wędzone węgierki

Nie ma co się rozwodzić nad właściwościami zdrowotnymi śliwek suszonych. Wiadomo - miotełka do jelit pierwsza klasa.
Śliwka wędzona ma tę przewagę nad swoją suszoną krewniaczką, że pachnie jesienią. Kojarzy się w wieczorami przy ognisku, a przy okazji nadaje potrawom obłędny wprost aromat.
Schab nadziewany śliwką znają praktycznie wszyscy, mało kto natomiast pokusi się o zamarynowanie go w diabelskiej miesznce śliwowicy, czosnku i papryczki chilli, a następnie podanie z sosem z wędzonych węgierek. Przepis znajdziecie oczywiście w mojej księdze.
Gdyby Wam było mało możecie ożywić tadycyjny klops dodatkiem migdałów i suszonych śliwek, możecie śliwkami zastąpić rodzynki w farszu do kaczki, w końcu upiec muffiny czekoladowo-śliwkowe.
Pamiętajcie tylko - naturalną słodycz śliwki trzeba przełamać ;)