Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Walentynkowe inspiracje

Jak to mówią "święto miłości" zbliża się wielkimi krokami - to ostatni dzwonek na zaaranżowanie romantycznego wieczoru we dwoje, który będzie już za 4 dni! :) Jeśli jeszcze nie wiesz co przygotować i wciąż Ci brak wyjątkowych inspiracji koniecznie przeczytaj ten wpis do końca! :)
14 luty, czyli zwyczajowe święto zakochanych nie jednych przyprawia o zawrót głowy :) Niektórzy z utęsknieniem czekają na ten dzień z nadzieją, że dostaną walentynkę lub zdarzy się przełom w ich życiu, inni wręcz przeciwnie - irytują ich wszechobecne serduszka na każdej witrynie sklepowej i cała masa walentynkowych gadżetów.
 
Przeciwnicy tego dnia krytykują tradycję obdarowywania ukochanych upominkami i szczególne okazywanie swych uczuć, mówiąc że tak trzeba na co dzień. Zgadzam się z tym w zupełności, ale kto nie lubi świętować, kto nie lubi szczególnych okazji i pretekstów do pozwolenia sobie na coś więcej :) Dopóki byłam sama nie przywiązywałam do tego dnia żadnej uwagi, dzień jak co dzień - nic wyjątkowego. Jednak w tym roku po raz piąty będę się starać zrobić coś szczególnego - romantyczną kolację przy świecach, odpowiedni nastrój i mały (praktyczny!) upominek. Romantycznych kolacji w ciągu roku przygotowuję na prawdę wiele, ale każda jest inna, każda ma swój inny urok, a ta w walentynkowy wieczór powinna mieć szczególny wymiar - w końcu przez żołądek do serca.
 
Dziś chciałabym dla wszystkich (dla tych którzy planują coś szczególnego na walentynkowy wieczór i dla tych, którzy w pełni negują to święto) zaproponować kilka smacznych dań i deserów idealnych na romantyczny wieczór we dwoje.

Na początku moich walentynkowych inspiracji chciałabym zaproponować coś smacznego na danie główne lub wytrawną przekąskę, następnie smaczny deser, a na końcu coś do wypicia : )
 
Walentynkowy wieczór i romantyczna kolacja krok po kroku :)
 
Na początek lekka przekąska na ciepło - panierowany oscypek. Delikatny, cieplutki, lekko ciągnący się ser w chrupiącej, a zarazem delikatnej panierce z zarodków pszennych.
 

Walentynkowe inspiracje

 
Składniki:
4 grube plastry oscypka
0,5 szklanki zarodków pszennych 
2 łyżeczki konfitury żurawinowej
pieprz ziołowy
1 jajko
1 łyżka
olej do smażenia
 

Przygotowanie:

Oscypek musimy pokroić w grubsze plastry. Do jednej miseczki przesypujemy zarodki pszennej, a do drugiej wbijamy jajko i wlewamy mleko – mieszamy energicznie widelcem. Każdy plaster sera z osobna wkładamy do jajka, a następnie przekładamy do miseczki z zarodkami pszennymi i z jednej strony posypujemy delikatnie pieprzem ziołowym i dokładnie obtaczamy w zarodkach – dociskamy. Ser doprawiamy tylko i wyłącznie samym pieprzem, gdyż jest wystarczająco mocno słony. Oscypek smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu po 1-2 minutki z każdej strony tak aby był ładnie rumiany. Podajemy zaraz po usmażeniu na gorąco, na środku układamy po pół łyżeczki konfitury żurawinowej. Tak przygotowany oscypek jest bardzo mięciutki, lekko ciągnący i ma świetny smak.

 

Kiedy już zjemy coś lekkiego, można przejść do dania głównego - moja propozycja to roladki z piersi kurczaka ze smacznym wnętrzem :)

 

Walentynkowe inspiracje

 

Składniki:
pierś z kurczaka
4 plastry oscypka
2 łyżeczki konfitury żurawinowej
pieprz ziołowy
bazylia
sól
jajko
bułka tarta
olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka dzielimy na filety (powinny wyjść 4 duże), a następnie dość cienko je rozbijamy. Mięso doprawiamy pieprzem ziołowym, który nada mu super aromat i smak oraz bazylią i solą. grubsze plastry oscypka kroimy w cieńsze paski. Na brzegu każdego filetu układamy po 2 kawałki sera, po pół łyżeczki konfitury i ponownie ser. Następnie roladki dość ściśle zwijamy i spinamy wykałaczkami. Mięso panierujemy w jajku i bułce tartej, po czym smażymy w głębokim tłuszczu z każdej strony na rumiany kolor. Pyszne jedzonko gotowe.

 

Oczywiście do środka można włożyć inne dodatki - to co lubimy najbardziej.

 

Po obfitej kolacji i dłuższej przerwie na odpoczynek nadchodzi czas na małą przyjemność - deser! Słodkości są dla mnie tym co lubię najbardziej, dlatego często eksperymentuje i przygotowuję mojemu lubemu coraz to nowsze smakołyki, dlatego dziś podsunę Wam 3 jakże proste przepisy na pyszne deserki!

 

Pierwszy z nich to prawdziwie miłosny deser dla zakochanych – gruszki w winnej glazurze w wyjątkowo smacznym wydaniu. Ponadto przygotowując ten deser upieczemy dwie pieczenie na jednym ogniu, gdyż w efekcie końcowym będziemy mieć gotowy nie tylko wspaniały i nietypowy deser, ale również aromatyczne, grzane wino – idealny deser i napój na romantyczny wieczór we dwoje.. : )

 

Walentynkowe inspiracje

 

Składniki:
2 twarde gruszki
300ml półsłodkiego, czerwonego wina
1,5 łyżki prawdziwego miodu
0,5 łyżeczki cynamonu
3 goździki
6 łyżeczek konfitury żurawinowej
mielone orzechy

 

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki – jak na wyjątkowy wieczór przystało muszą być najwyższej jakości! : ) Użyłam prawdziwego miodu z mniszka lekarskiego oraz domowej roboty wina jeżynowo-gronowego (robiła moja siostra). Do tego goździki i cynamon Prymat. W pierwszej kolejności obieramy specjalną obieraczką gruszki – od góry w dół, nie dookoła gdyż będą gorzej wyglądać, ważne aby pozostawić szypułki. Do niewielkiego rondelka wlewamy wino, dodajemy miód, goździki i cynamon – podgrzewamy na wolnym ogniu i ciągle mieszamy aby miód się rozpuścił. Następnie wkładamy do wina gruszki i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Moje gruszki były dość twarde dlatego gotowałam je aż 12 minut i były idealne, jednak jeśli gruszki są miękkie to wystarczy nawet 5 minut. Pilnujemy aby wino nam nie wykipiało. Gruszki zaraz po wyjęciu z wina przekładamy do miski z mielonymi orzechami i dokładnie je obtaczamy i dociskamy. Na dwóch, niewielkich talerzykach układamy po 3 łyżeczki konfitury i układamy na środku gruszki – podajemy jako walentynkowy deser razem z lampką grzanego, aromatycznego wina.

 

Tak przy okazji proponowanego deseru chciałabym przytoczyć pewien bardzo sympatyczny cytat :)

 

"O miłości wiemy niewiele. Z miłością jest jak z gruszką. Gruszka jest słod­ka i ma kształt. Spróbuj zde­finiować kształt gruszki."


Kolejny deser jest bardzo prosty w przygotowaniu, ale potrzebujemy większą ilość czasu, aby deser się zastygł. Jednak ta propozycja podoba mi się z tym, że całość jest słodka i smaczna, a zarazem lekka i wbrew pozorom niskokaloryczna - różowa pianka na bazie jogurtu.

