Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Walentynki

Jak co roku 14 lutego w większości krajów obchodzone są Walentynki. Pochodzą z Zachodu, ale w Polsce zakorzeniły się na dobre. Jak wszystko ma swoich zwolenników i przeciwników.

Jak co roku 14 lutego w większości krajów obchodzone są Walentynki. Pochodzą z Zachodu, ale w Polsce zakorzeniły się na dobre. Jak wszystko ma swoich zwolenników i przeciwników. Co ja o tym myślę? Jestem  gdzieś pośrodku. Za Walentynkami nie przepadam, ale również nie mam nic przeciw. Warto jednak taki dzień organizować sobie i swojej drugiej połówce częściej niż tylko raz w roku. 

Jeśli chodzi o prezent nie musi być wyszukany. Wystarczy, że damy coś od siebie, coś słodkiego na pewno się sprawdzi.

Torcik walentynkowy

Składniki na biszkopt:

1 szklanka mąki tortowej

6 jajek

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 budyń waniliowy

szczypta soli

6 łyżek wody

Białka ubij na sztywno z 6 łyżkami wody i z solą.
Cały czas ubijając dodawaj cukier. Powoli dodawaj żółtka oraz przesianą mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia.
Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok 25 minut w 170 stopniach.

I warstwa:

1/2 l soku z czarnej porzeczki

1 budyń śmietankowy

Budyń przygotuj jak na opakowaniu używając do tego soku (nie dodawaj cukru) Przestudź.

II warstwa:

1/2 l śmietanki kremowej

1 galaretka cytrynowa

Galaretkę rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody i odstaw.
Śmietankę ubij na sztywno i cały czas ubijają dodawaj tężejącą galaretkę.

PLUS:

1 galaretka wiśniowa

opakowanie biszkoptów

cukier puder do posypania, choć to niekonieczne

Galaretkę rozpuść wedle instrukcji na opakowaniu i odstaw by stężała.
Ciasto przekrój na pół. Na wierzchniej warstwie foremkami do ciastek powycinaj serca.
Na ciasto wyłóż czerwony budyń, a na budyniu biszkopty i rozsmaruj na nich ubitą śmietanę.
Wylej tężejącą galaretkę a na to połóż wierzch placka.
Całość możesz posypać cukrem pudrem.

Walentynki

Pastelowy torcik

2 opakowania biszkoptów

2 budynie śmietankowe

2 galaretki wiśniowe

2 łyżki cukru

3 szklanki mleka

200 g masła

2 galaretki pomarańczowe

1 puszka mleka skondensowanego

1 tabliczka mlecznej czekolady

W szklance mleka wymieszaj budynie i cukier. Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozpuszczony proszek i ugotuj budyń. Do gorącego budyniu dodaj galaretki wiśniowe i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia. Masło utrzyj na puch, porcjami dodawaj przestudzony budyń.
Tortownicę wyłóż biszkoptami i wyłóż na nie masę budyniową, wyrównaj łopatką. Odstaw na kilka minut do lodówki. Na wierzchu ułóż biszkopty.
Pomarańczowe galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzątku i odstaw do przestudzenia.
Mleko skondensowane przelej do miski i ubijaj mikserem przez chwilę ok. 1 minutę. Po czym dodaj przestudzone galaretki. Miksuj do połączenie się składników.
Tak przygotowaną masę wyłóż na biszkopty i wyrównaj. Wstaw do lodówki by ciasto stężało.
Przed podaniem posyp startą czekoladą.

Walentynki

Tarta czekoladowa z truskawkami

3 żółtka

1 jajko

180 g mąki pszennej

20 g mąki ziemniaczanej

30 g kakao

60 g cukru pudru

300 ml mleka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 tabliczka gorzkiej czekolady

75 g cukru

100 g zimnego masła

szczypta soli

truskawki ok. 500 g, zależy od Was jak lubicie

160 g mąki pszennej posiekaj z masłem.Dodaj kakao, sól, cukier puder i jajko. Zagnieć ciasto, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wyłóż na wysmarowaną masłem formę.
Ciasto ponakłuwaj widelcem lub obciąż fasolkami i piecz w nagrzanym do 190 C piekarniku przez 10 minut.
W rondelku zagotuj mleko. Cukier z żółtkami ubij na kogel mogel.
Wsyp mąkę ziemniaczaną i pozostałą mąkę pszenną, dokładnie wymieszaj.
Masę wlej do mleka, zagotuj cały czas mieszając.
Zdejmij z ognia, dodaj ekstrakt waniliowy i połamaną na kawałki czekoladę.
Wymieszaj aż czekolada się rozpuści.
Gorącą masę wylej na wystudzone ciasto.
Na wierzch ułóż pokrojone truskawki i odstaw do lodówki na kilka godzin.

Walentynki

monikaT83 19.01.2016 11:31
Pyszne piękne torciki:). Pora już myśleć o Walentynkowych deserach bo już noe cały miesiąc został @)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak