Leśne smaki
Biszkopt:
3 jajka
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
1/3 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru
2 łyżki wody
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywno. Dodać wodę i żółtka. Stopniowo dodawać mąki z proszkiem. Wylać na blaszkę o wym. 25x36cm. Piec ok. 30 min w temp. 160st.
Krem:
kostka margaryny
10 dag jagód
20 dag truskawek
3/4 szkl. cukru
Margarynę utrzeć z cukrem na biały puch. Tuskawki umyć, odszypułkować osączyć. Posypać 2 łyżkami cukru i rozgnieść widelcem. Osączyć z nadmiaru soku. Dodawać po łyżce kremu. Na koniec dodawać powoli jagody. Masę wyłożyć na zimny biszkopt.
Wierzch:
30 dag truskawek
20 dag jagód
20 dag malin
2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku. Odstawić do lekkiego stężenia. Owoce rozłożyć na wierzchu ciasta, zalać tężejącą galaretką.
Smacznego!!