Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

W roli głównej - GRZYBY.

Wiele jest nietypowych świąt w kalendarzu. Swoje miejsce znalazły też w nim grzyby. DZIEŃ GRZYBA obchodziliśmy w sobotę. Na DoradcaSmaku.pl miniony tydzień upływał właśnie pod znakiem grzyba. Również w moim menu w tym tygodniu grzyby wystąpiły w głównej roli w kilku potrawach.

GRZYBY JADALNE to grzyby produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (pieczarki, boczniaki).Źródło: Wikipedia.

 

W roli głównej - GRZYBY.

 

I chociaż wartość odżywcza grzybów jest niewielka, chętnie je jadamy. Cenimy je za ich właściwości smakowe. Przygotować je można na wiele sposobów: duszone, smażone, gotowane w postaci zupy. Można je również suszyć i marynować. Pamiętajmy jednak, że nawet jadalne gatunki grzybów mogą być szkodliwe, jeżeli są nieodpowiednio lub zbyt długo przechowywane.

 

Chciałabym, w związku z minionym dniem grzyba, zaproponować kilka potraw z grzybami w roli głównej:

Cukiniowe kieszonki z kurkami

1 cebula

1 ząbek czosnku

20 dkg kurek

100 g topionego serka

2 jajka

pół dużej cukinii

sól i pieprz

olej do smażenia

bułka tarta do obtoczenia

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć ja na oleju razem z posiekanym czosnkiem. Kurki oczyścić, dowolnie pokroić, dodać do cebuli z czosnkiem i usmażyć je. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać do nich serek topiony i smażyć, aż serek się rozpuści i połączy z kurkami. Cukinię obrać i pokroić w 1 cm plastry. Każdy plaster naciąć w środku tworząc kieszonkę. Nałożyć do nich kurki. Każdą porcję cukinii zamoczyć w rozbełtanym jajku, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć pod przykryciem na niewielkim ogniu na rumiano z obu stron.

W roli głównej - GRZYBY.

 

Kurczak z duszoną rukolą, kurkami i porem

1podwójna pierś z kurczaka

20-30 dkg kurek

1/2 pora

40g rukoli

2 łyżki przyprawy do kurczaka

sól, sól czosnkowa, pieprz

masło do smażenia

Kurki oczyścić, dowolnie pokroić, usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Mięso posypać z obu stron solą czosnkową i przyprawą do kurczaka, usmażyć na rumiano z obu stron. Por pokroić w półplasterki, zeszklić na maśle, dodać kurki, wymieszać. Dodać rukolę i dusić bardzo krótko. Tylko tyle, aż liście rukoli zwiędną. Na talerzach ułożyć duszoną rukolę z porem i kurkami, na wierzchu ułożyć pokrojone w grube plasterki mięso.

 

Pierś z kurczaka z leśnymi grzybami

40 dkg leśnych grzybów

1 cebula

1 podwójna pierś z kurczaka

sól i pieprz

1 jajko

olej do smażenia

bułka tarta i mąka do obtoczenia

Grzyby oczyścić, dowolnie pokroić i usmażyć na oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Oprószyć solą i pieprzem. Mięso podzielić na 4 części, każdą lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą. Na każdym kawałku mięsa ułożyć po trochu grzybów, złożyć na pół, spiąć wykałaczkami. Każdą porcję obtoczyć w mące, zamoczyć w rozbełtanym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju na rumiano z obu stron.

 

Pikantne panierowane kanie

2 duże kanie (sowy)

2 jajka

sól

pól łyżeczki pieprzu czarnego

1 łyżeczka chili

pół łyżeczki kolendry

bułka tarta i mąka do obtoczenia

olej do smażenia

Jajka rozbełtać. Bułkę tartą wymieszać z przyprawami. Grzyby obtoczyć w mące, zamoczyć w jajku, obtoczyć w bułce tartej z przyprawami, ponownie zamoczyć w jajku i na koniec drugi raz obtoczyć w bułce tartej. Kłaść je na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z obu stron.

W roli głównej - GRZYBY.

 

Zupa kurkowa

40 dkg oczyszczonych kurek

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła

1 podwójna pierś z kurczaka

1 duża marchewka

1 pietruszka

po 2 liście pora i selera

1 kostka bulionowa

30 dkg ziemniaków

 pieprz

 Przyprawa uniwersalna Kucharek

świeża natka pietruszki

Kurki dowolnie pokroić, poddusić na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku. Mięso zalać 2 litrami wody. Dodać do niego liście pora i selera, obrane i pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę, a także kostkę bulionową. Gotować ok.10 minut. Mięso wyjąć z wywaru i pokroić w dużą kostkę. Pokrojone mięso wrzucić z powrotem do wywaru. Dodać kurki i pokrojone w kostkę obrane ziemniaki. Gotować tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną. Podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.

W roli głównej - GRZYBY.

 

Pieczarki nadziewane kurkami

6 dużych pieczarek

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

2 łyżki masła

15 dkg kurek

50 g topionego serka

sól i pieprz

1,5 łyżki jogurtu naturalnego

1 jajko

bułka tarta do obtoczenia

olej do smażenia

Z pieczarek wyciąć nogi. Kapelusze pieczarek gotować w wodzie ok.10-15 minut, odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z posiekanym czosnkiem. Dodać pokrojone nogi z pieczarek i dowolnie pokrojone oczyszczone kurki, usmażyć je. Oprószyć solą i pieprzem, dodać serek i jogurt, wymieszać. Kurki rozłożyć do pieczarek, docisnąć. Nadziane pieczarki zamaczać w rozbełtanym jajku, obtaczać w bułce tartej i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano z obu stron.

W roli głównej - GRZYBY.

 

Podsumowując : jak ktoś kiedyś powiedział, wszystkie grzyby są jadalne, tylko niektóre jeden raz.

 

Więcej przepisów z grzybami w roli głównej znajdziecie w mojej księdze.

Smacznego!

 

Monika111 26.09.2011 15:15
Ja właśnie na grzyby się wybieram,więc pewnie jakiś przepis wypróbuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak