Wachlarz przypraw Prymat cz. II

Opublikowano: 15.10.2011
Autor: Mysiunia
Wachlarz przypraw Prymat cz. II
Słów kilka o historii i właściwościach pewnych przypraw

Dziś postanowiłam zaprezentować kilka przypraw używanych głównie do przyrządzania ciast i deserów oraz innych potraw na słodko. Jako pierwsze wybrałam mój ukochany cynamon, ale zamieszczę również nieco informacji o wanilii oraz goździkach.

 

 

Cynamon jest to bardzo popularna przyprawa o specyficznym aromacie i smaku. Cynamon uzyskujemy z cynamonowców - wiecznie zielonych drzew, które obecnie są uprawiane w klimacie subtropikalnym. Wyróżniamy blisko 50 rodzajów drzew wywodzących się z tego gatunku, jednak cynamon, który spożywamy pochodzi głównie z cynamonowca cejlońskiego - wysuszoną korę ściąga się z drzewa i albo pozostawia się w zwiniętych w rulony kawałkach lub tez ściera się na drobny proszek. Korzenny aromat cynamonu nadaje mu olejek cynamonowy, który jest zawarty w korze cynamonowca. Cynamon w moim domu nie jest bardzo często używany, ponieważ domownicy są podzieleni:) Ja z moim tata uwielbiamy aromat i posmak cynamonu, natomiast siostra i mama nie bardzo..  Jednak z tatą mamy swoje, nieco dziwne specjały związane z tą przyprawa, jak np. twarożek podgrzewany ze śmietaną, cukrem i cynamonem:) Aczkolwiek nie ma nic lepszego jak domowa szarlotka z duża ilością cynamonu, gdy po wyjęciu z piekarnika po całym domu roznosi sie ten przyjemny zapach.. ahh.. :)


Pewnie każdy z nas miał w swoim życiu tego typu zaskoczenie, że kupując cukier waniliowy okazuje się, że jest on cukrem wanilinowym - jaka to różnica? W nazwie niewielka, często nawet niezauważalna dla klientów i sprzedawców (mina Pani ekspedientki, którą poprosiłam o cukier wanilinowy - bezcenna :) ) Główną przyczyna tych nieścisłości jest cena. Wanilia jest rośliną dość drogą, dlatego chcąc kupować cukier waniliowy musielibyśmy w znaczny sposób ograniczyć jego zastosowanie, dlatego też wymyślono cukier wanilinowy, który jest zwykłym cukrem aromatyzowanym substancją chemiczną. Cukier wanilinowy smakiem i aromatem przypomina zapach prawdziwej wanilii, jednak niestety nią nie jest, a zwykłym sztucznym zamiennikiem. Sama wanilia natomiast jest roślinną z rodziny storczykowatych i pochodzi z krajów tropikalnych, a największym jej producentem jest Madagaskar.


Goździki są ostatnią z przypraw jakie chcę tu dziś zaprezentować. Od razu się przyznaję, że u mnie w kuchni goździki są wykorzystywane głównie do zdobienia potraw i robienia owocowych, świątecznych dekoracji, jednak czasem zdarzy mi się również dodać kilka goździków do grzanego wina czy kompotu. goździki to nic innego jak zasuszone pąki drzewa goździkowego, które zbiera się jeszcze przed ich rozkwitnięciem. Oprócz zastosowania goździków w kuchni, wykorzystuje sie je również w medycynie. Dobre goździki można poznać wrzucając je do wody powinny zatonąć lub postawić się pionowo. Oprócz wykorzystywania ich do słodkich deserów i napojów, można je również dodawać do mięs i potraw na ostro.

prymat