Walentynkowe menu

Opublikowano: 11.02.2014
Autor: czekoladka_m
Walentynkowe menu
Walentynki - Święto Zakochanych Święto obchodzone 14 lutego, w dniu Świętego Walentego. W tym dniu zakochani obdarowują się "walentynkami" są to zazwyczaj wierszyki, wiersze lub wyznania miłosne, niekiedy laurki i prezenty a także romantyczne potrawy. Poniżej prezentuję Wam kilka potraw idealnych na kolację walentynkową...

Roladki z grillowanej cukinii

Składniki:

 mała cukinia,

50g koziego sera,

1/2 pęczka bazylii,

2 łyżki mrożonego szpinaku lub 50g świeżego,

sól morska,

pieprz czarny świeżo mielony,

łyżka natki pietruszki,

2 łyżki soku z cytryny.

Cukinie umyć, osuszyć i pokroić w długie, cienkie plastry. Grillować ok. 4 min z każdej strony. Ser kozi pokruszyć, dodać posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny, dokładnie utrzeć. Rozkładać po trosze sera na plastrach cukinii. Następnie ułożyć trochę odciśniętego szpinaku oraz listki bazylii. Oprószyć dolą i pieprzem, zrolować. Podawać np. na liściach rukoli.

 

Walentynkowe menu

 

 

Pierogi miłości

 Ciasto:

2 szkl. mąki pszennej,

 niepełna szkl. mleka,

4 dag świeżych drożdży,

łyżeczka cukru,

szczypta soli,

2 łyżki oleju.

Drożdże wkruszyć do szklanki, zasypać łyżeczką cukru, zalać 4 łyżkami letniej przegotowanej wody. Rozetrzeć, aż drożdże się rozpuszczą. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, rozpuszczone drożdże, olej oraz resztę letniej wody. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ścereczką i odstawić na 30min w ciepłe miejsce.

Farsz:

1/2 kg mięsa mielonego,

czerwona papryka,

4 łyżki kukurydzy z puszki,

1/2 puszki białej fasoli,

4 łyżki przecieru pomidorowego,

cebula,

sól, pieprz,

szczypta chili,

2 łyżki oleju rzepakowego.

Mięso urobić, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na oleju. Dodać posiekaną cebulę. Paprykę oczyścić, dodać do mięsa. Dodać osączoną kukurydzę oraz fasolę. Dusić chwilkę. Następnie podlać odrobiną wody, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Dusić na małym ogniu ok. 8min.

Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować, wycinać serca. Nakładać farsz, przykryć drugim sercem, zlepić przy pomocy widelca. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w temp. 180st.

  Walentynkowe menu

 

Kurczak teriyaki

 

Składniki:

1/2 kg filetu z kurczaka,

3 łyżki sosu sojowego,

łyżeczka ostrych papryczek Chili peperoncini,

szczypta soli,

szczypta pieprzu,

2 łyżki oleju rzepakowego,

1/2 łyżeczki miodu, 

2 ząbki czosnku,

2 łyżki octu jabłkowego,

płatki kukurydziane.

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Można wyciąć kilka serduszek za pomocą foremek do ciasteczek. Do pojemnika (ja użyłam próżniowego) wlać sos sojowy, olej i ocet jabłkowy. Dodać papryczki, miód, posiekany czosnek, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Wymieszać, włożyć mięso, dobrze wymieszać by mięso pokryło się marynatą. Zamknąć i odstawić na ok. 1 godz do lodówki. Ja w pojemniku próżniowym marynowałam 30min. Po tym czasie mięso wyjąć, obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Ułożyć na lekko natłuszczonej blasze i piec 10min z każdej strony w temp. 180-200st.

 

Walentynkowe menu

 

Deser walentynkowy

 

Składniki:

galaretka truskawkowa,

garść mrożonych malin,

garść mrożonych truskawek,

125g serka śmietankowego,

żółtko,

150ml śmietanki 30%,

50ml likieru jajecznego Adwokat,

2 łyżki cukru pudru.

Galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku, ostudzić. Do każdej szklaneczki (4szt) wrzucić kilka mrożonych owoców, zalać galaretką i ustawić pochyło w lodówce. Odstawić, aż galaretka całkiem zastygnie. Serek zmiksować z żółtkiem i likierem. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkeim cukru pudru. Połączyć z masą serową. Wyłożyć na zastygnietą galaretkę. Wierzch udekorować startą czekoladą oraz rurkami z kakaowym nadzieniem i czekoladowym serduszkiem.

 

 Walentynkowe menu

 

Delicje

 

Biszkopt:

 3 jajka,

75g mąki pszennej,

70g drobnego cukru do wypieków.

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać, dodać do jajek, delikatnie wymieszać szpatułką. Wylać na przygotowaną dużą blaszkę o wym. 42x37cm. Piec ok. 10min w temp. 180st. Ostudzić. Wycinać biszkopciki foremką w kształcie serduszek wycinać

Dodatkowo:

 galaretka truskawkowa,

200g mlecznej lub gorzkiej czekolady.

Galaretkę rozpuścić w 1/2l wrzątku. Wylać na blaszkę i odstawić do całkowitego zastygnięcia. Następnie foremką w kształcie serduszka wycinamy serca, ale foremka musi być mniejsza od tej, którą wycinaliśmy biszkopty. Czekoladę stopić na parze. Odrobiną czekolady posmarować biszkopt, nałożyć galaretkę, docisnąć. Odstawić na 10min. Następnie oblać czekoladą. Wstawić na ok.30min do lodówki, aby czekolada całkiem zastygła.

 

Walentynkowe menu

 

Truskawki w szampanie


Składniki na 2 szt:

szkl. szampana,

6 mrożonych truskawek,

kieliszek soku malinowego.

Na dno kieliszków wlewamy sok malinowy. Następnie wrzucamy mrożone owoce. Całość zalewamy szampanem i od razu podajemy.

 

Walentynkowe menu

 

                                             Smacznego:)

 

prymat