Swojskie wyroby coraz bardziej cieszą się popularnościach w naszych domach. Porównując wyroby które mamy w sklepach mięsnych ,różnego rodzaju marketach nie mają sobie równych w porównaniu ze swojską kiełbasą wiejską ,szynkami , boczkiem czy nawet wędzonym mięskiem królika z swojego chowu. Swojskie wyroby są bardzo smaczne i nie zawierają tyle chemii co kupione w sklepach , ale to też ma swój minus. Domowe wyroby też mają swoją cenę. Dlatego ja od pewnego czasu robię wędliny u siebie w domu.
Zapraszam na kilka swojskich przepisów
1) Boczek wędzony
Składniki :
boczek surowy 2 kg
Składniki na marynatę
ziele angielskie całe 4
liście laurowe Prymat 4
woda 5 l
sól 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Boczek myjemy i osuszamy po osuszeniu nacieramy solą. Wykonanie marynaty :
Wszystkie składniki dajemy do dużego garnka i mieszamy chwilkę do rozpuszczenia soli . Następnie boczek dajemy do marynaty i odstawiamy na 4 dni. Boczek powinien leżeć w chłodzie i 3 razy w ciągu dnia obrócić boczek na 2 stronę. Po wyciągnięciu z marynaty dajemy do mocno rozgrzanej wędzarni i wędzimy około 3-4 godziny aż boczek będzie miał kolor złoty.
2) Kiełbasa czosnkowa
Składniki :
łopatka bez kości 5 kg
mięso wieprzowe bez kości 2.5 kg tłuste
czosnek ząbki ok. 25
sól do smaku według uznania
majeranek Prymat 1 łyżka
czarny pieprz mielony Prymat 1 duża łyżka
cukier kryształ 1 łyżka
Sposób przygotowania
Mięso myjemy osuszamy . Po osuszeniu kroimy na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce . Mięso należy zmielić 2 razy.Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy rzez praskę dodając do zmielonego mięsa. Następnie dodajemy resztę składników.Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników.Gotowe masę nabijamy na osłonki. Kiełbasę nakładamy na kołki i dajemy do nagrzanej wędzarni i wędzić około 4-4.5 godziny.
3) Wiejska kiełbaska
Składniki :
łopatka bez kości 5 kg
mięso wieprzowe bez kości 2.5 kg tłuste
czosnek ząbki ok. 25
sól do smaku według uznania
majeranek Prymat 1 łyżka
czarny pieprz mielony Prymat 1 duża łyżka
cukier kryształ 1 łyżka
Sposób przygotowania
Mięso myjemy osuszamy . Po osuszeniu kroimy na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce . Mięso należy zmielić 2 razy.Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy rzez praskę dodając do zmielonego mięsa. Następnie dodajemy resztę składników.Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników.Gotowe masę nabijamy na osłonki. Kiełbasę nakładamy na kołki i dajemy do nagrzanej wędzarni i wędzić około 4-4.5 godziny.
4) Wędzony królik
Składniki :
oliwa z oliwek 1/2 szklanki
ziele angielskie całe 3
liść laurowy 3
sól do smaku
czarny pieprz mielony Prymat
królik 2 większe
Sposób przygotowania
Królika płuczemy w wodzie i osuszamy po osuszeniu . nacieramy królika marynatą.
Wykonanie marynaty :
Wszystkie składniki z marynaty łączymy razem do połączenia się wszystkich składników. Gotową marynatą nacieramy królika. Natartego królika odstawiamy w chłodne miejsce na 8 godzin przed wędzeniem.
Królika wędzimy około 3 - 3.5 godzin co jakiś czas przewracając go .