Mimo że każdy wie, jak ważne jest śniadanie, wiele osób rano wypija tylko filiżankę kawy lub wychodzi z domu zupełnie na czczo. Jest to spowodowane np. brakiem czasu. Powszechne jest przekonanie, że śniadanie to posiłek, bez którego można się obyć. Nie ma nic bardziej mylnego. Śniadanie jest niezbędne.
Wiele osób twierdzi, że rano nie są w stanie niczego zjeść. Proponuję zatem wytężyć wyobraźnię i skomponować takie menu, które skusi najbardziej opornego. Na początek proponuję "pływające" jajka. Można je przygotować na wiele różnych sposobów, użyć ulubionych dodatków, bawić się smakami.
Oto kilka moich propozycji:
PŁYWAJĄCE JAJKA Z PIECZARKAMI
Do przygotowania takich jajek dla dwóch osób (licząc dwa jajka na osobę) potrzebujemy:
4 jajka
4 duże plastry wędzonej szynki
40 dkg pieczarek
1/2 cebuli
20 dkg sera z niebieską pleśnią (ja użyłam sera Błękitny Lazur)
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Na początek należy zeszklić na oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Pieczarki możemy dowolnie pokroić (ja pokroiłam w półplasterki). Dodajemy je do cebuli i smażymy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Silikonowe foremki do gotowania jajek wykładamy plastrami szynki (może to być też boczek wędzony lub inna wędlina), do każdej wbijamy po jednym jajku.
Na jajkach rozkładamy gorące pieczarki i pokruszony ser. Teraz pozostaje już tylko je ugotować. W tym celu gotujemy w garnku wodę (ok.3-4 cm, tyle żeby foremki z jajkami swobodnie w niej pływały). Do wrzątku ostrożnie wkładamy foremki. Gotujemy pod przykryciem ok. 10-15 minut. Czas gotowania zależy od wielkości jajka i tego, jaką lubimy konsystencję żółtka. Ugotowane jajka wyjmujemy z foremek i podajemy np. z majonezem i odrobiną ketchupu, sosem tzatziki - wszystko zależy od naszych upodobań i tego co akurat mamy w lodówce.
PŁYWAJĄCE JAJKA
Jest to prosta wersja dla niewymagających. Potrzebujemy tak jak poprzednio 4 jajka, sól, świeżo mielony pieprz, przyprawę do kurczaka, 1 cebulę, trochę octu balsamicznego i 2 łyżeczki masła.
Tak jak poprzednio jajka wbijamy do foremek, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Każde jajko skrapiamy octem balsamicznym. Smak podkręcamy połową łyżeczki masła. Gotujemy jak powyżej. Jajka podajemy w foremkach.
JAJKA Z SURÓWKĄ
Do zrobienia takich jajek potrzebujemy oczywiście głównego składnika, czyli 4 jajka. Dodatkowo sól, świeżo mielony pieprz, dowolną surówkę (np. z kapusty pekińskiej, szpinaku itp.), trochę żółtego sera i odrobinę oleju.
W tym wypadku posmarowałam foremki olejem, żeby łatwiej było wyjąć jajka. Następnie wbiłam do każdej foremki po 1 jajku, oprószyłam solą i pieprzem. Do każdego jajka dodałam łyżkę surówki (zostało mi trochę z obiadu) i posypałam startym na tarce serem (można też położyć ser w plasterkach, bo i tak się rozpuści podczas gotowania). Gotowałam jak poprzednio. Podałam z ketchupem.
Mam nadzieję, że udało mi się kogoś przekonać do takiego śniadania. Proste, szbkie w przygotowaniu i myślę, że niebanalne.
Smacznego!