Wariacje śniadaniowe - PRAŻNICA, CZYLI JAJÓWA

Opublikowano: 24.02.2012
Autor: Beatris
Wariacje śniadaniowe - PRAŻNICA, CZYLI  JAJÓWA
Na Kaszubach, skąd pochodzę i gdzie mieszkam, prażnica jest najbardziej popularnym daniem śniadaniowym.

Kaszubska prażnica, czy też jajówa,  to po prostu jajecznica.

Jajecznica to potrawa z rozbełtanych jajek, którą smaży się na patelni. Przygotowuje się ją przede wszystkim z jaj kurzych, ale można też użyć jajek przepiórczych, kaczych czy też strusich. Kojarzy się z prostą kuchnią, "kawalerskim" gotowaniem, gdyż nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.

Jajecznica jest daniem głównie śniadaniowym. Posiada walory odżywcze, jest dość kaloryczna, pobudza żołądek, czyli jest odpowiednią potrawą na rozpoczęcie dnia. W dodatku nie wymaga długiego przygotowywania.

Historia jajecznicy jest już bardzo długa. W czasie dawnego święta słowiańskiego Stado (o którym pierwsza wzmianka pojawia się w Kronice Długosza), najprawdopodobniej związanego z kultem płodności, zbierano się pod brzozami i składano ofiary m.in. z jajecznicy.

W pierwszej polskiej książce kucharskiej "Compendium Ferculorum" (zebranie potraw) Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego wydanej w 1682 roku, jajecznica też znalazła swoje miejsce, obok wyszukanych, barokowych potraw.

 

Typową polską jajecznicą jest jest jajecznica przygotowana na kiełbasie, boczku lub wędzonej szynce z dodatkiem podsmażonej cebuli lub szczypiorku.

 

JAJECZNICA NA KIEŁBASIE

 

6 jajek

6 łyżek wody

1 kiełbasa śląska (ok.15 cm długa)

pół cebuli

sól i pieprz do smaku

olej, masło lub smalec do smażenia

 

Kiełbasę pokroić w plasterki, podsmażyć ją na tłuszczu z obu stron. Dodać do niej pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę razem podsmażać. Jajka rozbełtać, wymieszać z wodą (lub mlekiem), solą i pieprzem. Wlać je na kiełbasę z cebulą. Smażyć, mieszając, aż jajka się zetną.

 

Wariacje śniadaniowe - PRAŻNICA, CZYLI  JAJÓWA

 

Jajecznicę można też przygotować z różnymi dodatkami. Wybór składników, zależy od upodobań smakowych jedzących.

 

JAJECZNICA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

 

Wariacje śniadaniowe - PRAŻNICA, CZYLI  JAJÓWA

 

Można również poeksperymentować ze smakiem i kolorem jajecznicy:

 

ZIELONA JAJECZNICA

 

Wariacje śniadaniowe - PRAŻNICA, CZYLI  JAJÓWA

 

Smacznego.

prymat