Wariacje śniadaniowe - OMLETY
Omlet to potrawa, którą znali już w starożytnym Rzymie. Jej smak wzbogacili Francuzi. Do Polski trafiła dzięki Marysieńce Sobieskiej, która rozpowszechniła ją w czasie swoich podróży.
Omlety są lekko strawne i dobrze tolerowane przez organizm.
Odmian omletów jest wiele i każdy może wybrać spośród nich taki, który mu najbardziej odpowiada. Można je przyrządzić na różne sposoby, także na słodko lub z nadzieniem, z dodatkiem owoców, warzyw, grzybów, czy też mięsa.
Poniżej zamieszczam kilka propozycji na niebanalne śniadaniowe omlety:
To mój ulubiony omlet. Puszyste jajka, delikatne szparagi, słodkie pomidorki truskawkowe i wiosenny szczypiorek zadowolą najbardziej wybredne podniebienie.
Truskawki to moje ulubione owoce. Nie potrafię się im oprzeć. Podawałabym je zarówno na deser, jak i na śniadanie, obiad czy kolację. Sezon na truskawki jest krótki, więc maksymalnie je wykorzystuję. Omlet, którego są, obok jajek, głównym składnikiem, z dodatkiem jogurtu (oczywiście truskawkowego) to po prostu "niebo w gębie".
PUSZYSTE OMLECIKI Z SOSEM MALINOWYM
Małe, delikatne wydanie omletu. W dodatku polane słodkim, owocowym sosem. Cóż tu więcej trzeba...
Ciekawą odmianą tej potrawy jest omlet cesarski. To typowe austriackie danie przygotowuje się z mąki, mleka, jajek, rodzynek i cukru. Smaży się go na patelni z obu stron na rumiano, a następnie rwie delikatnie na niewielkie kawałki. Gotowy omlet można dodatkowo posypać cukrem pudrem. Jako że nie lubię rodzynek, zastąpiłam je winogronami rodzynkowymi (czyli rodzynkami przed suszeniem).
SMACZNEGO!