Chłodnik czereśniowy
Składniki:
1/2 kg wypestkowanych czereśni
3 szkl. jogurtu naturalnego
cukier waniliowy
szczypta cynamonu
ok. 1/2 szkl. cukru pudru (wg uznania)
Czereśnie połączyć z 1/2 szkl. zimnej przegotowanej wody, zmiksować blenderem. Dodać jogurty, cukier waniliowy, cukier puder i cynamon. Wymieszać. Schładzać w lodówce. Podawać z ugotowanym makaronem.
Lany biszkopt z czereśniami
Składniki:
5 jajek
szkl. mąki pszennej
szkl. cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 dag wypestkowanych czereśni
1/2 łyżeczki cynamonu
Jajka ubić z pudrem, dodać mąkę zmieszaną proszkiem. Dokładnie utrzeć. Odstawić ciasto na 5 min. Na dnie tortownicy o śr. 24 cm ułożyć czereśnie, oprószyć je cynamonem i zalać ciastem. Piec ok. 30 min w temp. 160st. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Kołacz z czereśniami
Składniki:
2 dag świeżych drożdży
35 dag mąki pszennej
130 ml mleka
15 łyżek cukru
15 dag margaryny
1 kg świeżych czereśni
cukier waniliowy
2 łyżki bułki tartej
jajko
Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, 25 dag mąki i 5 łyżek cukru. Przykryć i odstawić na 15 min. Do zaczynu dodać jajko i 3 łyżki margaryny. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić na pół godz. Czereśnie wypestkować i osączyć na sicie. Ciastem wylepić dno formy o wym. 23x33cm, odstawić na kolejne 15 min. Następnie posypać bułką tartą i ułożyć czereśnie. Z pozostałych składników zagnieść kruszonkę. Posypać wierzch ciasta. Piec ok. 40 min w temp. 180st.
Smacznego!!