Tartaletki wytrawne

Opublikowano: 04.01.2013
Autor: APM
Tartaletki wytrawne
Te małe pyszności nie tylko elegancko wyglądają, ale i wybornie smakują. Kruche ciasto i pyszny farsz, sprawdzą się na każdej imprezie i nie tylko.

Tartaletki z łososiem i sosem serowym

 

Polecam podawać na ciepło, na zimno już nie są tak pyszne :-)

 

PRODUKTY:


Ciasto:


150g mąki pszennej
125g masła lub margaryny
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia


Farsz:


250g filetu z łososia
Pieprz cytrynowy
Kawałek pora
Pietruszka
1 łyżka masła



Sos serowy:


1/4 szklanki mleka
50g masła
1 kostka rosołowa
120g sera camembert naturalnego
20g sera żółtego
130ml śmietany
Pieprz


WYKONANIE:


Farsz:


Łososia pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem cytrynowym i podsmażyć na maśle na rumiano, dodać pora i chwilę razem smażyć.


Sos:


W rondelku rozpuszczamy masło z kostką rosołową, dodajemy pokrojone sery i cały czas mieszamy aż do ich rozpuszczenia, dodajemy śmietanę, mleko. Doprawiamy pieprzem.
Sosem zalać rybę i dokładnie wymieszać.


Ciasto:


Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek, sól, żółtka, śmietanę i margarynę. Wszystko drobno posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto ( w razie potrzeby dosypać mąki żeby się nie kleiło ).

Ciasto włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować i wyciąć szklanką koła, wyłożyć nimi foremki wysmarowane margaryną.

 Z folii aluminiowej wyciąć tyle kwadratów ile mamy babeczek, wyłożyć nią ciasto i wysypać suchą fasolkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180' przez ok. 10 minut. 

Po tym czasie wyciągnąć babeczki, wyrzucić folię z fasolą i nałożyć farsz. Piec babeczki ok. 20 minut aż boki lekko się zarumienią. 
Posypać posiekaną pietruszką.


 

 

Tartaletki z kurczakiem, pomidorkami i oliwkami

 

PRODUKTY:


150g mąki pszennej
125g masła lub margaryny
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18%
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli



1 filet z kurczaka
Kilka czarnych oliwek
Kilka pomidorków koktajlowych
Sól, pieprz, słodka lub ostra papryka



150ml śmietany 18%
1 duży ząbek czosnku
100ml przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oregano
0,5 łyżeczki pieprzu
Szczypta soli



Świeża bazylia



WYKONANIE:


Kurczaka umyć, pokroić w kostkę oprószyć przyprawami i podsmażyć na rumiano na patelni.
Śmietanę wymieszać z przecierem, solą, pieprzem przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cukrem i oregano, wlać do kurczaka, dorzucić pokrojone pomidorki i oliwki - w
ymieszać. 

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek, sól, żółtka, śmietanę i margarynę. Wszystko drobno posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto ( w razie potrzeby dosypać mąki żeby się nie kleiło ).

Ciasto włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować i wyciąć szklanką koła, wyłożyć nimi foremki wysmarowane margaryną.

 Z folii aluminiowej wyciąć tyle kwadratów ile mamy babeczek, wyłożyć nią ciasto i wysypać suchą fasolkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180' przez ok. 10 minut.

Po tym czasie wyciągnąć babeczki, wyrzucić folię z fasolą i nałożyć farsz. Piec babeczki ok. 20 minut aż boki lekko się zarumienią.
Posypać posiekaną bazylią.

 

 

 



prymat