Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smaki jesieni- orzechy włoskie

Kolejny z darów jesieni, który zasypuje nas mnóstwem składników odzywczych.

 

Orzechy włoskie, chyba najbardziej popularne w Polsce rosną w większość przydomowych ogródków i na działkach.

U mnie w ogródku niby trzy drzewna to orzechy włoskie, ale kazde z nich jest zupełnie inne. Najstarszy bo mający już ponad pięćdziesiąt lat orzech rosnie na samym srodku ogrodu. To nasze ukochane drzewo, które daje nie tylko owoce, ale również cień w upalne dni. Ma małe owoce, a skorupki sa tak miękkie, że zgniata się je rękoma, dojrzewa najwcześniej i po wysuszeniu  mają najsmaczniejsze orzechy.

Drugi wiekowo orzech dojrzewa najpóźniej. Owoce są większe i rękoma nie da się ich rozgnieść. Najlepsze sa jeszcze mokre gdy obiera się z ciemnej skórki, a biała częśc która pozostaje jest słodziutka.

Najmłodszy z naszych orzechów na owoce o średnicy około 6-7 cm. Skorupa jest bardzo twarda, a miąższ bardzo wilgotny. Te orzechy najlepiej zjadać jeszcze swieże, bo po wysuszeniu praktycznie znikają.

Orzechy są świetne zarówno na nasz wyglad jak i na zdrowie. Mają dobry wpływ na skórę, włosy i paznokcie (chyba więc lepiej zjeść 1-2 orzechy dziennie niż łykac potem tabletki z wyciągami z różnych roślin, prawda;)) Nie przesadzajmy jednak z ich spozywaniem sa bowiem dośc wysoko kaloryczne.

Smaki jesieni- orzechy włoskie

Orzechy regulują poziom cukru we krwi, łagodzą stany depresyjne i pobudzaja  pracę mózgu- o tym świadczy nawet ich wyglad:

Z orzechów robi się też nalewkę, która dobrze wpływa na problemu trawienne.

Smaki jesieni- orzechy włoskie

 

Kilka przepisów z wykorzystaniem orzechów:

Ciasteczka orzechowe

 

250 dkg maki

250 dkg masła

250 dkg Orzechów mielonych

1 1/3 szklanki cukru

4 żółtka

Cukier waniliowy

 

Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulę, dać do lodówki na 1 godzine. Rozwałkowac na 2 mm i wykrawać różnymi foremkami. Posmarować białkiem i posypac orzechami krojonymi lub kolorowymi cukiereczkami. Piec 15 minut  w temp. 150-170 stopni.

Smaki jesieni- orzechy włoskie

 

 

Snikers

Ciasto:

3 szklanki maki tortowej

1 szklanka cukru

2 jajka

2 łyzki miodu

1 kostka margaryny

2 łyzeczki proszku do pieczenia

Masa:

1 kostka masła

1 budyń śmietankowy

0,5 l mleka

Polewa:

100 g margaryny lub masła

3 łyzki miodu

0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich

1/3 szklanki sparzonych rodzynek

 

Mąkę i proszek przesiac przez sito i posiekac z margaryną. Dodać pozostałe składniki na ciasto i zagnieść. Rozłożyc na blachę i upiec.

Ugotowac budyń. Utrzeć masło i dodać zimny budyń. Zmiksować dokładnie. Rozłożyć na ciasto.

Polewa- tłuszcz rozpuścić na małym ogniu, dodać miód i bakalie. Podgrzewając wymieszać. Gdy przestygnie wylac na masę.

Smaki jesieni- orzechy włoskie

 

Ciasto orzechowe z czereśniami i porzeczkami

 

Biszkopt orzechowy:

4 jajka

4 łyżki zmielonych orzechów

3 łyżki tartej bułki

4 łyżki cukru kryształu

1 łyżka mąki pszennej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

400 ml śmietany 30%

3 łyżeczki zelatyny

1 szklanka wiśni

1 szklanka czereśni

Polewa:

1/3 kostki margaryny Kasi

3 lyzki cukru

3 łyzki kakao

Mleko

 

Porzeczki czerwone

 

 

Biszkopt orzechowy:

 Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Piec w temp. 180 stopni przez 30 minut. Przeciąc na pół.

Masa:

żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier, kakao i zimną żelatynę. Wiśnie i czeresnie zblenderować. Dodać do masy. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników.

Polewa:

Margarynę rozpuścić, na ogniu wlac mleko- zawsze dodaję „na oko” tak aby składniki ładnie się połaczyły ok. pół szklanki, dodać kakao i cukier. Energicznie wymieszać.

Biszkopty przełożyć masą. Polac polewa i na wierzhu porzucać porzeczki.

Smaki jesieni- orzechy włoskie

 

Ciasto orzechowe z galaretką

5 jajek

5-6 łyżek cukru

5-6 łyżek maki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

Masa orzechowa:

1 kostka masła

0,5 szklanki cukru pudru

3 łyzki kakao

1/3 szklanki orzechów włoskich

Reszta:

2 galaretki zielone

Polewa czekoladowa

Wiórki kokosowe

Herbatniki

Rum

 

Harbatniki namoczyc w rumie.

Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.

Przygotowac galaretki.

Orzechy drobno pokroić lub zmielić. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodać kakao i orzechy i jeszcze zmiksować.

Na biszkopt wyłożyc masę i wylac galaretki. Gdy galaretki lekko stężeją wyłożyc na nie nasączone rumem herbatniki. Polac polewa i posypac kokosem.

Ciasto murzynkowe z orzechami

Ciasto:

4 jajka

2 szklanki cukru

2 szklanki maki

1 kostka margaryny

2 łyzeczki proszku do pieczenia

4 łyżki kakao

1/2 szklanki wody

Biszkopt:

5 jajek

5 łyżek cukru

4 łyżki maki

3 łyżki orzechow

1 łyżeczka proszku do pieczenia:

Masa:

0,5 l śmietany 30%

0,5 szklanki cukru pudru

3 łyżeczki żelatyny

Reszta:

Powidła

Płatki migdałowe

 

 

Ciasto:

Wodę, cukier, margarynę i kakao zagotować. Po ostudzeniu odlac 1/2 szklanki (na polewę). Do zimnej masy wsypac makę z proszkiem. Wbić żółtka i dokładnie wymieszać. Dodać ubita na sztywno pianę z białek i jeszcze raz wymieszać. Piec 1 godzinę. Przeciąć na pół.

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodac żółtka i zmiksować. Nastepnie dodać przesitowaną mąkę z proszkiem oraz orzechy i wymieszać. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut.

Masa:

Przygotować żelatynę według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubić na puch, dodać cukier puder i przestudzoną żelatynę. Zmiksować.

Ciasto posmarować powidłami i przyłożyć biszkoptem orzechowym, posmarować masa i przyłożyć druga czescią ciasta. Na wierzchu zrobić wzorki masa i posypać płatkami migdałowymi.

Smaki jesieni- orzechy włoskie

 

 

Wkładka orzechowa, która ma wszechstronne zastosowanie szczególnie w tortach:

 

6 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka orzechów mielonych

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

0,5 łyżki proszku do pieczenia

1 łyzka bułko tartej

 

Ubic sztywna pianę z białek, pod koniec dodać łyżkę cukru. Utrzec żółtka z resztą cukru, połaczyć z resztą składników i ostrożnie wymieszać. Piec 20-30 minut.

A dzięki niej mozemy przygotować wszelakie pyszności,a le moim zdaniem najlepiej ndaje się do tortów;)

Smaki jesieni- orzechy włoskie

Smaki jesieni- orzechy włoskie

Smaki jesieni- orzechy włoskie

Smaki jesieni- orzechy włoskie

Smaki jesieni- orzechy włoskie

Smaki jesieni- orzechy włoskie

Przepisy na te wszystkie torty znajdziecie w mojej ksiedze:)

 

 

Lody z likierem w polewie orzechowej

Herbatniki 3/porcję

Likier kakaowo-orzechowy 2 łyżeczki/porcje

Miód 2 łyżeczki/porcję

Orzechy włoskie 1 łyżeczka/porcję

Lody śmietankowe

 

Herbatniki polać likierem i na chwilę zostawić by nasiąkły. Orzechy drobno pokroic i wymieszać z miodem. Na herbatniki położyć gałkę lodów i polać sosem miodowo-orzechowym.

 

 

 Smaki jesieni- orzechy włoskie

 

Ciasto jabłkowo-orzechowe

 

Ciasto:

8 jajek

Proszek do pieczenia

8 łyżek maki

8 łyżek cukru

Masa jabłkowa:

1 kg jabłek

2 galaretki (najlepiej czerwona i żółtka)

Mada orzechowa

1/3 szklanki grysiku

1 szklanka mleka

2/3 szklanki cukru

15 dkg orzechów mielonych

Cukier waniliowy

 

Upiec biszkopt z 8 jajek. Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przeciąc go na pół.

Usmażyć jabłka, pod koniec dodać galaretki. Ochłodzic.

Ugotowac grysik na mleku. Ucierac zimny, dodać cukier, następnie orzechy i cukier waniliowy.

Przełozenie ciasta: biszkopt+masa jabłkowa+biszkopt+Masa orzechowa

Smaki jesieni- orzechy włoskie

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak