Głośno było jakiś czas temu na temat glutenu i badań nad nim, ponieważ ci sami naukowcy, którzy kilka lat wcześniej stwierdzili, że gluten powodował problemy układu pokarmowego teraz wykazują, że sam gluten nie ma z tym nic wspólnego. Nowe badania wykazują że winowajcą jest glifosat. Jest to aktywnym składnik używany do zwalczaniu chwastów na całym świecie przy nie tylko na polach pszenicy, ale i innych uprawach.
Może warto się zastanowić, więc nad spożywaniem droższych, ale mniej szkodliwych produktów ekologicznych. Na bazie takich produktów proponuję zrobić np. ciasteczka. Bo czemu odmawiać sobie małych, ale zdrowych przyjemności. Z ta propozycją nie będziecie mieć problemu jeść czy nie jeść, dieta i figura czy przyjemność?
Są smaczne, kruche (następnego dnia przypominają biszkopty), bezglutenowe, no i bezpieczne dla figury, więc myślę, że powinny Wam się spodobać moje drogie panie.
BEZGLUTENOWE CIASTKA KOKOSOWO MIGDAŁOWE
Składniki:
1 szklanka mąki kokosowej
1/2 szklanki mąki migdałowej
2 łyżki płatków migdałowych
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
sok z 1 pomarańczy
100 g masła
1 jajko
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę kokosową, dodajemy do niej mąkę migdałową i płatki migdałowe oraz sodę. Do składników suchych dodajemy startą skórkę pomarańczową i sok. Następnie dodajemy miód, masło i jajko. Zagniatamy ciasto.
Ciasto będzie trochę "sypiące" (przypomina mokry piasek,mąka kokosowa wchłania dużo płynu,więc można dodać więcej soku z pomarańczy jeśli jest za sypkie).
Wkładamy je do lodówki na pół godziny. Po tym czasie lepimy w ciasta w dłoniach kulki, które lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-18 minut aż się zarumienią w 180 stopniach.
uwaga:
Ciasto po zagnieceniu nie będzie plastyczne a lekko rozpadające się. Po schłodzeniu trzeba je trochę pougniatać w dłoniach przy robieniu kulek na ciastka
Po upieczeniu ciastka będą miały lekko popękana skorupkę, a w środku będą biszkoptowe. Dopiero następnego dnia robią się jak biszkopciki.
BATONIKI OWSIANE
Składniki:
1 szklanki płatków owsianych
1 szklanki otrębów pszennych
1 garść rodzynek
1 garść suszonej żurawiny
2 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki miodu
2 łyżki syropu klonwego
1 białko
Przygotowanie:
Wszystkie składniki suche (płatki i otręby) mieszamy dokładnie (ja dodatkowo trochę zmiksowałam aby były drobniejsze) Dodajemy rodzynki i żurawinę oraz wiórki kokosowe.
Następnie dodajemy składniki mokre czyli miód i syrop a na koniec łączymy wszystko białkiem. Powstałą masę (dość sypka, ale pod żadnym pozorem nie zagniatać!) rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy, tak aby powstał placek 0,5-1 cm grubości.
Pieczemy w 170 stopniach przez 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika placek kroimy na paski o szerokości 3-4 com i odstawiamy do wystudzenia.