Przekąski na imprezę

Opublikowano: 20.09.2012
Przekąski na imprezę
Sezon grillowy zmierza ku końcowi, a tym samym imprezy ze znajomymi przenoszą się z ogródków i działek do ciepłego domku.

 

Jednym z podstawowych elementów naszego domowego przyjęcia zwykle są przekąski. Część z nich jak np. babeczki czy ryby w zalewie lub galaretkę można przygotować już wcześniej, aby nie martwić się nimi tuż przed przyjściem gości. Gdy będą się nimi zajadać my możemy podać przekąski, które wymagają przygotowania tuż przed położeniem na stół np. mini kanapeczki.

Na początek kilka pomysłów na przekąski, które można przygotować, a nawet trzeba dzień wcześniej. Dzięki temu nie spędzimy zbyt wiele czasu w kuchni, a z naszymi gośćmi.

Ryba w zalewie- należy przygotować ją minimum jeden dzień wcześniej, aby nabrała odpowiedniego smaku. Ja na sobotę zwykle robię ją w środę.

Panga w zalewie

 

Ryba:

1-2 kg pangi

Maka

Roztrzepane białko

Olej do smażenia

Sól, pieprz

Zalewa:

2-3 cebule

Litr wody

Szklanka octu

2-3 łyzeczki soli

3 ziarenka ziela angielskiego

Lisc laurowy

2-3 łyzki przecieru pomidowowego

   

Z podanych składników ugotowac zalewe. Usmażyć rybę obtoczona w jajku i mace. Zalac zimna zalewa.

 

Opiekana ryba z marchewką

1 kg mintaja

1 duza marchewka

2 cebule

 10 łyzek przecieru pomidorowego

Bulka tarta

Olej do smazenia

Sól

Pieprz do smaku

 3ziela angielskie

2 liscie laurowe

Jajko

5 łyzek octu

1 l wody

 

 Rybe opłukac i pokeoic na mniejsze kawałki. Posolić. Obtoczyć w jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron. Marchewkę ugotować. Pokroic na zapałkę. Cebul pokroic na piórka.  Wodę zagotowac  z octem, przecierem, cebulą, marchewką, zielem, lisćmi. Doparwić do smaku sola  i pieprzem. Gdyb usmażona ryba i zalewa będą zimne rybę zalac zalewą. Przechowywac w lodówce. ZPo podaniu na stół polewać zalewą żeby ryba nie obeschła.

 

Pieczarki w zalewie- najlepiej przygotowac je tak jak rybke w zalewie 2-3 dni wczesniej

1kg pieczarek

2 jajka

1 szklanka bułki tartej

Olej do smażenia

3 Papryki marynowane

3 Ogóreczki konserwowe

2 średnie cebule

0,5 szklanki octu

1  l wody

 

Pieczarki otoczyć w jajku i bułce. Rożłożyc na brytfance polanej olejem i piec w piekarniku ok. 1 godziny. Ogórki i paprykę pokroić w kostkę. Cebule pokroic drobno. Warzywa zagotowac razem z octem i woda. Gdy zalewa będzie zimna zalac nia pieczarki. Najlepiej smakuja po 2-3 dniach stania w zalewie.

 

Galaretka z kurczaka – najlepiej przygotować ja dzien wczesniej, aby była dobrze stężana, ale i świeżutka

 

Kurczak - ok. 1 kg

Groszek – 1 puszka

Natka pietruszki

Marchew- ugotowana w rosole

Rosół – ten w którym ugotowane było mięso

3 jajka ugotowane na twardo

Zelatyna

   

Rosół ugotowac na nóżkach z kurczaka z marchewką i pietruszką. Ugotowac jajka.

Do miseczki włożyć: groszek z puszki, pokrojoną natkę pietruszki, pokrojoną marchewkę, pokrojone jajko oraz pokrojone drobno mięso z kurczaka. Zalać przecedzonym rosołem zmieszanym z żelatyna (ilość wg przepisu na opakowaniu). Po zastygnięciu wyciągnąć galaretkę na talerz dniem do góry (mięso ma być na dole). Przyrawic do smaku i polac octem.

   

Babeczki na słono- pięknie wyglądają i można stworzyć z nimi naprawdę zaskakujące warianty smakowe. Babeczki warto upiec dzien wczesniej, by w dzien przyjecia tylko je udekorować.

Ciasto:

2 szklanki mąki krupczatki

20 dkg margaryny Kasi

2 żółtka

Szafran

Bazylia

Krem:

100 g serka homogenizowanego

Szczypiorek

2 jajka

Reszta:

Ser żółty

Papryka czerwona

Liscie bazylii

Rzodkiewka

Świeży ogórek

Sol, pieprz do smaku

Do dekoracji:

Szczypiorek

Pietruszka

Pomidorki koktajlowe

Szafran

Ziarna pieprzu

 

Zarobić wszystkie składniki na ciasto i na 30 minut włożyć do lodówki. Rozwałkować i wykrawać foremkami do babeczek.Z wierzchu posypac szafranem i bazylią. Piec w tych foremkach. Ciasto samo się uformuje.

Krem:

Jajka ugotować. Drobno pokroic i wymieszać z serkiem, do tego dodac drobno posiekany szczypiorek i doprawić do smaku. Krem nałożyc na babeczki i udekorować kawałkami sera, papryki czerwonej, ogórka i rzodkiewką.

Podawać na tacy udekorowanej pomidorkami, szczypiorkiem, pietruszka i przyprawami.

 

W dzień naszej imprezy przygotowujemy, np.:

Jajka nadziewane- dekoracja i połaczenia smaków również według naszego gustu. Powiem Wam, ze takie z szynką zawsze znikają u mnie jako pierwsze i za każdym razem muszę robic ich coraz więcej;)

 

Kilka jajek

Kilka plasterków szynki

Koperek

Pietruszka

Majonez

Śmietana

Ilość w zależności ile porcji chcemy przygotować.

 

Jajka ugotować i przeciąć na pół i wyjąć żółtko, które rozgniatamy i łączymy z drobno pokrojoną szynką, koperkiem i pietruszką, dodajemy majonez i śmietanę w takiej ilości, aby masa była lekko klejąca się i dało się ją uformować. Do białek wkładamy powstałą masę i na wierzchu formujemy na okrągły kształt.

   

Podobne:

Jajka nadziewane z bazylią

10 jajek

15 dkg szynki

koperek

2 łyżki śmietany 12%

2 łyzki majonezu

Sól, pieprz do smaku

3-4 liscie bazylii

Ogórki

Pomidor

Jajka ugotowac na twardo. Z ugotowanych wyciągnąć żółtka tak aby  nie uszkodzi białek. Szynkę pokroic w drobną kosteczkę. Żółtka zmiksowac blenderem ze śmietaną i majonezem oraz koperkiem i bazylią. Doprawic do smaku. Tak powstałą masę nakładac do białek. Udekorować owocami i warzywami.

 

Mini kanapki ze smakowymi serkami- pole do popisu dla osób lubiacych kombinowac ze smakami

Bagietka

0,5 l twarogu półtłustego

Peczek kopru

Pęczek rzodkiewek

4 jajka

10 dkg szynki

3 zabki czosnku

Sól

Pieprz

Liscie bazylii

Jajka ugotowac na twardo. Obrac i pokroic bardzo drobno. Szynkę również pokroic bardzo drobno. Jajka wymieszac z twarogiem i doprawic do smaku sola i pieprzem. Koperek posiekac drobno. Czosnek zetrzeć na tarce lub zgnieść na prasce do czosnku. Rzodkiewke pokroic  w maleńką kosteczkę. Twaróg z jajkami podziielic na trzy części. Do jednej dodać szynke i koperek, do drugiej rzodkiewkę, do trzeciej natomiast czosnek. Wszystkie osobno wymieszać. Bagietkę pociąc na kromki i posmarować pastami. Udekorowac listami bazylii.

 

Ruloniki szynkowe z nadzieniem – zwykle robię je gdy zostanie mi farsz z jajek;)

0,5 kg szynki

4 jajka

Peczek szczypiorku

Sól, pierz do smaku

2 łyżki majonezu

2 łyżki śmietany

 

Jajka ugotować na twardo. Obrac i drobno pokroić. Polowe szynki pokroic w plasterki, a resztę na drobna kosteczke. Połowe szczypiorku posiekac drobno. Jajka wymieszać z drobna szynką i szczypiorkiem, dodać majonez i śmietane. Doparwic do smaku. Tak powstałe nadzienie nakładać na plasterki szynki i zwijac w ruloniki. Związać szczypiorkiem.

 

Przystawka tortillowa- ładne, smaczne, oryginalne

3 placki tortilla

1 serek topiony naturalny (te prostokątne, nie trójkaty)

2 łyżki smietany

1 łyzka majonezu

100 g sera żółtego

200 g szynki

1 czerwona papryka

1 pomidor

1 dośc spory świeży ogórek

 

Serek topiony, śmietane i majonez wymieszać. Doprawic według uznania.  Posmarowac ta masą placki. Ułożyc na nich plasterki szynki i sera. Pomidora, ogórka i papryke pokroic na kawałki ok.2-3 cm. Ułożyc na plackach. Gdy wszystko będzie już ułożone placki ciasto zwinąć. Tak powstałe naleśniki lekko spłaszczyc i pociąć w plastry.

 

Pomidory faszerowane- mocno czosnkowa, kolorowa przystawka

3 duże pomidory

Oliwki

Szczypiorek

2-3 rzodkiewki

Pałka czosnku

3 jajka

3 łyzki śmietany

3 łyzki majonezu

Ser żółty do dekoracji

Sałata do dekoracji

 

Jajka ugotowac i drobno pokroić. Wymieszać z majonezem i smietaną. Doprawić. Rzodkiewkę i szczypiorek drobno pokroic. Pomidory przeciąc na pół i wydrążyć trochę miąższu tak żeby zmieściła się pasta jajeczna. Udekorowac szczypiorkiem, czosnkiem, rzodkiewka i oliwkami.

 

Tuż przed przybyciem, aby krakersy i suchary nie nawilgły zbytnio  gości przygotowujemy:

Kanapki z krakersach

1 opakowanie krakersów

200 g serka kanapkowego czosnkowego

1 czerwona papryka

1 ogórek zielony

100 g szynki

100 g oliwek zielonych

Paprykę umyć, obrać i wyciąć gniazdo nasienne. Pokroic na kawałki ok. 3 cm.  Ogórka umyć i obrać. Pokroić w grube plasterki, a następnie w ćwiartki. Krakersy posmarować serkiem i udekorować szynką, oliwkami, papryka i ogórkami. Na koniec można posypac świezo zmielonym pieprzem, albo przyprawami jakie lubimy np. bazylią. Żeby kanapeczki były bardziej kolorowe można dodac tez inne warzywa np. rzodkiewkę czy szczypiorek i inne kolory papryki- wszystko według gustu i uznania.

 

   

Pasta kanapkowa z twarogu

300 g twarogu  półtłustego

3 jajka

Pęczek szczypiorku

Pęczek rzodkiewki

Krakersy

Sól

Pieprz

3 łyzki smietany

 

Jajka ugotowac na twardo. Pokroic na drobne kawałeczki. Gdy będą zimne wymieszać z twarogiem i śmietana Doprawic do smaku. Dodać szczypiorek posiekany na drobno. Rzodkiewkę pokroic w kosteczkę. Połowę dodać do pasty. Wymieszac. W razie potrzeby doprawić. Rozłożyc na krakersy i posypac resztą drobno pokrojonej rzodkiewki. Można udekorować listaki np. świeżej bazylii.

   

Przekąska z pastą jajeczną

Suchary bez cukru

4 jajka

100 serka homogenizowanego naturalnego

Pęczek szczypiorku

20 dkg szynki

10 dkg sera żółtego

Listki bazylii

Jajka ugotować. Wszystkie żółtka pokroić, a białka tylko z 2 jajek. 4 połówki zostawic w całości. Połowę szynki drobno pokroić, szczypiorek również. Wymieszać to z pokrojonym jajkiem i serkiem, doprawić. Posmarowac suchary i nafaszerować pozostałe białka. Udekorować szynką, serem, bazylia i szczypiorkiem.

   

A gdy braknie nam czasu i pojawia się niespodziewani gości możemy poratowac się otwarciem łoika z :

Grzybkami  marynowanymi z ketchupem

 

1 kg grzybów

30 dkg cebuli

1/3 szklanki oleju

3 łyżki octu

2 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyzka ketchupu

Cukier, sól, pieprz

 

Grzyby gotować ok. 20 minut.

Cebulę dusić na patelni, dodać przyprawy i dodatki. Grzyby odcedzić i przelać wodą, potem połaczyc z cebulą i dusic ok. 10 minut.

Pasteryzowac 10 minut w sloikach.

 

 Tym sposobem otwieram drugi obok „Smaków jesieni” cykl moich wpisów „Imprezowych”

 

 

 

 

 

prymat