W roli głównej nowalijki...

Opublikowano: 27.04.2012
Autor: BernadettaP
W roli głównej nowalijki...
Kiedy w sklepach i na działkach zaczynają pojawiać się pierwsze młode warzywa, aż żal byłoby ich nie wykorzystać i przygotować pysznego posiłku. Polecam Wam moje trzy propozycje, które nie wymagają dużych kulinarnych umiejętności, są szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim pyszne.

Ogórkowy chłodnik z ricottą i pistacjami, do którego przygotowania potrzebne są:

 

2 ogórki około 20 dag każdy

400 ml kefiru

100 gram ricotty

1 pęczek koperku

1/2 pęczka szczypiorku

2 ząbki czosnku

6 ugotowanych na twardo przepiórczych jajeczek

4 łyżki obranych pistacji

2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach

 

Ogórki dokładnie myjemy, parzymy wrzątkiem, usuwamy miąższ i rozdrabniamy blenderem. Dodajemy mocno schłodzony kefir oraz ricottę. Dodajemy mocno schłodzony kefir oraz ricottę. Koperek i szczypiorek dokładnie płuczemy, drobno siekamy, dorzucamy do ogórków wraz z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Chłodnik wlewamy do ciemnych salaterek, wrzucamy pokrojone na ćwiartki przepiórcze jajka. Posypujemy sproszkowanymi w rozdrabniaczu płatkami suszonych pomidorów oraz niezbyt drobno posiekanymi pistacjami.

 
W roli głównej nowalijki... 


Zupa botwinkowa to jedna z moich ulubionych zup, do której ostatnio dodałam ricottę i wyszła naprawdę przepyszna. Do jej przyrządzenia potrzeba:

 

2 średnie pęczki botwinki

2 średnie młode marchewki

1 pietruszka

3 średnie młode czerwone buraczki

100 ml mocnego esencjonalnego bulionu z kurczaka

10 dag ricotty

100 ml śmietany 18 %

1 łyżka mąki pszennej

2 liście laurowe

5 ziaren ziela angielskiego

2 łyżki białego octu winnego

1 duży pęczek koperku

sok z cytryny

sól

pieprz

 

Buraczki obieramy, ścieramy na grubych oczkach. Zalewamy wodą- powinna ona sięgać około 1 cm ponad powierzchnię buraczków. Gotujemy 20 minut, przecedzamy. Marchew i pietruszkę obieramy ze skórki, dokładnie płuczemy. Pół pietruszki kroimy na ćwiartki, a z pozostałej oraz z obu marchewek wycinamy kwiatuszki. Zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy opłukaną i drobno posiekaną botwinkę oraz wodę z gotowania buraczków i bulion drobiowy. Gotujemy kolejne 5 minut, wyciągamy liście laurowe, ziele angielskie i większe kawałki pietruszki. Mąkę rozprowadzamy w 50 ml zimnej wody, dodajemy śmietanę i ricottę i dokładnie mieszamy. Wlewamy do gotujących się warzyw. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz octem winnym (ja lubię zupę dosyć kwaśną i dlatego dałam sok z całej dużej cytryny). Gdy zupa się zagotuje, wyłączamy ogień i dodajemy umyty i drobno posiekany koperek. Zupę podajemy z ugotowanym na twardo i pokrojonym na ósemki jajkiem.

 
W roli głównej nowalijki... 


Wiosenna surówka z kiwi to moja propozycja pysznego i orzeźwiającego dodatku do obiadu lub dania na lekką kolację. Do jej przyrządzenia potrzebne są:

20 dag miksu sałat (escarole, frisee, radicchio, cykoria)

1 ogórek około 20 dag

1 dojrzałe awokado

1 duże dojrzałe kiwi

3 łyżki posiekanego koperku

5 łyżek oleju rzepakowego

2 łyżki octu winnego

miód

sól

pieprz

 

Mix sałat płuczemy, odsączamy z nadmiaru wody, Rozkładamy w miseczkach (najlepiej surówka prezentuje się w białych salaterkach o różnych kształtach), garść sałat zostawiamy do przybrania. Ogórka obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie na niezbyt cienkie talarki. Awokado pozbawiamy pestki, obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na 6 części i dalej w plasterki. Sałatę posypujemy pokrojonym ogórkiem, następnie awokado i obranym oraz kiwi pokrojonym w ćwiartki talarków lub nieco mniejsze kawałki. Posypujemy drobno poszarpaną pozostałą sałatą. Ocet mieszamy z olejem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i miodem. Sosem polewamy surówkę. Posypujemy drobno posiekanym koperkiem. Podajemy od razu po przygotowaniu.

 W roli głównej nowalijki...

Polecam i życzę smacznego :)

prymat