Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

W zdrowym trendzie zdrowy duch

Głośno było jakiś czas temu na temat glutenu i badań nad nim, ponieważ ci sami naukowcy, którzy kilka lat wcześniej stwierdzili, że gluten powodował problemy układu pokarmowego teraz wykazują, że sam gluten nie ma z tym nic wspólnego. Nowe badania wykazują że winowajcą jest glifosat. Jest to aktywnym składnik używany do zwalczaniu chwastów na całym świecie przy nie tylko na polach pszenicy, ale i innych uprawach. Może warto się zastanowić, więc nad spożywaniem drożs

Głośno było jakiś czas temu na temat glutenu i badań nad nim, ponieważ ci sami naukowcy, którzy kilka lat wcześniej stwierdzili, że gluten powodował problemy układu pokarmowego teraz wykazują, że sam gluten nie ma z tym nic wspólnego. Nowe badania wykazują że winowajcą jest glifosat. Jest to aktywnym składnik używany do zwalczaniu chwastów na całym świecie przy nie tylko na polach pszenicy, ale i innych uprawach.

Może warto się zastanowić, więc nad spożywaniem droższych, ale mniej szkodliwych produktów ekologicznych. Na bazie takich produktów proponuję zrobić np. ciasteczka. Bo czemu odmawiać sobie małych, ale zdrowych przyjemności. Z ta propozycją nie będziecie mieć problemu jeść czy nie jeść, dieta i figura czy przyjemność?

Są smaczne, kruche (następnego dnia przypominają biszkopty), bezglutenowe, no i bezpieczne dla figury, więc myślę, że powinny Wam się spodobać moje drogie panie.

BEZGLUTENOWE CIASTKA KOKOSOWO MIGDAŁOWE

W zdrowym trendzie zdrowy duch

 

 

 

 

Składniki:
1 szklanka mąki kokosowej
1/2 szklanki mąki migdałowej
2 łyżki płatków migdałowych 
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
sok z 1 pomarańczy
100 g masła
1 jajko
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę kokosową, dodajemy do niej mąkę migdałową i płatki migdałowe oraz sodę. Do składników suchych dodajemy startą skórkę pomarańczową i sok. Następnie dodajemy miód, masło i jajko. Zagniatamy ciasto.
Ciasto będzie trochę "sypiące" (przypomina mokry piasek,mąka kokosowa wchłania dużo płynu,więc można dodać więcej soku z pomarańczy jeśli jest za sypkie). 
Wkładamy je do lodówki na pół godziny. Po tym czasie lepimy w ciasta w dłoniach kulki, które lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-18 minut aż się zarumienią w 180 stopniach.
uwaga:
Ciasto po zagnieceniu nie będzie plastyczne a lekko rozpadające się. Po schłodzeniu trzeba je trochę pougniatać w dłoniach przy robieniu kulek na ciastka 


Po upieczeniu ciastka będą miały lekko popękana skorupkę, a w środku będą biszkoptowe. Dopiero następnego dnia robią się jak biszkopciki.

 

BATONIKI OWSIANE

W zdrowym trendzie zdrowy duch

 

 

 

 

 

Składniki:
1 szklanki płatków owsianych
1 szklanki otrębów pszennych 
1 garść rodzynek
1 garść suszonej żurawiny
2 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki miodu
2 łyżki syropu klonwego
 1 białko

Przygotowanie:
Wszystkie składniki suche (płatki i otręby) mieszamy dokładnie (ja dodatkowo trochę zmiksowałam aby były drobniejsze) Dodajemy rodzynki i żurawinę oraz wiórki kokosowe.
Następnie dodajemy składniki mokre czyli miód i syrop a na koniec łączymy wszystko białkiem. Powstałą masę (dość sypka, ale pod żadnym pozorem nie zagniatać!) rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy, tak aby powstał placek 0,5-1 cm grubości.
Pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika placek kroimy na paski o szerokości 3-4 com i odstawiamy do wystudzenia.

 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak