser i złożyć. Podpiec jeszcze chwilę, aby ser się roztopił.
Sałatka warzywna z marynowanymi grzybkami
1 mała cebula
2 pomidory
2 ogórki małosolne
1 sredni ogorek zielony
Szczypiorek
Koperek
150 g grzybów marynowanych
3 łyzki soku z cytryny
3 łyzki oliwy z oliwek
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
Cebule pokroic w krążki. Pomidory i ogórki w kosteczkę. Koperek i szczypiorek posiekać. Wszystkie warzywa wymieszać z grzybami. Przygotować sos z soku z cytryny, oliwy i przypraw. Następnie polać nim sałatkę.
Bez grzybów nie wyobrażamy sobie tez tradycyjnych wigilijnych dań
Bigos świąteczny
2 kg kiszonej kapusty
Pół szklanki suszonych grzybów
2 średnie cebule
Szklanka wytrawnego wina
2-3 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
3-4 łyzki przecieru pomidorowego
1 kg mięsa (wołowe, wieprzowe, piętki z wędlin)
200 g chudego boczku
Olej do smażenia
Sol, pieprz, ostra papryka- wg uznania
Kapustę płuczemy pod bieżąca wodą i odciskamy. Kroimy na niezbyt duze kawałki, aby nie ciągnęła się przy jedzeniu. Przekładamy do dużego garnka. Zalewamy wrzątkiem –tyle aby przykryć kapustę, dodajemy liscie laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu aż zmięknie. A międzyczasie… Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem na ok. godzinę po tym czasie je odcedzamy. Mięso płuczemy. Boczek, mieso kroimy w kostkę- przyprawiamy. Gotujemy w osobnym garnku niż kapustę. Odcedzamy, ale wodę zostawiamy do podlewania kapusty. Cebulę kroimy i podsmażany na oleju, dorzucamy wędlinę pokrojonę w kostkę.Podsmażany na wolnym ogniu do zarumienienia cebuli.
Gdy kapusta będzie miękka dodajmey grzyby, mięso i wedlinę. W razie potrzeby podlewamy wodą z pod mięsa. Po ok. pół godziny odcedzamy chochla nadmiar wody i dolewamy wina. Nadal gotujemy. Doprawiamy i jeszcze gotujemy po jakiejs pół godzinie dodajemy przecier i jeszcze chwilę gotujemy.
Uszka z kapusta i grzybami
…tradycyjnie do Wigilijnego barszczu
Ciasto:
40 dag mąki
1 szklanki ciepłej wody
1jajko
Szczypta soli
Łyzka oliwy
Farsz:
30 dag kapusty kiszonej
Pół szklanki suszonych grzybów
1 nieduże cebula
Sol, pieprz do smaku
3-4 liście laurowe
Oliwa do podsmażenia
Grzyby zamoczyc w gorącej wodzie gdy zmiękna drobno je pokroić. Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć. Kapustę gotować aż będzie miękka. Następnie wycisnąć sok, i drobno ją pokroić. Grzyby kapustę i cebulę połączyć i razem podsmażyć z liśćmi laurowymi i doprawić. Przed nałozeniem farszu liscie usunąć.
Składniki na ciasto zagnieść, aby było sprężyste. Cienko rozwałkowac jak na pierogi i pokroic na kwadraty o bokach o ok. 5-6 cm. Na każdy kwadrat nałożyc łyżeczkę farszu i złożyć na trójkąt. Następnie jednakowe boki trójkąta złożyć do siebie, a trzeci bok lekko odgiąć do tyłu.
Gotowac w osolonej wodzie aż do wyłynięcia na powierzchnię.
Żurek wigilijny
1 szklanka zakwasu na żur
1 marchewka
1 pietruszka
0,5 selera
2-3 liscie alurowe
2-3 ziela angielskie
1 łyzeczka majeranku
Sól, pieprz do smaku
1 szklanka grzybów suszonych
1 łyzka masła
2 l wody
ziemniaki
Grzyby zalac woda, aby namokły. Nastepnie ugotowac wywar: woda, marchew, pietruszka, seler, liscie, ziele, majeranek oarz jedynym tłuszczem z tej potawie łyzką masła. Do ugotowanego wywaru wlać zakwas, doprawić do smaku i zagotować.