Jednym z podstawowych elementów naszego domowego przyjęcia zwykle są przekąski. Część z nich jak np. babeczki czy ryby w zalewie lub galaretkę można przygotować już wcześniej, aby nie martwić się nimi tuż przed przyjściem gości. Gdy będą się nimi zajadać my możemy podać przekąski, które wymagają przygotowania tuż przed położeniem na stół np. mini kanapeczki.
Na początek kilka pomysłów na przekąski, które można przygotować, a nawet trzeba dzień wcześniej. Dzięki temu nie spędzimy zbyt wiele czasu w kuchni, a z naszymi gośćmi.
Ryba w zalewie- należy przygotować ją minimum jeden dzień wcześniej, aby nabrała odpowiedniego smaku. Ja na sobotę zwykle robię ją w środę.
Panga w zalewie
Ryba:
1-2 kg pangi
Maka
Roztrzepane białko
Olej do smażenia
Sól, pieprz
Zalewa:
2-3 cebule
Litr wody
Szklanka octu
2-3 łyzeczki soli
3 ziarenka ziela angielskiego
Lisc laurowy
2-3 łyzki przecieru pomidowowego
Z podanych składników ugotowac zalewe. Usmażyć rybę obtoczona w jajku i mace. Zalac zimna zalewa.
Opiekana ryba z marchewką
1 kg mintaja
1 duza marchewka
2 cebule
10 łyzek przecieru pomidorowego
Bulka tarta
Olej do smazenia
Sól
Pieprz do smaku
3ziela angielskie
2 liscie laurowe
Jajko
5 łyzek octu
1 l wody
Rybe opłukac i pokeoic na mniejsze kawałki. Posolić. Obtoczyć w jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron. Marchewkę ugotować. Pokroic na zapałkę. Cebul pokroic na piórka. Wodę zagotowac z octem, przecierem, cebulą, marchewką, zielem, lisćmi. Doparwić do smaku sola i pieprzem. Gdyb usmażona ryba i zalewa będą zimne rybę zalac zalewą. Przechowywac w lodówce. ZPo podaniu na stół polewać zalewą żeby ryba nie obeschła.
Pieczarki w zalewie- najlepiej przygotowac je tak jak rybke w zalewie 2-3 dni wczesniej
1kg pieczarek
2 jajka
1 szklanka bułki tartej
Olej do smażenia
3 Papryki marynowane
3 Ogóreczki konserwowe
2 średnie cebule
0,5 szklanki octu
1 l wody
Pieczarki otoczyć w jajku i bułce. Rożłożyc na brytfance polanej olejem i piec w piekarniku ok. 1 godziny. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Cebule pokroic drobno. Warzywa zagotowac razem z octem i woda. Gdy zalewa będzie zimna zalac nia pieczarki. Najlepiej smakuja po 2-3 dniach stania w zalewie.
Galaretka z kurczaka – najlepiej przygotować ja dzien wczesniej, aby była dobrze stężana, ale i świeżutka
Kurczak - ok. 1 kg
Groszek – 1 puszka
Natka pietruszki
Marchew- ugotowana w rosole
Rosół – ten w którym ugotowane było mięso
3 jajka ugotowane na twardo
Zelatyna
Rosół ugotowac na nóżkach z kurczaka z marchewką i pietruszką. Ugotowac jajka.
Do miseczki włożyć: groszek z puszki, pokrojoną natkę pietruszki, pokrojoną marchewkę, pokrojone jajko oraz pokrojone drobno mięso z kurczaka. Zalać przecedzonym rosołem zmieszanym z żelatyna (ilość wg przepisu na opakowaniu). Po zastygnięciu wyciągnąć galaretkę na talerz dniem do góry (mięso ma być na dole). Przyrawic do smaku i polac octem.
Babeczki na słono- pięknie wyglądają i można stworzyć z nimi naprawdę zaskakujące warianty smakowe. Babeczki warto upiec dzien wczesniej, by w dzien przyjecia tylko je udekorować.
Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
20 dkg margaryny Kasi
2 żółtka
Szafran
Bazylia
Krem:
100 g serka homogenizowanego
Szczypiorek
2 jajka
Reszta:
Ser żółty
Papryka czerwona
Liscie bazylii
Rzodkiewka
Świeży ogórek
Sol, pieprz do smaku
Do dekoracji:
Szczypiorek
Pietruszka
Pomidorki koktajlowe
Szafran
Ziarna pieprzu
Zarobić wszystkie składniki na ciasto i na 30 minut włożyć do lodówki. Rozwałkować i wykrawać foremkami do babeczek.Z wierzchu posypac szafranem i bazylią. Piec w tych foremkach. Ciasto samo się uformuje.
Krem:
Jajka ugotować. Drobno pokroic i wymieszać z serkiem, do tego dodac drobno posiekany szczypiorek i doprawić do smaku. Krem nałożyc na babeczki i udekorować kawałkami sera, papryki czerwonej, ogórka i rzodkiewką.
Podawać na tacy udekorowanej pomidorkami, szczypiorkiem, pietruszka i przyprawami.
W dzień naszej imprezy przygotowujemy, np.:
Jajka nadziewane- dekoracja i połaczenia smaków również według naszego gustu. Powiem Wam, ze takie z szynką zawsze znikają u mnie jako pierwsze i za każdym razem muszę robic ich coraz więcej;)
Kilka jajek
Kilka plasterków szynki
Koperek
Pietruszka
Majonez
Śmietana
Ilość w zależności ile porcji chcemy przygotować.
Jajka ugotować i przeciąć na pół i wyjąć żółtko, które rozgniatamy i łączymy z drobno pokrojoną szynką, koperkiem i pietruszką, dodajemy majonez i śmietanę w takiej ilości, aby masa była lekko klejąca się i dało się ją uformować. Do białek wkładamy powstałą masę i na wierzchu formujemy na okrągły kształt.
Podobne:
Jajka nadziewane z bazylią
10 jajek
15 dkg szynki
koperek
2 łyżki śmietany 12%
2 łyzki majonezu
Sól, pieprz do smaku
3-4 liscie bazylii
Ogórki
Pomidor
Jajka ugotowac na twardo. Z ugotowanych wyciągnąć żółtka tak aby nie uszkodzi białek. Szynkę pokroic w drobną kosteczkę. Żółtka zmiksowac blenderem ze śmietaną i majonezem oraz koperkiem i bazylią. Doprawic do smaku. Tak powstałą masę nakładac do białek. Udekorować owocami i warzywami.
Mini kanapki ze smakowymi serkami- pole do popisu dla osób lubiacych kombinowac ze smakami
Bagietka
0,5 l twarogu półtłustego
Peczek kopru
Pęczek rzodkiewek
4 jajka
10 dkg szynki
3 zabki czosnku
Sól
Pieprz
Liscie bazylii
Jajka ugotowac na twardo. Obrac i pokroic bardzo drobno. Szynkę również pokroic bardzo drobno. Jajka wymieszac z twarogiem i doprawic do smaku sola i pieprzem. Koperek posiekac drobno. Czosnek zetrzeć na tarce lub zgnieść na prasce do czosnku. Rzodkiewke pokroic w maleńką kosteczkę. Twaróg z jajkami podziielic na trzy części. Do jednej dodać szynke i koperek, do drugiej rzodkiewkę, do trzeciej natomiast czosnek. Wszystkie osobno wymieszać. Bagietkę pociąc na kromki i posmarować pastami. Udekorowac listami bazylii.
Ruloniki szynkowe z nadzieniem – zwykle robię je gdy zostanie mi farsz z jajek;)
0,5 kg szynki
4 jajka
Peczek szczypiorku
Sól, pierz do smaku
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
Jajka ugotować na twardo. Obrac i drobno pokroić. Polowe szynki pokroic w plasterki, a resztę na drobna kosteczke. Połowe szczypiorku posiekac drobno. Jajka wymieszać z drobna szynką i szczypiorkiem, dodać majonez i śmietane. Doparwic do smaku. Tak powstałe nadzienie nakładać na plasterki szynki i zwijac w ruloniki. Związać szczypiorkiem.
