Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiejske smaki

Swojskie wyroby : Tradycja , smak .każdy kto chociaż raz spróbował swojskiego jadła był zachwycony smakiem. Zapraszam na wpis o domowych wyrobach.

Swojskie wyroby coraz bardziej cieszą się popularnościach w naszych domach.  Porównując wyroby które mamy w sklepach mięsnych ,różnego rodzaju marketach nie mają sobie równych w porównaniu ze swojską kiełbasą wiejską ,szynkami , boczkiem czy nawet wędzonym mięskiem królika z swojego chowu. Swojskie wyroby są bardzo smaczne i nie zawierają tyle chemii co kupione w sklepach , ale to też ma swój minus. Domowe wyroby też mają swoją cenę. Dlatego ja od pewnego czasu robię wędliny u siebie w domu.

                                         Zapraszam na kilka swojskich przepisów

1) Boczek wędzony

Wiejske smaki

Składniki :

boczek surowy 2 kg

Składniki na marynatę

ziele angielskie całe 4
liście laurowe Prymat 4
woda 5 l
sól 2 łyżki

Sposób przygotowania:
Boczek myjemy i osuszamy po osuszeniu nacieramy solą. Wykonanie marynaty :
Wszystkie składniki dajemy do dużego garnka i mieszamy chwilkę do rozpuszczenia soli . Następnie boczek dajemy do marynaty i odstawiamy na 4 dni. Boczek powinien leżeć w chłodzie i 3 razy w ciągu dnia obrócić boczek na 2 stronę. Po wyciągnięciu z marynaty dajemy do mocno rozgrzanej wędzarni i wędzimy około 3-4 godziny aż boczek będzie miał kolor złoty.

2) Kiełbasa czosnkowa                                                            

 

Wiejske smaki

Składniki :

łopatka bez kości 5 kg
mięso wieprzowe bez kości 2.5 kg tłuste
czosnek ząbki ok. 25
sól do smaku według uznania
majeranek Prymat 1 łyżka
czarny pieprz mielony Prymat 1 duża łyżka
cukier kryształ 1 łyżka

Sposób przygotowania
Mięso myjemy osuszamy . Po osuszeniu kroimy na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce . Mięso należy zmielić 2 razy.Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy rzez praskę dodając do zmielonego mięsa. Następnie dodajemy resztę składników.Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników.Gotowe masę nabijamy na osłonki. Kiełbasę nakładamy na kołki i dajemy do nagrzanej wędzarni i wędzić około 4-4.5 godziny.

3) Wiejska kiełbaska

Wiejske smaki

 

Składniki :

łopatka bez kości 5 kg
mięso wieprzowe bez kości 2.5 kg tłuste
czosnek ząbki ok. 25
sól do smaku według uznania
majeranek Prymat 1 łyżka
czarny pieprz mielony Prymat 1 duża łyżka
cukier kryształ 1 łyżka

Sposób przygotowania
Mięso myjemy osuszamy . Po osuszeniu kroimy na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce . Mięso należy zmielić 2 razy.Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy rzez praskę dodając do zmielonego mięsa. Następnie dodajemy resztę składników.Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników.Gotowe masę nabijamy na osłonki. Kiełbasę nakładamy na kołki i dajemy do nagrzanej wędzarni i wędzić około 4-4.5 godziny.

4) Wędzony królik

Składniki :

oliwa z oliwek 1/2 szklanki
ziele angielskie całe 3
liść laurowy 3
sól do smaku
czarny pieprz mielony Prymat
królik 2 większe

Sposób przygotowania
Królika płuczemy w wodzie i osuszamy po osuszeniu . nacieramy królika marynatą.
Wykonanie marynaty :
Wszystkie składniki z marynaty łączymy razem do połączenia się wszystkich składników. Gotową marynatą nacieramy królika. Natartego królika odstawiamy w chłodne miejsce na 8 godzin przed wędzeniem.
Królika wędzimy około 3 - 3.5 godzin co jakiś czas przewracając go .

Wiejske smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak