Jagodowy sernik na zimno
Spód:
15 dag herbatników pełnoziarnistych
4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki cukru
5 łyżek margaryny
Masa:
70 dag półtłustego twarogu
40 dag jagód
3 czubate łyżki żelatyny
1,5 szkl. śmietanki 30%
25 dag cukru
Herbatniki zmiksować w blenderze. Margarynę stopić, wymieszać z resztą składników. Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić. Twaróg zmielić. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody, podgrzewając, ropzuścić, następnie ostudzić. Kremówkę ubić. Jagody zmiksować, dodać ser i cukier. Dokładnie utrzeć. Ucierając, dodawać żelatynę. Na koniec dodać śmietankę. Masę wylać na gotowy spód. Schładzać całą noc. Udekorować jagodami lub borówkami i miętą.
Jagodowe sernikobrownies
Składniki:
200 g mlecznej czekolady
200 g margaryny
400g cukru pudru
5 jajek
100 g mąki pszennej
1/2 kg półtłustego twarogu
35 dag jagód
cukier waniliowy
Margaryne utrzeć z 25 dag cukru pudru. Po kolei dodać trzy jajka. Czekoladę stopić i przestudzić, wlać do utartej margaryny. Wsypać mąkę, dokładnie wymieszać. 3/4 masy wylać na blaszkę o wym. 24x34cm. Twaróg utrzeć z resztą cukru pudru, cukrem waniliowym i pozostałymi jajkami. Wylać na masę czekoladową. Delikatnie wyłożyć resztę masy czekoladowej. Na wierzchu ułożyć jagody. Piec ok. 55 min w temp. 160st. Ostudzić w otwartym piekarniku.
Konfitura jagodowo-malinowo-truskawkowa
Składniki:
1/2 kg jagód
1/2 kg malin
1/2 kg truskawek
3,5 kg cukru
cukier waniliowy
3 op. żel-fix do dżemów
Owoce umyć, odszypułkować, osuszyć. Zasypać cukrem i odstawić na noc do lodówki. Następnie całość zagotować, dodać cukier waniliowy i żel-fixy. Gotować ok. 30 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcić i odstawić do wystudzenia.
Smacznego!!