Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjne, bożonarodzeniowe wypieki

W poprzednim wpisie zachęcałam do wypróbowania w te święta nieco innej odsłony świątecznych słodkości, jednak dla typowych tradycjonalistów prezentuję teraz 3 podstawowe wypieki, które w czasie świąt Bożego Narodzenia królują w wielu domach.

Gdybyśmy zrobili uliczną sonde lub ankiete, której pytanie brzmiałoby "Jakie ciasto kojarzy Ci się ze świętami Bożego Narodzenia?" Z pewnością dwiema najczęściej pojawiającymi się odpowiedziami byłaby "piernik" oraz "makowiec", tuż za nimi pojawiłoby się z pewnością wiele innych propozycji, jednak chyba każdy się ze mną zgodzi, że te 2 ciasta są typowe dla tego okresu, a w niektórych domach piecze się je tylko w tym czasie.

Chciałabym Wam dziś zaprezentować przepisy właśnie na te ciasta oraz rownież przepis na świąteczny keks, który może nie jest trochę doceniany, niemniej jednak jest to pyszne ciasto, które wiele osób piecze na święta.

Na pierwszym miejscu oczywiście piernik - mój ulubiony to taki z dużą ilością bakalii oraz z najlepszą przyprawą do piernika - Prymat.

Tradycyjne, bożonarodzeniowe wypieki

400 gram mąki pszennej
250 gram cukru
2 jajka
1 szklanka mleka
3-4 łyżki kakao
0,5 kostki margaryny
0,5 łyżeczki proszku do pieczenie
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
przyprawa do piernika Prymat

Margarynę należy roztopić i ostudzić. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier – ubijamy razem. Następnie na przemian dolewamy nieco mleka oraz dosypujemy mąkę, którą mieszamy ze wszystkimi sypkimi składnikami (kakao, soda, proszek, przyprawa do piernika, kakao). Na sam koniec wolnym strumieniem dolewamy ostudzoną margarynę.

Tradycyjne, bożonarodzeniowe wypieki

Bakalie:
5 śliwek suszonych
5 sztuk moreli
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 garście orzechów włoskich
2 garście rodzynków

Morele oraz śliwki kroimy w kostkę, orzechy siekamy, do miseczki dodajemy również kandyzowaną skórkę i rodzynki, wsypujemy łyżkę mąki i mieszamy – bakalie przesypujemy do piernikowej masy i mieszamy łyżką. Całość przelewamy do dowolnej formy (ja zrobiłam w formie na babkę) i pieczemy przez ok. 60 minut w temp. 170*. Ostudzoną babkę polewamy rozpuszczoną czekolada i dekorujemy pokrojonymi morelami.

Uwielbiam taki piernik - dodatkowo można przełożyć powidłami lub masą grysikową.

Kolejna propozycja to świąteczna strucla makowa - oczywiście, taka jak lubię najbardziej, czyli z dużą ilościa bakali :)

Tradycyjne, bożonarodzeniowe wypieki

Z racji, że do przygotowania tego wypieki potrzeba wiele składników, a opis przygotowania jest dość obszerny odsyłam Was do przepisu KPK: https://www.doradcasmaku.pl/przepis/303897/swiateczna-strucla-z-makiem.html

Ostatnia propozycja to wspomniany wcześniej keks świąteczny, bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny.

Tradycyjne, bożonarodzeniowe wypieki

Składniki:
2 niepełne szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
5 dag rodzynek
15 dag kandyzowanych owoców
4 jajka
kostka masła
2 łyżki rumu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Owoce kandyzowane mieszamy razem z owocami kandyzowanymi (mango, ananas itp) i zalewamy rumem – odstawiamy na 15 minut, a w tym czasie przygotowujemy resztę składników. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem, a następnie dodajemy jajka i dalej miksujemy. Z owoców odlewamy rum i dodajemy go do masła z cukrem i miksujemy (owoce mieszamy z łyżką mąki). Do utartych jajek dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem i całość miksujemy (masa jest dość gęsta), dodajemy kandyzowane owoce i rodzynki – mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wąskiej blaszki i pieczemy 50 minut, pierwsze 10 minut w temp. 200* a resztę czasu w temp. 150*. Po ostudzeniu i wyjęciu z blaszki posypujemy cukrem pudrem.

Być może ktoś z Was wypróbuje moje sprawdzone przepisy i zrobi takie ciasta na zbliżające się święta :)

 

IZABELA29 19.12.2013 08:51
pysznie ja na razie zbieram zdjęcia na aparacie ,mam problem z ich zgraniem..:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak