Wariacje śniadaniowe - ŚWIEŻE BUŁECZKI

Opublikowano: 22.02.2012
Autor: Beatris
Wariacje śniadaniowe - ŚWIEŻE BUŁECZKI
Cóż tu dużo pisać. Prawie każdy z nas lubi zjeść na śniadanie świeżutką bułeczkę.

Bułki są mile widziane w moim domu. Dzieci często się o nie upominają. A i ja z mężem jesteśmy ich smakoszami. Z serem, z wędlinką, z dżemem ... Nie ważne z czym, ważne, żeby były świeżutkie. A jeszcze lepiej, gdy są w dodatku cieplutkie.

Jak już pisałam wcześniej, piekarnię mam prawie "pod nosem", ale nie prowadzi ona sprzedaży detalicznej. W sklepie pieczywo jest już zimne. A my lubimy bułeczki gorące, pachnące. Nie pozostaje więc mi nic innego, jak upiec te okrągłe pyszności w domu.

 

BUŁECZKI Z MAKIEM

 

Składniki:

40g świeżych drożdży

1 szklanka mąki pełnoziarnistej

1,5 szklanki mąki tortowej

1 szklanka ciepłej wody

1 czubata łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka oleju

mak do posypania bułeczek

białko jaja do posmarowania wierzchu bułeczek

 

Drożdże należy rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru i zostawić do wyrośnięcia.

Obie mąki wymieszać z solą.

Do mąki dodać rozczyn drożdżowy i olej. Zagnieść gładkie ciasto, zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przykryte ściereczką.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Z ciasta odrywać małe kawałki, formować w dłoniach kulki i układać je na wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Ponownie zostawić do wyrośnięcia.

Przed pieczeniem wierzch bułeczek posmarować białkiem i posypać makiem.

Piec w 180 stopniach przez 30 minut.

 

Wariacje śniadaniowe - ŚWIEŻE BUŁECZKI

 

PSZENNE BUŁECZKI Z OTRĘBAMI

 

Składniki:

1 szklanka ciepłego mleka

50g świeżych drożdży

1 szklanka otrębów pszennych

2 szklanki mąki pszennej typ 650

1 łyżka soli

1 łyżeczka cukru

3 łyżeczki oliwy

1/3 szklanki jogurtu greckiego

białko do posmarowania wierzchu bułeczek

 

Najpierw należy przygotować rozczyn drożdżowy. W tym celu drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru i zostawić do wyrośnięcia.

Mąkę wymieszać z otrębami i solą.

Do sypkich składników dodać oliwę, jogurt i rozczyn, wymieszać i zagnieść gładkie ciasto (gdyby ciasto było kleiste, dodać więcej mąki). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie ponownie je zagnieść. Z ciasta formować niewielkie kulki, lekko je spłaszczyć i układać na wysmarowanej blasze (można zrobić nacięcia, ale nie jest to konieczne). Zostawić ponownie do wyrośnięcia.

Przed pieczeniem wierzch bułeczek posmarować białkiem. Piec w 180 stopniach przez 30 minut.

 

Wariacje śniadaniowe - ŚWIEŻE BUŁECZKI

 

Gorąco polecam!

prymat