Smaki jesieni- orzechy włoskie

Orzechy włoskie, chyba najbardziej popularne w Polsce rosną w większość przydomowych ogródków i na działkach.
U mnie w ogródku niby trzy drzewna to orzechy włoskie, ale kazde z nich jest zupełnie inne. Najstarszy bo mający już ponad pięćdziesiąt lat orzech rosnie na samym srodku ogrodu. To nasze ukochane drzewo, które daje nie tylko owoce, ale również cień w upalne dni. Ma małe owoce, a skorupki sa tak miękkie, że zgniata się je rękoma, dojrzewa najwcześniej i po wysuszeniu mają najsmaczniejsze orzechy.
Drugi wiekowo orzech dojrzewa najpóźniej. Owoce są większe i rękoma nie da się ich rozgnieść. Najlepsze sa jeszcze mokre gdy obiera się z ciemnej skórki, a biała częśc która pozostaje jest słodziutka.
Najmłodszy z naszych orzechów na owoce o średnicy około 6-7 cm. Skorupa jest bardzo twarda, a miąższ bardzo wilgotny. Te orzechy najlepiej zjadać jeszcze swieże, bo po wysuszeniu praktycznie znikają.
Orzechy są świetne zarówno na nasz wyglad jak i na zdrowie. Mają dobry wpływ na skórę, włosy i paznokcie (chyba więc lepiej zjeść 1-2 orzechy dziennie niż łykac potem tabletki z wyciągami z różnych roślin, prawda;)) Nie przesadzajmy jednak z ich spozywaniem sa bowiem dośc wysoko kaloryczne.
Orzechy regulują poziom cukru we krwi, łagodzą stany depresyjne i pobudzaja pracę mózgu- o tym świadczy nawet ich wyglad:
Z orzechów robi się też nalewkę, która dobrze wpływa na problemu trawienne.
Kilka przepisów z wykorzystaniem orzechów:
Ciasteczka orzechowe
250 dkg maki
250 dkg masła
250 dkg Orzechów mielonych
1 1/3 szklanki cukru
4 żółtka
Cukier waniliowy
Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulę, dać do lodówki na 1 godzine. Rozwałkowac na 2 mm i wykrawać różnymi foremkami. Posmarować białkiem i posypac orzechami krojonymi lub kolorowymi cukiereczkami. Piec 15 minut w temp. 150-170 stopni.
Snikers
Ciasto:
3 szklanki maki tortowej
1 szklanka cukru
2 jajka
2 łyzki miodu
1 kostka margaryny
2 łyzeczki proszku do pieczenia
Masa:
1 kostka masła
1 budyń śmietankowy
0,5 l mleka
Polewa:
100 g margaryny lub masła
3 łyzki miodu
0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/3 szklanki sparzonych rodzynek
Mąkę i proszek przesiac przez sito i posiekac z margaryną. Dodać pozostałe składniki na ciasto i zagnieść. Rozłożyc na blachę i upiec.
Ugotowac budyń. Utrzeć masło i dodać zimny budyń. Zmiksować dokładnie. Rozłożyć na ciasto.
Polewa- tłuszcz rozpuścić na małym ogniu, dodać miód i bakalie. Podgrzewając wymieszać. Gdy przestygnie wylac na masę.
Ciasto orzechowe z czereśniami i porzeczkami
Biszkopt orzechowy:
4 jajka
4 łyżki zmielonych orzechów
3 łyżki tartej bułki
4 łyżki cukru kryształu
1 łyżka mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
400 ml śmietany 30%
3 łyżeczki zelatyny
1 szklanka wiśni
1 szklanka czereśni
Polewa:
1/3 kostki margaryny Kasi
3 lyzki cukru
3 łyzki kakao
Mleko
Porzeczki czerwone
Biszkopt orzechowy:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Piec w temp. 180 stopni przez 30 minut. Przeciąc na pół.
Masa:
żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier, kakao i zimną żelatynę. Wiśnie i czeresnie zblenderować. Dodać do masy. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników.
Polewa:
Margarynę rozpuścić, na ogniu wlac mleko- zawsze dodaję „na oko” tak aby składniki ładnie się połaczyły ok. pół szklanki, dodać kakao i cukier. Energicznie wymieszać.
Biszkopty przełożyć masą. Polac polewa i na wierzhu porzucać porzeczki.
Ciasto orzechowe z galaretką
5 jajek
5-6 łyżek cukru
5-6 łyżek maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Masa orzechowa:
1 kostka masła
0,5 szklanki cukru pudru
3 łyzki kakao
1/3 szklanki orzechów włoskich
Reszta:
2 galaretki zielone
Polewa czekoladowa
Wiórki kokosowe
Herbatniki
Rum
Harbatniki namoczyc w rumie.
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Przygotowac galaretki.
Orzechy drobno pokroić lub zmielić. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodać kakao i orzechy i jeszcze zmiksować.
Na biszkopt wyłożyc masę i wylac galaretki. Gdy galaretki lekko stężeją wyłożyc na nie nasączone rumem herbatniki. Polac polewa i posypac kokosem.
Ciasto murzynkowe z orzechami
Ciasto:
4 jajka
2 szklanki cukru
2 szklanki maki
1 kostka margaryny
2 łyzeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
1/2 szklanki wody
Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru
4 łyżki maki
3 łyżki orzechow
1 łyżeczka proszku do pieczenia:
Masa:
0,5 l śmietany 30%
0,5 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Reszta:
Powidła
Płatki migdałowe
Ciasto:
Wodę, cukier, margarynę i kakao zagotować. Po ostudzeniu odlac 1/2 szklanki (na polewę). Do zimnej masy wsypac makę z proszkiem. Wbić żółtka i dokładnie wymieszać. Dodać ubita na sztywno pianę z białek i jeszcze raz wymieszać. Piec 1 godzinę. Przeciąć na pół.
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodac żółtka i zmiksować. Nastepnie dodać przesitowaną mąkę z proszkiem oraz orzechy i wymieszać. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut.
Masa:
Przygotować żelatynę według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubić na puch, dodać cukier puder i przestudzoną żelatynę. Zmiksować.
Ciasto posmarować powidłami i przyłożyć biszkoptem orzechowym, posmarować masa i przyłożyć druga czescią ciasta. Na wierzchu zrobić wzorki masa i posypać płatkami migdałowymi.
Wkładka orzechowa, która ma wszechstronne zastosowanie szczególnie w tortach:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka orzechów mielonych
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
0,5 łyżki proszku do pieczenia
1 łyzka bułko tartej
Ubic sztywna pianę z białek, pod koniec dodać łyżkę cukru. Utrzec żółtka z resztą cukru, połaczyć z resztą składników i ostrożnie wymieszać. Piec 20-30 minut.
A dzięki niej mozemy przygotować wszelakie pyszności,a le moim zdaniem najlepiej ndaje się do tortów;)
Przepisy na te wszystkie torty znajdziecie w mojej ksiedze:)
Lody z likierem w polewie orzechowej
Herbatniki 3/porcję
Likier kakaowo-orzechowy 2 łyżeczki/porcje
Miód 2 łyżeczki/porcję
Orzechy włoskie 1 łyżeczka/porcję
Lody śmietankowe
Herbatniki polać likierem i na chwilę zostawić by nasiąkły. Orzechy drobno pokroic i wymieszać z miodem. Na herbatniki położyć gałkę lodów i polać sosem miodowo-orzechowym.
Ciasto jabłkowo-orzechowe
Ciasto:
8 jajek
Proszek do pieczenia
8 łyżek maki
8 łyżek cukru
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 galaretki (najlepiej czerwona i żółtka)
Mada orzechowa
1/3 szklanki grysiku
1 szklanka mleka
2/3 szklanki cukru
15 dkg orzechów mielonych
Cukier waniliowy
Upiec biszkopt z 8 jajek. Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przeciąc go na pół.
Usmażyć jabłka, pod koniec dodać galaretki. Ochłodzic.
Ugotowac grysik na mleku. Ucierac zimny, dodać cukier, następnie orzechy i cukier waniliowy.
Przełozenie ciasta: biszkopt+masa jabłkowa+biszkopt+Masa orzechowa