Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

W roli głównej - RZEŻUCHA

Rzeżucha to nie tylko doskonały smak, ale też bogate źródło witamin i składników mineralnych. Pachnie jak chrzan, działa jak afrodyzjak.

Rzeżucha - pieprzyca siewna.

Najbardziej kojarzy się nam z Wielkanocą. Pochodzi z Afryki, już w Egipcie była bardzo popularna. Jest bogatym źródłem m. in. wit. C, B1, B2, PP, potasu, magnezu, jodu i żelaza. Oprócz doskonałego smaku, ma też liczne właściwości lecznicze, np:

  • oczyszcza krew
  • pobudza apetyt
  • działa moczopędnie, dezynfekuje drogi moczowe
  • wspomaga prawidłową pracę trzustki
  • poprawia trawienie
  • usuwa z organizmu toksyny

Przykład wykorzystania rzeżuchy we wspomaganiu leczenia:

  • na kaszel, katar i grypę - 2 łyżki miodu wymieszać z 1 łyżką drobno posiekanej rzeżuchy (jeść 3xdziennie)
  • na otyłość - 1 łyżkę listków rzeżuchy zalać 1 szklanką wrzątku, odstawić na 15 minut pod przykryciem, odcedzić (pić 2xdziennie)

Jedzona systematycznie (jednak nie więcej niż 3 łyżki dziennie) działa jak eliksir młodości:

  • odświeża cerę, nadaje jej blasku i rumieńców
  • zapobiega wypadaniu włosów
  • wzmacnia włosy i paznokcie
  • zapobiega otyłości
  • sok z rzeżuchy wcierany w skórę usuwa piegi i plamy pigmentowe
  • leczy trądzik i wypryski

Jest polecana do odtruwania organizmu po rzuceniu palenia.

Rzeżucha jest także doskonałym afrodyzjakiem. Podobno dzięki niej 70-letni Jagiełło spłodził synów, a znany z erotycznych apetytów Ludwik XIV zadowalał siebie i wiele dam. Zwana jest inaczej "impudens", czyli bezwstydna. Na jej bazie powstał napój miłosny z czasów rzymskich, w którego skład (oprócz rzeżuchy) wchodziła woda cebulowa, orzeszki sosnowe i pieprz.

Jedzmy więc rzeżuchę, nawet gdy mamy gorący temperament i jesteśmy doskonałymi okazami zdrowia.

A oto kilka przepisów z wykorzystaniem rzeżuchy:

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak