Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Walentynkowe ciasto z sercem

Walentynki coraz bliżej więc podzielę się z Wami przepisem na piękne Walentynkowe ciasto. Jak wiadomo własnoręcznie wykonane prezenty cieszą najbardziej, więc może w tym roku zamiast wydawać pieniądze na coś co będzie leżało w kącie, zróbcie ukochanej osobie ciasto? W końcu przez żołądek do serca :-)

PRODUKTY:


Ciasto czerwone:


1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125g masła lub margaryny
Barwnik spożywczy czerwony lub różowy
0,5 szklanki cukru



Ciasto waniliowe:


2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru waniliowego
4 jajka
250g masła lub margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia



WYKONANIE:


Ciasto czerwone i waniliowe wykonujemy tak samo miksując ze sobą wszystkie składniki.


Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajka, mąkę i proszek, ,w przypadku ciasta czerwonego jeszcze barwnik.


Ciasto czerwone przekładamy do keksówki i pieczemy w 180' ok. 40-50 minut (do suchego patyczka).


Ostudzone kroimy na kromki, a z każdej kromki wycinamy foremką serduszko.


Przygotowujemy ciasto waniliowe tak samo jak czerwone i małą część wykładamy do keksówki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą, na cieście układamy delikatnie serduszka - jedno koło drugiego.


Pozostałą część ciasta przełożyłam do rękawa cukierniczego bo było bardzo gęste więc nie chciałam poprzewracać serduszek. Zaczynając od boków wycisnęłam resztę ciasta do formy, a na koniec wygładziłam je delikatnie łyżką.


Piec w 180' ok. 50 minut.

 

Walentynkowe ciasto z sercem

 

Walentynkowe ciasto z sercem

 

Walentynkowe ciasto z sercem

aisoglam 26.05.2013 11:14
Bombowy pomysł na niecodzienne ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak