Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

W roli głównej - TRUSKAWKI

Kto z nas ich nie lubi? Ja je po prostu uwielbiam. Wg mnie są to najlepsze owoce, których do tej pory miałam okazję skosztować.

Truskawka, a właściwie poziomka truskawkowa, to skrzyżowanie dwóch gatunków poziomki z rodziny różowatych. Krzyżówki tej podobno dokonano już w 1702 roku, krzyżując poziomkę wirginijską pochodzącą ze wschodnich rejonów Ameryki Północnej z chilijską.

Truskawki uprawia się we wszystkich krajach klimatu umiarkowanego oraz w chłodniejszych rejonach podzwrotnikowych. Jej owoce nadają się do bezpośredniego spożycia, można też ją przetwarzać (np. na dżemy, konfitury, kompoty, herbatę itp.).

Owoce truskawek zawierają wiele cennych dla organizmu substancji: antocyjany (pełnią w organiźmie funkcje ochronne), witaminę C (kwas askorbinowy - wspiera naturalne mechanizmy obronne komórek), fosfor (niezbędny do funkcjonowania każdej komórki, wchodzi w skład m.in. kości), żelazo (ważny składnik krwi, zapobiega niedokrwistości - anemii), bromelinę (enzym ułatwiający trawienie).

 

Z truskawek przyrządza się doskonałe desery. Ja jednak chciałabym przedstawić propozycje dla smakoszy. Potrawy, które mają specyficzny smak. Niemniej są ciekawe i myślę, że trochę odważne.

 

SAŁATKA Z TRUSKAWEK

 

20 dkg świeżych truskawek

1 czerwona cebula

1 łyżeczka octu balsamicznego

1 łyżeczka musztardy (dałam sarepską)

1 łyżeczka cukru

4 łyżeczki oliwy z oliwek

1 szczypta soli

 

Z octu, oliwy, musztardy, cukru i soli ukręciłam gładki sos. Cebulę pokroiłam w bardzo cienkie piórka, dodałam do sosu, wymieszałam i odstawiłam na pół godziny. Bardzo dojrzałe truskawki umyłam, odcięłam szypułki, pokroiłam w plasterki i dodałam do sosu z cebulą. Delikatnie wymieszałam.

 

W roli głównej - TRUSKAWKI

 

W roli głównej - TRUSKAWKI

 

PIERŚ Z KURCZAKA Z SOSEM TRUSKAWKOWYM

 

1 podwójna pierś z kurczaka

10 dkg świeżych truskawek

1 marynowana papryczka piri-piri

1 łyżeczka zalewy z papryczki

3 łyżeczki oliwy

1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego

1 łyżeczka cukru

1/2 małej czerwonej cebuli

1 łyżeczka musztardy (użyłam sarepskiej)

kilka listków świeżej bazylii

przyprawa złocisty kurczak

sól

olej do smażenia

 

Mięso podzieliłam na 4 porcje, posypałam przyprawą i solą, usmażyłam na oleju. Truskawki zmiksowałam z cebulą, bazylią, papryczką, zalewą, oliwą, pieprzem, cukrem, musztardą i odrobiną soli. Gotowym sosem truskawkowym polałam usmażone mięso.

 

W roli głównej - TRUSKAWKI

 

Po inne przepisy z truskawkami w roli głównej zapraszam do mojej księgi. I nie będą to tylko desery.

Beatris 24.02.2012 14:01
Te potrawy robiłam latem poprzedniego roku z naszych krajowych truskawek, a konkretnie z truskawek wyhodowanych przez moją mamę (niepryskanych). Ale jakoś tak zrobiło mi się ttuskawkowo, że zamieściłam ten wpis.
Cynowa_Beata 24.02.2012 13:20
O tej może roku niestety ale tylko szklarniowe zagraniczne albo mrożone.A nasze truskawka z pola najlepsze :) Choć mamy wiele odmian :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak