Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

W roli głównej - GRUSZKI

Ten wspaniały owoc zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia.

Gruszki najprawdopodobniej pochodzą z Azji, a uprawiane były już w starożytnej Grecji. Już w XVII wieku hodowali je również Belgowie i Francuzi, którzy rozpropagowali ich lecznicze właściwości.

Gruszki przede wszystkim wspomagają nasz układ trawienny, poprawiają przemianę materii, wspomagają leczenie kamicy nerkowej, mają działanie przeciwgorączkowe (kompot z suszonych gruszek).

Gruszki w swoim składzie zawierają bor, który pobudza nasz mózg i poprawia koncentrację, zapobiega ubytkom wapnia z kości. Zjedzenie jednej gruszki co kilka dni zapobiega ryzyku wystąpienia osteoporozy.

Co prawda gruszki zawierają małe ilości (w porównaniu do innych owoców) witamin i składników mineralnych, ale w ich składzie znajdziemy m.in. jod. Mają też dużo błonnika i prostych węglowodanów.

Gruszki są dość kaloryczne, ponieważ w ich miąższu znajduje się od 7 do 12 % łatwo przyswajalnych cukrów: fruktozy, glukozy i sacharozy.

Gruszki najlepiej jeść na surowo. Nadają się również na przetwory. Są wyśmienitym dodatkiem do deserów, a nawet mięs.

                                                          (Źródło:www.poradynazdrowie.pl/gruszki.html)

 

Chciałabym przedstawić kilka prostych przepisów z gruszkami w roli głównej:

 

GRUSZKI W MIĘTOWYM SOSIE

 

Do przygotowania tego deseru potrzebujemy:

50g (1/4 kostki) masła

1/2 szklanki brązowego cukru

2 łyżki wody

4 gruszki

10 listków mięty

 

Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki. Masło rozpuszczamy z cukrem i wodą, dodajemy do niego posiekaną miętę. Do sosu wkładamy gruszki i gotujemy 2-3 minuty. Gruszki wyjmujemy na talerz, polewamy sosem.

 

W roli głównej - GRUSZKI

 

DESER Z KARMELIZOWANYM MUSEM Z GRUSZKI

 

Składniki:

3 łyżki cukru

1 duża gruszka

1 szklanka jogurtu bałkańskiego

130g mascarpone

3 łyżki cukru pudru

 

Na suchej patelni rozsypujemy cukier. Podgrzewamy tak długo, aż cukier się stopi i zmieni kolor na złoty. Gruszkę obieramy, wycinamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę, wrzucamy do karmelu. Smażymy tak długo, aż gruszka zmięknie. Ugniatamy ją. Gorący mus przekładamy do pucharków. Jogurt dokładnie mieszamy z cukrem pudrem i mascarpone. Zimną masę rozkładamy na gorący mus z gruszek.

 

W roli głównej - GRUSZKI

 

GRUSZKI W SOSIE CZEKOLADOWYM

 

Potrzebujemy:

2 gruszki

4 łyżki brązowego cukru

1 łyżkę wody

40g masła

pół tabliczki mlecznej czekolady 

truskawki

 

Gruszki należyobrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne. Cukier stopić z masłem i wodą. Do płynu włożyć gruszki i gotować je 3-4 minuty. Po tym czasie gruszki wyjąć i ułożyć na talerzykach. Do sosu wrzucić pokruszoną czekoladę i rozpuścić ją cały szybko mieszając, żeby się dobrze wszystko połączyło. Sosem polewamy gruszki, obkładamy pokrojonymi w plasterki truskawkami.

 

W roli głównej - GRUSZKI

 

Po inne przepisy z gruszkami zapraszam do swojej księgi.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak