Wielkanocna babka pomarańczowa z lukrem
Chcę się z Wami podzielić moim przepisem na ucieraną babkę pomarańczową. Jest zdecydowanie mniej pracochłonna od drożdżowej, a również bardzo smaczna i dekoracyjna. Przechowywana w pojemniku na ciasto w chłodnej spiżarni przez kilka dni pozostaje świeża. Zawsze się udaje, jedynym bardzo ważnym warunkiem sukcesu jest, aby wszystkie składniki użyte do zrobienia tej babki miały temperaturę pokojową. Polukrowana i ozdobiona kolorową posypką ładnie będzie się prezentowała na wielkanocnym stole.
BABKA POMARAŃCZOWA Z LUKREM
mąka tortowa – 2 szk.
miękkie masło - 250 g
cukier puder - 1 i ¼ szk.
jajka - 4 szt.
proszek do pieczenia – 1 i ½ łyżeczki
świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy - 5 łyżek
likier pomarańczowy - 4 łyżki
szczypta soli
LUKIER:
cukier puder - 1 szk.
gorąca woda /wrzątek/ - 2 łyżki
świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy - 2 łyżki
DODATKOWO
kolorowa posypka cukrowa do dekoracji
Bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki użyte do zrobienia tej babki miały temperaturę pokojową. Miękkie masło miksuj przez 3-4 minuty, następnie dodaj cukier puder i ucieraj na puszysty krem. Następnie nie przerywając miksowania dodawaj po jednym jajku, każde kolejne jajko dodawaj dopiero, gdy poprzednie jajko będzie dokładnie połączone z masą.
Dodaj sok z pomarańczy, likier i krótko zmiksuj. Na najwolniejszych obrotach miksera dodawaj po łyżce mąki i miksuj do połączenia się składników.
Ciasto przełóż do spryskanej tłuszczem w aerozolu lub wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną foremki z kominkiem o pojemności 2,6 litra. Wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz 40 minut. Upieczone ciasto odstaw na 10 minut do przestygnięcia, a następnie delikatnie wyjmij z formy na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
LUKIER: przesiany cukier puder ucieraj z wrzącą wodą, następnie dodaj sok z pomarańczy i jeszcze przez chwilę ucieraj do uzyskania jednolitej konsystencji. Na wystudzonym cieście rozprowadź lukier i udekoruj kolorową posypką cukrową.