Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapleć sobie chałkę

Chałka jest idealnym rozwiązaniem na leniwe śniadanie, z mojego przepisu chałka wyjdzie Wam lepsza niż z niejednej piekarni, a dzięki filmikowi możecie sobie ją zapleść tak by wyglądała profesjonalnie.

PRODUKTY:

300g mąki pszennej
15g świeżych drożdży
0,5 szklanki ciepłego mleka
Szczypta soli
4 łyżki cukru
1 jajko
50g masła lub margaryny (roztopionej)

+ 1 jajko do smarowania i mak do posypania

WYKONANIE:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko, cukier, roztopiony tłuszcz i drożdże rozmieszane z mlekiem.
Wyrabiamy elastyczne ciasto.

Formujemy kulę, miskę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, z każdej formujemy wałek.

 

Z wałków zaplatamy chałkę, układamy na blaszce wysmarowanej margaryną i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie smarujemy ją rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem lub kruszonką.

 

Pieczemy w 180' przez 30-35 minut.

 

Smacznego!

 

Anna133 24.06.2014 17:52
zazdroszczę wprawy ,bardzo pomocny filmik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak