Jak co roku 14 lutego w większości krajów obchodzone są Walentynki. Pochodzą z Zachodu, ale w Polsce zakorzeniły się na dobre. Jak wszystko ma swoich zwolenników i przeciwników. Co ja o tym myślę? Jestem gdzieś pośrodku. Za Walentynkami nie przepadam, ale również nie mam nic przeciw. Warto jednak taki dzień organizować sobie i swojej drugiej połówce częściej niż tylko raz w roku.
Jeśli chodzi o prezent nie musi być wyszukany. Wystarczy, że damy coś od siebie, coś słodkiego na pewno się sprawdzi.
Torcik walentynkowy
Składniki na biszkopt:
1 szklanka mąki tortowej
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń waniliowy
szczypta soli
6 łyżek wody
Białka ubij na sztywno z 6 łyżkami wody i z solą.
Cały czas ubijając dodawaj cukier. Powoli dodawaj żółtka oraz przesianą mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia.
Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok 25 minut w 170 stopniach.
I warstwa:
1/2 l soku z czarnej porzeczki
1 budyń śmietankowy
Budyń przygotuj jak na opakowaniu używając do tego soku (nie dodawaj cukru) Przestudź.
II warstwa:
1/2 l śmietanki kremowej
1 galaretka cytrynowa
Galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody i odstaw.
Śmietankę ubij na sztywno i cały czas ubijają dodawaj tężejącą galaretkę.
PLUS:
1 galaretka wiśniowa
opakowanie biszkoptów
cukier puder do posypania, choć to niekonieczne
Galaretkę rozpuść wedle instrukcji na opakowaniu i odstaw by stężała.
Ciasto przekrój na pół. Na wierzchniej warstwie foremkami do ciastek powycinaj serca.
Na ciasto wyłóż czerwony budyń, a na budyniu biszkopty i rozsmaruj na nich ubitą śmietanę.
Wylej tężejącą galaretkę a na to połóż wierzch placka.
Całość możesz posypać cukrem pudrem.
Pastelowy torcik
2 opakowania biszkoptów
2 budynie śmietankowe
2 galaretki wiśniowe
2 łyżki cukru
3 szklanki mleka
200 g masła
2 galaretki pomarańczowe
1 puszka mleka skondensowanego
1 tabliczka mlecznej czekolady
W szklance mleka wymieszaj budynie i cukier. Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozpuszczony proszek i ugotuj budyń. Do gorącego budyniu dodaj galaretki wiśniowe i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia. Masło utrzyj na puch, porcjami dodawaj przestudzony budyń.
Tortownicę wyłóż biszkoptami i wyłóż na nie masę budyniową, wyrównaj łopatką. Odstaw na kilka minut do lodówki. Na wierzchu ułóż biszkopty.
Pomarańczowe galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzątku i odstaw do przestudzenia.
Mleko skondensowane przelej do miski i ubijaj mikserem przez chwilę ok. 1 minutę. Po czym dodaj przestudzone galaretki. Miksuj do połączenie się składników.
Tak przygotowaną masę wyłóż na biszkopty i wyrównaj. Wstaw do lodówki by ciasto stężało.
Przed podaniem posyp startą czekoladą.
Tarta czekoladowa z truskawkami
3 żółtka
1 jajko
180 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
30 g kakao
60 g cukru pudru
300 ml mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 tabliczka gorzkiej czekolady
75 g cukru
100 g zimnego masła
szczypta soli
truskawki ok. 500 g, zależy od Was jak lubicie
160 g mąki pszennej posiekaj z masłem.Dodaj kakao, sól, cukier puder i jajko. Zagnieć ciasto, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż na wysmarowaną masłem formę.
Ciasto ponakłuwaj widelcem lub obciąż fasolkami i piecz w nagrzanym do 190 C piekarniku przez 10 minut.
W rondelku zagotuj mleko. Cukier z żółtkami ubij na kogel mogel.
Wsyp mąkę ziemniaczaną i pozostałą mąkę pszenną, dokładnie wymieszaj.
Masę wlej do mleka, zagotuj cały czas mieszając.
Zdejmij z ognia, dodaj ekstrakt waniliowy i połamaną na kawałki czekoladę.
Wymieszaj aż czekolada się rozpuści.
Gorącą masę wylej na wystudzone ciasto.
Na wierzch ułóż pokrojone truskawki i odstaw do lodówki na kilka godzin.