W roli głównej - GRUSZKI
Gruszki najprawdopodobniej pochodzą z Azji, a uprawiane były już w starożytnej Grecji. Już w XVII wieku hodowali je również Belgowie i Francuzi, którzy rozpropagowali ich lecznicze właściwości.
Gruszki przede wszystkim wspomagają nasz układ trawienny, poprawiają przemianę materii, wspomagają leczenie kamicy nerkowej, mają działanie przeciwgorączkowe (kompot z suszonych gruszek).
Gruszki w swoim składzie zawierają bor, który pobudza nasz mózg i poprawia koncentrację, zapobiega ubytkom wapnia z kości. Zjedzenie jednej gruszki co kilka dni zapobiega ryzyku wystąpienia osteoporozy.
Co prawda gruszki zawierają małe ilości (w porównaniu do innych owoców) witamin i składników mineralnych, ale w ich składzie znajdziemy m.in. jod. Mają też dużo błonnika i prostych węglowodanów.
Gruszki są dość kaloryczne, ponieważ w ich miąższu znajduje się od 7 do 12 % łatwo przyswajalnych cukrów: fruktozy, glukozy i sacharozy.
Gruszki najlepiej jeść na surowo. Nadają się również na przetwory. Są wyśmienitym dodatkiem do deserów, a nawet mięs.
(Źródło:www.poradynazdrowie.pl/gruszki.html)
Chciałabym przedstawić kilka prostych przepisów z gruszkami w roli głównej:
GRUSZKI W MIĘTOWYM SOSIE
Do przygotowania tego deseru potrzebujemy:
50g (1/4 kostki) masła
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżki wody
4 gruszki
10 listków mięty
Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki. Masło rozpuszczamy z cukrem i wodą, dodajemy do niego posiekaną miętę. Do sosu wkładamy gruszki i gotujemy 2-3 minuty. Gruszki wyjmujemy na talerz, polewamy sosem.
DESER Z KARMELIZOWANYM MUSEM Z GRUSZKI
Składniki:
3 łyżki cukru
1 duża gruszka
1 szklanka jogurtu bałkańskiego
130g mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Na suchej patelni rozsypujemy cukier. Podgrzewamy tak długo, aż cukier się stopi i zmieni kolor na złoty. Gruszkę obieramy, wycinamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę, wrzucamy do karmelu. Smażymy tak długo, aż gruszka zmięknie. Ugniatamy ją. Gorący mus przekładamy do pucharków. Jogurt dokładnie mieszamy z cukrem pudrem i mascarpone. Zimną masę rozkładamy na gorący mus z gruszek.
GRUSZKI W SOSIE CZEKOLADOWYM
Potrzebujemy:
2 gruszki
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżkę wody
40g masła
pół tabliczki mlecznej czekolady
truskawki
Gruszki należyobrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne. Cukier stopić z masłem i wodą. Do płynu włożyć gruszki i gotować je 3-4 minuty. Po tym czasie gruszki wyjąć i ułożyć na talerzykach. Do sosu wrzucić pokruszoną czekoladę i rozpuścić ją cały szybko mieszając, żeby się dobrze wszystko połączyło. Sosem polewamy gruszki, obkładamy pokrojonymi w plasterki truskawkami.
Po inne przepisy z gruszkami zapraszam do swojej księgi.