 

Walentynkowe inspiracje

 

Składniki:
400 ml jogurtu naturalnego
1 galaretka truskawkowa
3/4 szklanki wody
bita śmietana do dekoracji

 

Przygotowanie:

Na początku rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 3/4 szklanki wrzątku – bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do przestudzenia. W tym czasie do miski przekładamy jogurt naturalny i ubijamy go mikserem by stał się bardziej puszysty. Letnią galaretkę wlewamy wolnym strumieniem do jogurtu i cały czas miksujemy. Przelewamy masę do pucharków i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Przed podaniem można ozdobić bitą śmietaną

 

A na sam koniec, najszybszy w przygotowaniu, ale również bardzo smaczny i zdrowy deserk z kiwi i kaszy kukskus.

 

Walentynkowe inspiracje

 

Składniki:
4 kiwi
3/4 szklanki kaszy kuskus
4 łyżeczki cukru
bita śmietana w aerozolu

 

Odmierzamy kaszę kuskus, przesypujemy do miseczki i zalewamy wrzącą wodą o 1 cm powyżej powierzchni kaszy. Odstawiamy do czasu aż wchłonie całą wodę (ok. 3 minuty). Kiwi obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do malaksera (odkładamy 2 plasterki do dekoracji), dodajemy cukier i miksujemy całość na jednolity mus. Do pucharków nakładamy kaszę kuskus, następnie wlewamy warstwę musu z kiwi. Na koniec dekorujemy całość bitą śmietaną oraz plasterkiem kiwi.

 

A na koniec polecam pyszny miłosny drink, który pobudzi nasze zmysły i rozgrzeje atmosferę.. :)

 

Walentynkowe inspiracje

 

Składniki:
2 czerwone pomarańcze
100 ml czystej wódki
3 łyżeczki syropu truskawkowego
4 kostki lodu

 

Przygotowanie:

Pomarańcze przekrawamy na pół (ważne aby były czerwone, wtedy drink będzie miał czerwony – miłosny kolor, sam syrop truskawkowy trunku nie zabarwi tak ładnie) i wyciskamy z nich sok. Sok rozlewamy do 2 niewielkich szklaneczek. Do każdej szklaneczki dodajemy po 1,5 łyżeczki syropu truskawkowego – musi być bardzo słodki! Dolewamy również po 50ml wódki do każdej szklaneczki i mieszamy łyżeczką. Na koniec dodajemy pod 2 kostki lodu, wkładamy czerwoną słomkę i drink gotowy do wypicia.

 

Przepis jest na prawdę prosty, ale efekt przepyszny! Drink jest słodziutki, ponadto zawiera sporo witaminek : )

 

Proponowane dania i desery zostały sprawdzone i przetestowane na drugiej połówce - egzamin zdany na 6 z plusem także polecam! :) Na najbliższą walentynkową kolację szykuję całkiem nowe inspiracje, ale co to będzie zobaczycie w mojej księdze po 14 lutym - mam nadzieję, że i tym razem zasada "przez żołądek do serca" sprawdzi się doskonale i zachwycę mojego kochanego Mężczyznę :) Prawie wszystko dopięte na ostatni guzik, mam tyle pomysłów, że wszystko musiałam spisać na kartce, by o niczym nie zapomnieć :) Czerwone świece już są, skromny i praktyczny upominek jest, lista zakupów przygotowana.. już nie mogę się doczekać!

 

Życzę wszystkim udanego wieczoru walentynkowego, a nawet jeśli nie respektujecie tego święta to mimo wszystko zachęcam do zrobienia romantycznej kolacji we dwoje - odrobiny przyjemności nigdy za wiele :) 


rjustysia 11.02.2013 21:13
Świetne propozycje! Ogromny plus za dekoracje na zdjęciach. Najbardziej urzekły mnie te gruszki, prezentują się wspaniale i niezwykle smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak