Na upały- chłodniki!

Opublikowano: 26.07.2012
Autor: czekoladka_m
Na upały- chłodniki!
Na upalne dni najlepsze są chłodniki. Mają one wiele zalet... Zazwyczaj są niskokaloryczne, błyskawiczne w przygotowaniu, a co za tym idzie nie trzeba długo stać w gorącej kuchni. Do tego potrafią doskonale ochłodzić...

Chłodnik serowy

Składniki:
400g kefiru
200g serka wiejskiego
ogórek
pęczek rzodkiewek
łyżka posiekanego koperku
cebula dymka ze szczypiorkiem
ząbek czosnku
sól
pieprz ziołowy

Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych occzkach, rzodkiewkę pokroić w kostkę. Cebulę posiekać wraz ze szczypiorkiem. Wszystko wymieszać, dodać posiekany czosnek, kefir i serek. Doprawić do smaku.
Na upały- chłodniki!

Wiosenny chłodnik

Składniki:
pęczek rzodkiewek
duży ogórek
2 jajka ugotowane na twardo
400g kefiru
ząbek czosnku
2 czubate łyżki koperku
2 czubate łyżki szczypiorku
sól, pieprz

Ogórek obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rzodkiewkę pokroić w kostkę. Jajka oskubać i posiekać. Wszystko wymieszać z kefirem. Połączyć z koperkiem i szczypiorem. Doprawić do smaku. Podawać od razu po przygotowaniu najlepiej z młodymi ziemniaczkami.

Na upały- chłodniki!

Mazowiecki chłodnik z truskawkami

Składniki:
1/2 kg truskawek
20 dag poziomek
1,5 l wody
400g jogurtu naturalnego
8 łyżek cukru
2 łyzki mąki ziemniaczanej
śmietana

1/4 truskawek pokroic w kostkę i wraz z 1/4 poziomek odłożyć do miseczki. Wodę zagotować z cukrem, dodać pozostałe duże porcje owoców. Mąkę rozrobić w trosze zimnej wody, dodać do zupy. Gotować ok. 15 min, przestudzić i rozgnieść owoce widelcem. Następnie dodać odłożone owoce i zagotować. Zupę bardzo mocno schłodzić, wymieszać z jogurtem. Chłodnik przed podaniem polać śmietaną. Można podawać z ugotowanym makaronem.
Na upały- chłodniki!

Chłodnik z botwinki

Składniki:
duży pęczek botwinki
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
pęczek rzodkiewki
ogórek
szczypta kwasku cytrynowego
3 duże jogurty naturalnego
duży kubek kefiru
sól, pieprz

Botwinkę umyć, oczyścić i pokroić. Gotować do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody. Rzodkiewkę i ogórka pokroić w plasterki. Szczypior i koper posiekać. Do przestudzonej botwiny dodać jogurty oraz kefir, doprawić. Dodać resztę warzyw. Schłodzić. Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Na upały- chłodniki!

Smacznego!!

prymat