W roli głównej - TRUSKAWKI
Truskawka, a właściwie poziomka truskawkowa, to skrzyżowanie dwóch gatunków poziomki z rodziny różowatych. Krzyżówki tej podobno dokonano już w 1702 roku, krzyżując poziomkę wirginijską pochodzącą ze wschodnich rejonów Ameryki Północnej z chilijską.
Truskawki uprawia się we wszystkich krajach klimatu umiarkowanego oraz w chłodniejszych rejonach podzwrotnikowych. Jej owoce nadają się do bezpośredniego spożycia, można też ją przetwarzać (np. na dżemy, konfitury, kompoty, herbatę itp.).
Owoce truskawek zawierają wiele cennych dla organizmu substancji: antocyjany (pełnią w organiźmie funkcje ochronne), witaminę C (kwas askorbinowy - wspiera naturalne mechanizmy obronne komórek), fosfor (niezbędny do funkcjonowania każdej komórki, wchodzi w skład m.in. kości), żelazo (ważny składnik krwi, zapobiega niedokrwistości - anemii), bromelinę (enzym ułatwiający trawienie).
Z truskawek przyrządza się doskonałe desery. Ja jednak chciałabym przedstawić propozycje dla smakoszy. Potrawy, które mają specyficzny smak. Niemniej są ciekawe i myślę, że trochę odważne.
SAŁATKA Z TRUSKAWEK
20 dkg świeżych truskawek
1 czerwona cebula
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy (dałam sarepską)
1 łyżeczka cukru
4 łyżeczki oliwy z oliwek
1 szczypta soli
Z octu, oliwy, musztardy, cukru i soli ukręciłam gładki sos. Cebulę pokroiłam w bardzo cienkie piórka, dodałam do sosu, wymieszałam i odstawiłam na pół godziny. Bardzo dojrzałe truskawki umyłam, odcięłam szypułki, pokroiłam w plasterki i dodałam do sosu z cebulą. Delikatnie wymieszałam.
PIERŚ Z KURCZAKA Z SOSEM TRUSKAWKOWYM
1 podwójna pierś z kurczaka
10 dkg świeżych truskawek
1 marynowana papryczka piri-piri
1 łyżeczka zalewy z papryczki
3 łyżeczki oliwy
1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka cukru
1/2 małej czerwonej cebuli
1 łyżeczka musztardy (użyłam sarepskiej)
kilka listków świeżej bazylii
przyprawa złocisty kurczak
sól
olej do smażenia
Mięso podzieliłam na 4 porcje, posypałam przyprawą i solą, usmażyłam na oleju. Truskawki zmiksowałam z cebulą, bazylią, papryczką, zalewą, oliwą, pieprzem, cukrem, musztardą i odrobiną soli. Gotowym sosem truskawkowym polałam usmażone mięso.
Po inne przepisy z truskawkami w roli głównej zapraszam do mojej księgi. I nie będą to tylko desery.