Chałka z wanilią i cukrem perlistym
PRODUKTY:
300g mąki pszennej
15g świezych drożdży
1 jajko
0,5 szklanki mleka ciepłego
4 łyżki cukru waniliowego domowej roboty
Ziarenka z jednej laski wanilii
50g masła stopionego
1 jajko do posmarowania chałki
1 łyżka cukru perlistego
WYKONANIE:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko, cukier, roztopiony tłuszcz, ziarenka wanilii i drożdże rozmieszane z mlekiem.
Wyrabiamy elastyczne ciasto.
Formujemy kulę, miskę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy wałek. Wałeczki przeplatamy tworząc warkocz.
Przenosimy chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 0,5 godziny.
Po wyrośnięciu, smarujemy ją rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem perlistym.
Pieczemy chałkę ok. 30 - 35 minut w 180'.
Smacznego!