Zapleć sobie chałkę

PRODUKTY:
300g mąki pszennej
15g świeżych drożdży
0,5 szklanki ciepłego mleka
Szczypta soli
4 łyżki cukru
1 jajko
50g masła lub margaryny (roztopionej)
+ 1 jajko do smarowania i mak do posypania
WYKONANIE:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko, cukier, roztopiony tłuszcz i drożdże rozmieszane z mlekiem.
Wyrabiamy elastyczne ciasto.
Formujemy kulę, miskę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy wałek.
Z wałków zaplatamy chałkę, układamy na blaszce wysmarowanej margaryną i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy ją rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem lub kruszonką.
Pieczemy w 180' przez 30-35 minut.
Smacznego!