Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna babka pomarańczowa z lukrem

Wśród moich wielkanocnych wypieków prym wiodą baby i babki.

Chcę się z Wami podzielić moim przepisem na ucieraną babkę pomarańczową. Jest zdecydowanie mniej pracochłonna od drożdżowej, a również bardzo smaczna i dekoracyjna. Przechowywana w pojemniku na ciasto w chłodnej spiżarni przez kilka dni pozostaje świeża. Zawsze się udaje, jedynym bardzo ważnym warunkiem sukcesu jest, aby wszystkie składniki użyte do zrobienia tej babki miały temperaturę pokojową. Polukrowana i ozdobiona kolorową posypką ładnie będzie się prezentowała na wielkanocnym stole.

 

BABKA POMARAŃCZOWA Z LUKREM

mąka tortowa – 2 szk.

miękkie masło  - 250 g

cukier puder  - 1 i ¼ szk.

jajka - 4 szt.

proszek do pieczenia – 1 i ½ łyżeczki

świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy  -  5 łyżek

likier pomarańczowy  -  4 łyżki

 szczypta soli

LUKIER:

cukier puder  - 1 szk.

gorąca woda /wrzątek/ - 2 łyżki

świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy  - 2 łyżki

DODATKOWO

kolorowa posypka cukrowa do dekoracji

 

Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki użyte do zrobienia tej babki miały temperaturę pokojową. Miękkie masło miksuj przez 3-4 minuty, następnie dodaj cukier puder i ucieraj na puszysty krem. Następnie nie przerywając miksowania dodawaj po jednym jajku, każde kolejne jajko dodawaj dopiero, gdy poprzednie jajko będzie dokładnie połączone z masą.

Dodaj sok z pomarańczy, likier i krótko zmiksuj. Na najwolniejszych obrotach miksera dodawaj po łyżce mąki i miksuj do połączenia się składników.

Ciasto przełóż do spryskanej tłuszczem w aerozolu lub wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną foremki z kominkiem o pojemności 2,6 litra. Wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz 40 minut. Upieczone ciasto odstaw na 10 minut do przestygnięcia, a następnie delikatnie wyjmij z formy na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.

LUKIER: przesiany cukier puder ucieraj z wrzącą wodą, następnie dodaj sok z pomarańczy i jeszcze przez chwilę ucieraj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na wystudzonym cieście rozprowadź lukier i udekoruj kolorową posypką cukrową.

Wielkanocna babka pomarańczowa z lukrem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak