W roli głównej - GRZYBY.
GRZYBY JADALNE to grzyby produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (pieczarki, boczniaki).Źródło: Wikipedia.
I chociaż wartość odżywcza grzybów jest niewielka, chętnie je jadamy. Cenimy je za ich właściwości smakowe. Przygotować je można na wiele sposobów: duszone, smażone, gotowane w postaci zupy. Można je również suszyć i marynować. Pamiętajmy jednak, że nawet jadalne gatunki grzybów mogą być szkodliwe, jeżeli są nieodpowiednio lub zbyt długo przechowywane.
Chciałabym, w związku z minionym dniem grzyba, zaproponować kilka potraw z grzybami w roli głównej:
Cukiniowe kieszonki z kurkami
1 cebula
1 ząbek czosnku
20 dkg kurek
100 g topionego serka
2 jajka
pół dużej cukinii
sól i pieprz
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć ja na oleju razem z posiekanym czosnkiem. Kurki oczyścić, dowolnie pokroić, dodać do cebuli z czosnkiem i usmażyć je. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać do nich serek topiony i smażyć, aż serek się rozpuści i połączy z kurkami. Cukinię obrać i pokroić w 1 cm plastry. Każdy plaster naciąć w środku tworząc kieszonkę. Nałożyć do nich kurki. Każdą porcję cukinii zamoczyć w rozbełtanym jajku, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć pod przykryciem na niewielkim ogniu na rumiano z obu stron.
Kurczak z duszoną rukolą, kurkami i porem
1podwójna pierś z kurczaka
20-30 dkg kurek
1/2 pora
40g rukoli
2 łyżki przyprawy do kurczaka
sól, sól czosnkowa, pieprz
masło do smażenia
Kurki oczyścić, dowolnie pokroić, usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Mięso posypać z obu stron solą czosnkową i przyprawą do kurczaka, usmażyć na rumiano z obu stron. Por pokroić w półplasterki, zeszklić na maśle, dodać kurki, wymieszać. Dodać rukolę i dusić bardzo krótko. Tylko tyle, aż liście rukoli zwiędną. Na talerzach ułożyć duszoną rukolę z porem i kurkami, na wierzchu ułożyć pokrojone w grube plasterki mięso.
Pierś z kurczaka z leśnymi grzybami
40 dkg leśnych grzybów
1 cebula
1 podwójna pierś z kurczaka
sól i pieprz
1 jajko
olej do smażenia
bułka tarta i mąka do obtoczenia
Grzyby oczyścić, dowolnie pokroić i usmażyć na oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Oprószyć solą i pieprzem. Mięso podzielić na 4 części, każdą lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą. Na każdym kawałku mięsa ułożyć po trochu grzybów, złożyć na pół, spiąć wykałaczkami. Każdą porcję obtoczyć w mące, zamoczyć w rozbełtanym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju na rumiano z obu stron.
Pikantne panierowane kanie
2 duże kanie (sowy)
2 jajka
sól
pól łyżeczki pieprzu czarnego
1 łyżeczka chili
pół łyżeczki kolendry
bułka tarta i mąka do obtoczenia
olej do smażenia
Jajka rozbełtać. Bułkę tartą wymieszać z przyprawami. Grzyby obtoczyć w mące, zamoczyć w jajku, obtoczyć w bułce tartej z przyprawami, ponownie zamoczyć w jajku i na koniec drugi raz obtoczyć w bułce tartej. Kłaść je na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z obu stron.
Zupa kurkowa
40 dkg oczyszczonych kurek
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 podwójna pierś z kurczaka
1 duża marchewka
1 pietruszka
po 2 liście pora i selera
1 kostka bulionowa
30 dkg ziemniaków
pieprz
Przyprawa uniwersalna Kucharek
świeża natka pietruszki
Kurki dowolnie pokroić, poddusić na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku. Mięso zalać 2 litrami wody. Dodać do niego liście pora i selera, obrane i pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę, a także kostkę bulionową. Gotować ok.10 minut. Mięso wyjąć z wywaru i pokroić w dużą kostkę. Pokrojone mięso wrzucić z powrotem do wywaru. Dodać kurki i pokrojone w kostkę obrane ziemniaki. Gotować tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić do smaku pieprzem i przyprawą uniwersalną. Podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.
Pieczarki nadziewane kurkami
6 dużych pieczarek
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
15 dkg kurek
50 g topionego serka
sól i pieprz
1,5 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Z pieczarek wyciąć nogi. Kapelusze pieczarek gotować w wodzie ok.10-15 minut, odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z posiekanym czosnkiem. Dodać pokrojone nogi z pieczarek i dowolnie pokrojone oczyszczone kurki, usmażyć je. Oprószyć solą i pieprzem, dodać serek i jogurt, wymieszać. Kurki rozłożyć do pieczarek, docisnąć. Nadziane pieczarki zamaczać w rozbełtanym jajku, obtaczać w bułce tartej i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano z obu stron.
Podsumowując : jak ktoś kiedyś powiedział, wszystkie grzyby są jadalne, tylko niektóre jeden raz.
Więcej przepisów z grzybami w roli głównej znajdziecie w mojej księdze.
Smacznego!