Przystawka tortillowa- ładne, smaczne, oryginalne
3 placki tortilla
1 serek topiony naturalny (te prostokątne, nie trójkaty)
2 łyżki smietany
1 łyzka majonezu
100 g sera żółtego
200 g szynki
1 czerwona papryka
1 pomidor
1 dośc spory świeży ogórek
Serek topiony, śmietane i majonez wymieszać. Doprawic według uznania. Posmarowac ta masą placki. Ułożyc na nich plasterki szynki i sera. Pomidora, ogórka i papryke pokroic na kawałki ok.2-3 cm. Ułożyc na plackach. Gdy wszystko będzie już ułożone placki ciasto zwinąć. Tak powstałe naleśniki lekko spłaszczyc i pociąć w plastry.
Pomidory faszerowane- mocno czosnkowa, kolorowa przystawka
3 duże pomidory
Oliwki
Szczypiorek
2-3 rzodkiewki
Pałka czosnku
3 jajka
3 łyzki śmietany
3 łyzki majonezu
Ser żółty do dekoracji
Sałata do dekoracji
Jajka ugotowac i drobno pokroić. Wymieszać z majonezem i smietaną. Doprawić. Rzodkiewkę i szczypiorek drobno pokroic. Pomidory przeciąc na pół i wydrążyć trochę miąższu tak żeby zmieściła się pasta jajeczna. Udekorowac szczypiorkiem, czosnkiem, rzodkiewka i oliwkami.
Tuż przed przybyciem, aby krakersy i suchary nie nawilgły zbytnio gości przygotowujemy:
Kanapki z krakersach
1 opakowanie krakersów
200 g serka kanapkowego czosnkowego
1 czerwona papryka
1 ogórek zielony
100 g szynki
100 g oliwek zielonych
Paprykę umyć, obrać i wyciąć gniazdo nasienne. Pokroic na kawałki ok. 3 cm. Ogórka umyć i obrać. Pokroić w grube plasterki, a następnie w ćwiartki. Krakersy posmarować serkiem i udekorować szynką, oliwkami, papryka i ogórkami. Na koniec można posypac świezo zmielonym pieprzem, albo przyprawami jakie lubimy np. bazylią. Żeby kanapeczki były bardziej kolorowe można dodac tez inne warzywa np. rzodkiewkę czy szczypiorek i inne kolory papryki- wszystko według gustu i uznania.
Pasta kanapkowa z twarogu
300 g twarogu półtłustego
3 jajka
Pęczek szczypiorku
Pęczek rzodkiewki
Krakersy
Sól
Pieprz
3 łyzki smietany
Jajka ugotowac na twardo. Pokroic na drobne kawałeczki. Gdy będą zimne wymieszać z twarogiem i śmietana Doprawic do smaku. Dodać szczypiorek posiekany na drobno. Rzodkiewkę pokroic w kosteczkę. Połowę dodać do pasty. Wymieszac. W razie potrzeby doprawić. Rozłożyc na krakersy i posypac resztą drobno pokrojonej rzodkiewki. Można udekorować listaki np. świeżej bazylii.
Przekąska z pastą jajeczną
Suchary bez cukru
4 jajka
100 serka homogenizowanego naturalnego
Pęczek szczypiorku
20 dkg szynki
10 dkg sera żółtego
Listki bazylii
Jajka ugotować. Wszystkie żółtka pokroić, a białka tylko z 2 jajek. 4 połówki zostawic w całości. Połowę szynki drobno pokroić, szczypiorek również. Wymieszać to z pokrojonym jajkiem i serkiem, doprawić. Posmarowac suchary i nafaszerować pozostałe białka. Udekorować szynką, serem, bazylia i szczypiorkiem.
A gdy braknie nam czasu i pojawia się niespodziewani gości możemy poratowac się otwarciem łoika z :
Grzybkami marynowanymi z ketchupem
1 kg grzybów
30 dkg cebuli
1/3 szklanki oleju
3 łyżki octu
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyzka ketchupu
Cukier, sól, pieprz
Grzyby gotować ok. 20 minut.
Cebulę dusić na patelni, dodać przyprawy i dodatki. Grzyby odcedzić i przelać wodą, potem połaczyc z cebulą i dusic ok. 10 minut.
Pasteryzowac 10 minut w sloikach.
Tym sposobem otwieram drugi obok „Smaków jesieni” cykl moich wpisów „Imprezowych”