"Wakacyjny przepis"

Opublikowano: 22.08.2012
Autor: smerfetka79
"Wakacyjny przepis"
Uwielbiam podróże i zawsze staram się przywieźć z nich coś pysznego. Niestety do Azji nie udało mi się jak dotąd dotrzeć chociaż bardzo bym chciała...ale marzenia się spełniają, więc może kiedyś się uda:) Jakiś czas temu, oglądając zdjęcia koleżanki z podróży po Azji, natrafiłam na bardzo wiele „smakowitych fotografii"- pełnych kolorowych przypraw, nieznanych dań. Na jednym z nich znajdowało się podobne danie. Mogłam sobie tylko wyobrazić składniki, jego proporcje, etapy tworzenia/ Moja koleżanka Ania, opowiadało o jego smaku z taką pasją że postanowiłam je odtworzyć… co prawda na swój sposób- bo mogłam się tylko domyślać co tak naprawdę znajdowało się w środku:) A o to i efekty tego co mi wyszło :) Postanowiłam połączyć zieloną pastę curry z mleczkiem kokosowym i bakłażanem- pomimo, że w oryginale nie wiedziała co jadła:)))i to był strzał w 10:)

 

                               

Skladniki:)

1 opakowanie zielonej pasty curry (50 gram)

1 puszka mleka kokosowego

4 plastry bakłażana ( ok. 100 gram)

makaron ryżowy ok. 150 gram.

sos sojowy- ok. 1/2 łyżeczki chyba że wolicie czuć bardziej intensywny aromat

odrobina pieprzu seczuańskiego

kilka paseczków filetu z kurczaka ( ok. 100 gram)

 

 

Bakłążana kroimy na plastry, solimy a po ok. 10-15 minutach płuczemy i kroimy na drobne cząstki. Pastę podgrzewamy z dodatkiem sosu sojowego dodajemy kawałki kurczaka a następnie dodajemy mleczko kokosowe i dusimy ok. 2-3 minut. Następnie,ma maszej patelni powinny sie znaleźć  cząstki  bakłażana. i całość dusimy jescze ok. 4 minut. Doprawiamy odrobiną pieprzu- z pieprzu możemy zrezygnować bo danie i tak jest dosyć pikantne.

Makaron zalewamy wrzątkiem na około 2- minuty (aż będzie miękki) wykładamy na talerz i polewamy sosem. Dekorujemy odrobina mleczka. Smacznego...

 

 

 

 

 

 

 

prymat