Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka z wanilią i cukrem perlistym

Chałka tak pyszna, że robiłam ją 3 dni pod rząd. Idealna, miękka, puszysta, posmarowana masłem na idealne śniadanie.

PRODUKTY:

 

300g mąki pszennej
15g świezych drożdży
1 jajko
0,5 szklanki mleka ciepłego
4 łyżki cukru waniliowego domowej roboty
Ziarenka z jednej laski wanilii
50g masła stopionego


1 jajko do posmarowania chałki
1 łyżka cukru perlistego

 

WYKONANIE:

 

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko, cukier, roztopiony tłuszcz, ziarenka wanilii i drożdże rozmieszane z mlekiem.


Wyrabiamy elastyczne ciasto.


Formujemy kulę, miskę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.


Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy wałek. Wałeczki przeplatamy tworząc warkocz.


Przenosimy chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 0,5 godziny. 


Po wyrośnięciu, smarujemy ją rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym.

Pieczemy chałkę ok. 30 - 35 minut w 180'. 

 

Chałka z wanilią i cukrem perlistym

 

Chałka z wanilią i cukrem perlistym


Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak