Wiejska kiełbasa

Wiejska kiełbasa
Składniki:
1/2 kg słonina pokrojona w cienkie słupki,
5 kg łopatka pokrojona w drobną kostkę,
5 g saletra,
jelito cienkie,
pieprz,
Sól,
5 ziaren jałowiec,
2 ząbki czosnek obrany
PRZYGOTOWANIE:
Pokrojone mięso i słoninę wymieszać z solą, saletrą i przyprawami, włożyć do emaliowanej miski i pozostawić w chłodnym miejscu do następnego dnia.
Następnie wlać do mięsa 1 szklankę przegotowanej i przestudzonej wody, dodać czosnek utarty z solą i bardzo dobrze mięso wyrobić.
Przygotowane jelita napełniać ciasno masą mięsną, zwracając uwagę, aby między kawałkami mięsa nie tworzyły się puste przestrzenie.
Krążki napełnionej kiełbasy zawiesić na jeden dzień do obsuszenia, a następnie uwędzić. Przechowywać kiełbasę zawieszoną na drążku w chłodnej spiżarni.